Kosovo-online
Borba za život: Srećko Sofronijević pogođen kroz lopaticu i vrat

Bez i najmanjeg povoda i razloga kosovska policija upala je u Severnu Mitrovicu i Zvečan, razbacujući oko sebe šok bombe i suzavac na nekoliko stotina građana koji su na zvuk sirena blokirali ulice, da bi svoj divljački pohod završila u krvi, ostavljajući za sobom gomile čaura na asfaltu. Metkom u leđa teško je ranjen Srećko Sofronijević (36), iz Zvečana, za čiji život se bore lekari, a povređene su još desetine njih.

Direktor KBC Severna Mitrovica dr Zlatan Elek potvrdio je da je rana Srećka Sofonijevića naneta vatrenim oružjem.

– On je ustreljen u grudni koš. Lopatica je potpuno smrskana, a povređeno mu je i rebro. Metak je izašao na prednju stranu vrata i povredio krvne sudove. Urađena je hitna hirurška intervencija, izvađen je metak i zaustavljeno krvarenje. Pacijent se nalazi u jedinici intenzivne nege i ne možemo da kažemo da nije životno ugrožen. Samo da je trenutno stabilno i biće pod 24-časovnim nadzorom – rekao je hirurg dr Zlatan Elek.

Sukob je raspalila kosovska policija za ekonomski kriminal i carine koja je zatvorila više prodavnica u Severnoj Mitrovici i okolnim mestima. Policajci su stigli iz Južne Mitrovice i prvo upali u jednu od gradskih apoteka, navodno da provere carinske papire o nabavci lekova. Očevici kažu da su potom uleteli u još nekoliko radnji.

Narod se odmah okupio ispred apoteke, a kamionima i automobilima blokirali su pojedine ulice i raskrsnice. Albanske policajce niko nije dirao, ali su bacili šok-bombe i suzavac, pa im je uzvraćeno kamenicama. Kada se činilo da se strasti smiruju, kroz oblake dima pojavila su se oklopna vozila specijalaca zloglasne jedinice ROSU, kao u septembru kada su s dugim cevima, mitraljezima i snajperima držali zatvorene administrativne prelaze sa centralnom Srbijom.

Zapaljena kola

Tokom obračuna pričinjena je materijalna šteta na više automobila parkiranih u blizini, a jedna kola zapaljena su na raskrsnici između Srednje tehničke škole “Mihailo Petrović Alas” i Bošnjačke mahale. Ulice su se napunile Srbima i situacija je postala izuzetno napeta. Specijalci ROSU bez upozorenja otvorili su rafalnu i jedinačnu vatru kao da je rat, da bi se potom s policijom povukli prema Istočnom mostu u Severnoj Mitrovici, ali su srpske barikade na okolnim raskrsnicama ostale.

Svuda čaure

U tom trenutku stigla je i vest da je policija suzavcem i šok-bombama napala i u Zvečanu, gde je uhapšen jedan Srbin, a građani su postavili barikade. Saobraćaj je bio blokiran s nekoliko kamiona i na magistralnom pravcu Mitrovica-Leposavić kod mesta Rudare. I tamo je kosovska policija iznenada počela naglo da se povlači putem na kom su potom nađene desetine čaura od bojeve municije.

Sve to vreme kosovska policija i ROSU držali su blokiranim most kod Dudinog krša koji spaja Mitrovicu sa magistralnim putem Priština-Raška, a ima informacija da je sukoba bilo i u Zubinom Potoku.

Srbi s Kosova navode da su se ROSU vratili u svoju bazu, a iz kabineta prištinskog premijera Aljbina Kurtija licemerno je saopšteno da je “akcija sprovedena u cilju borbe protiv krijumčarenja u Prištini, Peći i Kosovskoj Mitrovici”.

Vučić zakazao hitan sastanak

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Raškoj se sastao sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije. Na sastanak su hitno stigli i ministar odbrane Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

Sevale šok-bombe

Dr Elek je objasnio da je većina građana zadobila povrede od suzavca, gumenih metaka i šok-bombi. Drugi teže povređeni pacijent koji je zadobio tup udarac u prednju stranu grudnog koša je stabilno i nalazi se na odeljenju hirurgije, gde se radi sva dostupna dijagnostika.

Nasilje neprihvatljivo za EU

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj pozvao je na hitan prekid nasilja i jednostranih poteza na severu KiM koje je nazvao neprihvatljivim.

– Sva otvorena pitanja moraju se rešiti u dijalogu uz posredništvo EU. Mi smo u kontaktu sa Beogradom i Prištinom – poručio je Borelj.

Kfor da reaguje ili ima ko će

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je da je do sukoba dovelo divljaštvo Aljbina Kurtija koji je prevršio svaku meru.

– Aljbin Kurti želi da izazove krizu i osvoji sever. Ako Kfor nije sposoban da zaštiti srpski narod, ima ko će – rekao je Petković.

On je podsetio da je ovo već sedmi put da pripadnici ROSU upadaju na sever Kosova i Metohije i sukobljavaju se sa golorukim srpskim narodom.

– Povod za ovu akciju je navodno nekakvo krijumčarenje. Zapravo kada vidite da su cela Kosovska Mitrovica i Zvečan zasuti rafalima ROSU, jasno vam je da je reč o nameri psihopate Kurtija da proizvede sukobe mnogo širih razmera – ocenio je Petković.

On je objasnio da su zaplenjena pakovanja sokova i čokoladica i upitao je da li je to krijumčarenje zbog koje ROSU upada sa oklopnim vozilima i stvara gotovo ratno stanje.

– Srpski narod uspeo je da zaustavi ROSU ispred Tehničke škole, pa su se povukli u bazu Belvedere u južnom delu Mitrovice. A onda su sa šest oklopnih vozila ponovo krenuli na Sever i kod Rudara je bio veliki okršaj u kom je ROSU koristila bojevu municiju. Takođe, naši ljudi u Zvečanu pod rafalima su oterali ROSU iz centra njihovog grada, gde su upadali u magacine, apoteke i kuće – istakao je Petković.

On je zaključio da je akcija kosovske policije Kurtijeva provokacija pred lokalne izbore i dodao da je o tome obavestio specijalnog izvestioca EU Miroslava Lajčaka.

Ludačka politika

Premijerka Ana Brnabić pozvala je međunarodnu zajednicu, NATO i Kfor da hitno reaguju i zauzdaju Aljbina Kurtija.

– Situacija je više nego dramatična i ovo je poslednji trenutak da se zaustavi ludačka politika koju sprovodi Priština. Ovakvo ponašanje je prevršilo svaku meru i dovodi nas na ivicu haosa – rekla je premijerka Ana Brnabić.

Ne nasedajte na provokacije

Eparhija raško-prizrenska, na čijem čelu je vladika Teodosije, pozvala je na smirivanje situacije na severu KiM i apelovala da se policijske snage hitno povuku jer situacija može dodatno da eskalira.

“Povodom jutrošnje akcije Kosovske policije na severu KIM, pri čemu je upotrebljeno nasilje protiv srpskih građana, Eparhija raško-prizrenska izražava najveću zabrinutost i poziva na smirivanje situacije. Upotreba sile albanske kosovske policije, posebno vatrenog oružja, predstavlja otvoreni akt agresije protiv građana na etničkoj osnovi i preti da izazove ogromnu bezbednosnu nestabilnost” navodi se u saopštenju.

Eparhija je apelovala i na međunarodne snage Kfora i Euleksa da hitno uspostave mir i red i zaštite građane od nasilnog ponašanja policije, a građane da pokažu maksimalnu uzdržanost.