Z. Mirković
Godinama sarađuju: Zajko (peti sleva dole) sa članovima bugarskog udruženja

Posle više od godinu dana od izbijanja pandemije korona virusa, maski, mera, distance, zaključanosti, svi su jedva dočekali da se život, makar delimično, vrati u normalne tokove. Ponovo se, polako, svi vraćaju onome što je bilo zabranjeno godinu dana – okupljanjima, druženjima, pesmi, igri, željni da u tome pronađu oduška svakodnevnim problemima i brigama.

Tako su se pre nekoliko dana u Donauparku u Beču okupili veterani bugarskog Kulturno-umetničkog društva Kitka, na poziv srpskog koreografa Zlatka Miladinovića Zajka, koji igra u tom društvu, pa se u srcu Beča zaorilo srpsko, bugarsko, ali i grčko kolo.

Miladinović, poznati bečki koreograf, ističe da svaki trenutak treba iskoristiti za druženje i igru.

KUD Kitka blisko sarađuje sa Kulturno-umetničkim društvom Srbija iz Beča, koje vodi Miladinović.

– Skupili smo se da iskoristimo lepo vreme i svaki trenutak u kojem možemo da igramo. Pandemija nam je pokazala da to nije nešto što se podrazumeva i da treba da iskoristimo svaki momenat za okupljanje – kaže Miladinović.

Poziv folklorašima uputio je preko društvenih mreža, a na odgovor nije trebalo dugo čekati.

– Brzo smo se dogovorili da se okupimo i time otvorimo sezonu. Kao i uvek, uz muziku i kolo, koje se igralo šest-sedam sati. A, igralo se grčko, bugarsko, srpsko kolo – priča on.

Savetuje da se svaki slobodan trenutak koristi za druženje, pesmu i igru.

Dodaje da u KUD Kitka igra već šest godina, jer ga to ispunjava, pošto bugarski folklor ima dosta komplikovanih ritmova i teških koraka.

– Bugari su narod koji ima veliku ljubav prema pesmi i tradiciji, slično kao i srpski. KUD Srbija takođe već dugo sarađuje sa njima – kaže Miladinović.

Želja mu je da i KUD Srbija posle letnje, odnosno korona pauze ponovo počne rad.

– Međutim, svi čekamo šta će da se desi. Videćemo da li će posle početka školske godine, biti novih mera i na osnovu toga odlučićemo kako dalje dodaje naš sagovornik.

Zzelja mu je da u KUD Srbija nastavi da neguje srpsku tradiciju i kulturu, ali sve zavisi od epidemioloških mera, koje su članovima udruženja više meseci bile prepreka za delovanje.

Iskoristili lepo vreme: Druženje na otvorenom

Hor za veterane

Miladinović dodaje da u KUD Srbija sada postoje tri grupe folklora, a u planu je formiranje horske sekcije.

– Cilj mi je da omogućim i starijima da se druže i pevaju, zato radimo sa veteranima i otvaramo horsku sekciju.