Đ. Janković
Zajedničko kolo na šetalištu

U Loznici i Banji Koviljači sve se “treslo” od muzike i igre učesnika ovogodišnjeg Festivala veterana folklora, pod nazivom Godine su prolazile. Učestvovalo je dvadesetak folklornih ansambala iz Srbije i Republike Srpske sa više od 300 učesnika, koji su igrali u amfiteatru kod lozničke Crkve Pokrova Presvete Bogorodice i Crkve Svetih apostola Petra i Pavla u Banji Koviljači.

Ansambli su pre zvaničnog nastupa odigrali zajedničko Užičko kolo na šetalištu ispred Vukovog doma kulture, a onda su prošetali Loznicom do stare crkve. Da pokažu kako igraju došli su folkloraši iz Brčkog, Ugljevika, Banjaluke, Šamca, Zvornika, Novog Sada, Kruševca, Arilja, Sevojna, Valjeva, Šapca, Beočina, Obrenovca, Čelareva, Mladenovca, Niša, Knića i Nove Pazove, a mnogima je to bio prvi nastup pred publikom od početka pandemije.

VIŠE OD 300 UČESNIKA: Defile centrom Loznice

– Smotru veterana folklora organizujemo 18. put, a lane smo zbog pandemije bili u tome sprečeni, mada smo 2020. obeležavali 170 godina postojanja KUD “Karadžić”. Sada nam se odazvao baš veliki broj društava, a zbog aktuelnih epidemijskih mera čak nismo mogli sve da ugostimo. Našim festivalom, kako i njegov naziv kaže, želimo da pokažemo da, mada godine nepovratno prolaze, mi i dalje kroz pesmu i igru pokazujemo da ako nam je srce mlado, a noge lagano igraju ne treba da se plašimo starosti – kazala je Maja Marinković, predstavnica sekcije veterana folklora KUD “Karadžić”.

NAGRAĐENI BURNIM APLAUZIMA: Igraju lako kao pero

Snežana Perić, direktorka Turističke organizacija grada Loznice, otvorila je zvanično festival čijih je nekoliko učesnika iz četiri grada dan kasnije zaigralo i u Vukovom Tršiću.

– Dolazimo iz CKT Termoelektrane Nikola Tesla iz Obrenovca i naša rekreativna grupa postoji četiri godine. U radu nas je, kao i mnoge, omela ova pandemija, ali smo uspeli da vežbamo i ostanemo u dobroj formi. U Loznici do sada nismo nastupali i jedva čekamo da se predstavimo ovdašnjoj publici. Lično sam bio ranije u Banji Koviljači i Tršiću i ovo je stvarno veoma lep kraj, a pre svega ljudi su izuzetno predusretljivi i ljubazni – kaže Miroslav Stevanović iz Obrenovca.

Sa 10 članica na festivalu se predstavio KUD Brile iz Beočina. Prema rečima koreografa Radoja Milanovića, oni su bratsko društvo sa lozničkim “Karadžićem” tako da im ovo nije prvi boravak u Vukovom zavičaju.

– Imamo bratske veze i već smo igrali za Lozničane. Danas su ovde iskusni igrači, naše članice i stvarno volimo da nastupamo ovde, jer nas uvek lepo dočekaju. Dolazio sam više puta i osim da prošetam Loznicom, volim da odem u Tršić ili Banju Koviljaču koje već dobro poznajem i drago nam je da smo i mi deo ovog festivala i druženja koje nam je svima bilo potrebno – rekao je on.

Veterani su pokazali da u nogama imaju još svežine i “vatre”, pa su se čuli i komentari da igraju “laki kao pero”.

Publika je sve učesnike nagradila burnim apluzima i očigledno je da su se svi uželeli ovakvih događaja, pesme, igre i pre svega druženja koje je omela pojava korona virusa.

ODUŠEVLjENA LOZNICOM: Ivana Božović

Doći ćemo opet

Ivana Božović, predsednica Upravnog odbora KUD Naš zavičaj iz Sevojna, prvi put je u Loznici.

– Ovo nam je prvi nastup od početka pandemije korone i jedva smo čekali da izađemo pred publiku. Mlado smo društvo, osnovano pre tri godine i imamo stotinak članova. Loznicom smo oduševljeni, grad je mnogo lep, a Lozničani izuzetno gostoprimljivi domaćini i prvom prilikom ponovo ćemo doći – kazala je ona posle nastupa.

Nastup u amfiteatru kod stare crkve

Zaigrala i publika

U publici kod stare lozničke crkve bilo je mnogih koji nisu mogli mirno da sede, pa su neki i zaigrali u mestu. Jedna od njih bila je i Snežana Savić koja kaže da je u vreme pandemije ovakav program svima dobro došao.

– Nastupi su stvarno odlični i ponovo se pokazalo koliko smo bogat narod što se tiče folklorne tradicije. Niko ne može ostati miran na ove ritmove, a pogotovo ne ravnodušan kada vidi kako igraju članovi ansambala, vidi se da uživaju u tome što rade i svima su nam ulepšali današnji dan. Vreme je poslužilo, pa su mogli da nastupile na otvorenom što je još više ulepšalo ovaj događaj – kazala je ona.