Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Porodici Miljana Delevića, koga su pripadnici ROSU teško ranili u okolini Leposavića već dva dana putem društvenih mreža dobija najjezivije poruke uključujući i pretnje ubistva dece, ali i da moraju da se isele sa Kosova!

“Ubio sam i dete, sačekaj još malo!”, prva je poruka koja je stigla na Fejsbuk stranicu Ane Delević sa profila “UČK be”.

Sa pretnjama se nastavilo i sledećeg dana.

“Napustite Kosovo, ovde nema mesta za teroriste kao što je vaš narod. Vi ste okupator, počinili ste zločin u ovoj zemlji. Vi ste narod bez istorije, ponosni ste na zločin koje ste počinili. Izgubili ste svaku bitku, nemate hrabrosti da se suočite sa frontom i niste svoju hrabrost i mržnju iskalili na civilnom stanovništvu”, navedeno je u poruci sa profila koji je takođe imao oznake rasformirane OVK, na šta je Ana Delević zbunjeno odgovorila:

“Čemu ovakve poruke meni, zar sam ja pucala i htela da ubijem nekog?”

Stručnjak iz oblasti bezbednosti Ljuban Karan objašnjava da su ovakve pretnje samo deo orkestrirane kampanje koja za cilj ima “tihi egzodus” Srba sa prostora Kosova.

– Postoji jasna matrica u ponašanju prema Srbima sa Kosova. Svaki incident po pravilu prati i jaka propagandna aktivnost bilo preko društvenih mreža ili albanskih medija u kojima se žrtve proglašavaju za krivce. Na ovaj način, kombinujući metode hibridnog ratovanja cilj je da se Srbi dovoljno zaplaše da počnu sami da napuštaju prostor Kosova. Nažalost, sve se to odvija pred očima međunarodne zajednice, jer i za njih je najbolje rešenje budućeg statusa južne srpske pokrajine da ostane bez Srba. Nema Srba – nema problema – ističe Karan.

Prema njegovim rečima pretnje preko društvenih mreža treba shvatiti ozbiljno, ali i da to nisu, one ispunjavaju cilj.

– Ovde nije cilj da se zaplaši samo ta porodica kojoj je pretnja upućena, već i njihova rodbina, prijatelji, a šire celokupna srpska zajednica na Kosovu. Otuda je nevažno da li te pretnje imaju utemeljenje ili ne, jer se kod Srba izaziva dodatni psihološki pritisak kako bi izgubili svaku nadu da je život njih i njihovih porodica na Kosovu uopšte moguć – ističe Karan.

Ranjeni Srbin Miljan Delević tokom jučerašnjeg dana prebačen je iz bolnice u Kraljevu na VMA u Beogradu, a direktor Opšte bolnice Kraljevo dr Zoran Mrvić rekao je da je on stabilno.

Delevića je obišao direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, navodeći da je napad ROSU mnogo više od provokacije.

“Kada pogledate auto, videćete da je izrešetan sa zadnje strane, da je kosovska policija krenula prva u napad sa namerom da ubije Miljana i Dušana, to mi je sada i Miljan potvrdio, na kraju krajeva, tu su bezbednosne kamere koje je instalirala kosovska policija. Zašto Svečlja ne pokaže kamere, nego nastavlja sa propagandom želeći da prikriva istinu, da ROSU svaki dan maltretira srpski narod”, upitao je Petković.

Pozdrav iz bolnice

“Zlo iz Prištine”

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković preneo je ranjenom Deleviću pozdrave predsednika Srbije Aleksandra Vučića i naveo da je ranjen samo zato što je Srbin.

“Na Bistričkom mostu i svuda gde su postavili punktove, ROSU policija svakodnevno zaustavlja i maltretira narod, drže ih po nekoliko sati, skidaju do gole kože, da bi predstavili kako Kurti ima moć na severu i da oni vladaju na severu”, naveo je Petković i istakao da međunarodna zajednica mora da reaguje i “zaustavi zlo iz Prištine”, jer to je jedini način da se “sačuvaju mir i životi naših ljudi”.

Linta: Vrhunac terora!

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je da pucanje i ranjavanje Srbina od strane specijalaca kosovske policije ROSU predstavlja vrhunac terora režima Aljbina Kurtija i da Srbija treba snažno da zahteva da se specijalne jedinice Kosovske policije povuku sa severa Kosova, jer je to u suprotnosti sa važećim sporazumima.

“Kurtijevi specijalci svakodnevno demonstriraju silu, maltretiraju i provociraju srpski narod i izazivaju sve češće incidente s ciljem stvaranja panike i opšte nesigurnosti”, rekao je Linta.