D. Jovičić
Dugo očekivani dan: Folkloraši svih generacija u sali posle dvogodišnje pauze

Posle duge pauze koja je nastala usred pandemije korona virusa, napokon su oživele i prostorije Srpskog kluba Sloga iz Manhajma.

– Nije to kao pre pandemije, ali bolje i ovako nego nikako. Na probe folklora mogu samo igrači uz sve mere zaštite, dok ulazak roditeljima u prostorije nije moguć bez obzira da li imaju 3G ili ne. Nažalost klupska kafeterija ne može do daljeg da radi – saopštio nam je Teodor Tomašević, dugogodišnji predsednik udruženja iz Manhajma.

Silvija Mitrović, vođa folklornih ansambala Sloge ipak je zadovoljna i više nego prijatno iznenađena odzivom folkloraša.

– Dugo smo čekali na ovaj dan i trenutak. Srećna sam i ponosna da posle skoro dvogodišnje pauze ponovo možemo da se družimo, pevamo i igramo. Teško je opisati prvi ulazak u salu posle dugo vremena. Bila sam uzbuđena i srećna što ponovo stojim ispred mojih igrača – priča Silvija.

Ističe da je videla na svojim pulenima, da su tokom pauze mnogo porasli.

Bolje ovako, nego nikako: Teodor Tomašević

– Najviše me je kopkalo da li su zaboravili ono što ih godinama učim. Iskreno, prijatno sam iznenađena dolaskom folkloraša. Sala je bila puna osmeha, radosti, igre, muzike i pesme. Noge su igrale same i za umor nisu znale. Srce je ponovo ispunjeno i svi smo tek sada shvatili koliko nam je folklor nedostajao – s ushićenjem nastavlja Silvija.

Milica Savković je potpredsednica udruženja i aktivni igrač izvođačkog ansambla.

Mnogo su porasli: Silvija Mitrović na probi sa mališanima

– Na prvu prozivku javilo se preko šezdesetoro dece. Kao i do sada raspoređeni u tri kategorije i to najmlađi u školu folklora (bambini), pripremni ansambl i izvođački ansambl. Na idućim probama očekuje se još više igrača, mnogi se još nisu odlučili na povratak jer se plaše pandemije, ali i njihov povratak očekuje se uskoro. Cilj nam je da kao u dobra stara vremena pređemo brojku od sto folkloraša – rekla nam je u dahu Milica Savković.

Kolo nas je očuvalo: Srđan Romić na jednom od ranijih nastupa

Neopisiv osećaj

Srđan Romić je igrač izvođačkog ansambla i desna ruka Silvije Mitrović, umetničkog rukovodioca. On godinama na probe dolazi iz trideset kilometara udaljenog Špajera. Ne krije oduševljene što je posle toliko vremena ponovo u prostorijama udruženja.

– Osećaj je neopisiv. Posle dugih meseci igranja kod kuće i pokušaja da se očuva ono što se inače očuvalo zajedno u kolu, ta radost i volja uhvatiti se za ruke i zaigrati je prelepa.

Drago mi je što ponovo možemo da zaigramo, zapevamo, veselimo se i čuvamo našu tradiciju – sa širokim osmehom zadovoljstva na licu priča Srđan.

Najmlađi čekaju nove drugare

Upis nedeljom

Upis novih članova je svake nedelje od 17 časova u prostorijama udruženja, a sve informacije mogu se dobiti i na telefon: 0152 343 403 98.

Za sada se probe folklora održavaju nedeljom u prostorijama udruženja Lutherstr. 17, 68167 Mannheim. Raspored proba je sledeći: škola folklora od 17.00 do 18.00, pripremni 18.00 do 19.30 i izvođački ansambl od 19.30 do 21.00.

Poziv novim članovima:

Milica, Srđan i Jovana sa Silvijom

Nastupili i u kvizu znanja

Za vreme pandemije i folkloraši Sloge su učestvovali u kvizu znanja na temu folklora i folklorne igre koju je organizovao Folklor magazin iz Beograda.

Ekipa u sastavu Milica Savković, Srđan Romić i Jovana Vlajković u predtakmičenju pobedila je “Svetog Savu” iz švajcarskog Altštetena, KUD “Stevan Sinđelić” iz kanadskog Kičinera i TENT iz Obrenovca.

– Posle prolaska u drugi krug i nokaut fazu od nas su bile uspešnije kolege iz švajcarskog “Abraševića” , a mi smo tu završili takmičenja – prenosi nam Milica, kapiten ekipe.