Odbor za pomoć Srbima na KiM
Srdačan doček: Decu s Kosmeta pozdravila i predsednica Željka Cvijanović

U Beogradu je krajem prošle nedelje promovisana monografija “Humano srce Srpske” Slavka Basare – svedočenje o humanosti građana Republike Srpske prema sunarodnicima sa Kosova i Metohije. Knjiga opisuje 13 godina, gotovo epske borbe Milorada Arlova, jedne od fudbalskih legendi FK Vrbas iz Banjaluke i njegove organizacije Odbor za pomoć Srbima na KiM u prikupljanju i distribuciji pomoći najugroženijim i najsiromašnijim žiteljima južne srpske pokrajine.

U tom periodu dopremljeno je više stotina tona hrane, lekova i garderobe, podeljeno više od 12.000 paketića, izgrađeno desetak stanova za izbegle, a više od 4.500 mališana sa Kosova je posetilo Banjaluku. Zahvaljujući ljudima velikog srca širom Republike Srpske, u Kosovskoj Mitrovici je pri kraju izgradnja Dnevnog centra “Podrži me – 9. januar” namenjenog deci i mladima sa poteškoćom u razvoju.

Misija pomoći

– Kosovo i Metohiju smatram i doživljavam kao duhovnu hranu celog srpskog naroda ma gde živeo. Bez Kosmeta ne bismo bili različiti od drugih naroda. Mi, Srbi preko Drine, prošli smo mnogo toga teškog i stvorili Republiku Srpsku, nešto što je najvrednije posle Prvog srpskog ustanka. Odlično znamo šta je patnja, posebno dece i zato je naša misija da pomognemo našem narodu koji se na Kosovu bukvalno bori za goli opstanak – priča Milorad Arlov.

Na Kosovo je prvi put otišao početkom 2008. godine, kako kaže, iz inata.

– Kada su Albanci te godine proglasili nezavisnost to me je mnogo pogodilo. Da bih im dokazao da je to deo Srbije i da mi Srbi ma gde bili nikada nećemo to priznati, u Kosovskoj Mitrovici sam organizovao prijateljsku utakmicu veterana FK Vrbas i FK Trepča. Kada sam video taj narod dole, i osetio njihovu patnju shvatio sam da je moja misija da im pomognem – objašnjava ovaj humanitarac.

Do sada je na Kosovu bio 133 puta i nijednom praznih ruku. Teško je nabrojati sve njegove poduhvate i projekte koji su animirali celu Republiku Srpsku. Da bi obezbedio stalnu pomoć 2011. osniva Odbor za pomoć Srbima Kosova i Metohije. Samo te godine, od avgusta do decembra je sakupljeno 150 tona humanitarne pomoći koja je preko Centra za socijalnu pomoć KiM odmah podeljena najugroženijima.

Polaganje kamena temeljca za za Dnevni centar

Stanovi za raseljene

Već sledeće godine, uz pomoć vlade Republike Srpske obezbeđuje 250.000 evra za izgradnju stambene zgrade od 800 kvadrata za privremeno raseljene.

– Kamen temeljac smo položili 2013, a zgrada sa osam stanova je već sledeće godine useljena.

Nizali su se poduhvati u koje su se odmah uključile i institucije i uspešne firme iz Srpske.

Kroz projekat “Spojimo srpsku decu Kosova i Metohije i Republike Srpske” u RS je boravilo oko 3.500 mališana sa prostora cele južne srpske pokrajine.

– Uspeli smo da povežemo više hiljada porodica koje su do danas ostale u vezi, ta prijateljstva traju što mi je posebno drago. Veoma je važno da znamo jedni za duge da postojimo, da smo zajedno i u muci i dobru.

Paralelno sa pomaganjem najugroženijih, Odbor je počeo da pomaže u opremanju domova zdravlja i bolnica…

Uz pomoć Telekoma Republike Srpske, od 2011. do 2017. u sedam humanitarnih akcija sakupljeno je oko 70.000 evra koji su utrošeni za lečenje sedmoro bolesne dece.

Prethodne dve godine u severnom delu Kosovske Mitrovice grade Dnevni centar “Podrži me – 9. januar” za decu i mlade sa poteškoćama u razvoju kojih na Kosovu ima oko 150. Kupljeno je zemljište, obezbeđen novac za izgradnju i opremanje…

– Objekat je veličine 714 kvadrata i ukupna vrednost radova je 280.000 evra. Do sada je završeno 75 odsto posla, a nedostaje nam još 70.000 evra da sve bude gotovo. Biće to prvi objekat takve vrste na celom Kosovu i značiće nam kao da smo sagradili manastir, jer je podignut zahvaljujući pomoći bukvalno cele Republike Srpske. U akciju su se uključile osnovne i srednje škole, institucije, javna i privatna preduzeća… Hvala celoj Republici Srpskoj i njenom velikom srcu – poručuje Milorad Arlov.

Zasluženo: Arlov je dobio više priznanja za humanitarni rad

Knjiga kao donacija

Štampanje monografije “Humano srce Srpske” pomogao je Kabinet predsednice Republike Srpske, Željke Cvijanović, a ideja je da novac od prodaje ode na završetak Dnevnog centra “Podrži me – 9. januar” u Kosovskoj Mitrovici.

– Cena jedne knjige je 30 evra, a može se naručiti na naš imejl odborzakim@gmail.com. Pozivamo sve da se priključe i pomognu u ovom projektu važnom za Srbe na Kosovu – poručuje Arlov.

Dijasporo ne zaboravi zemljake!

Arlov kaže da se srpska dijaspora do sada povremeno uključivala u rad Odbora za pomoć Srbima na KiM.

– Bilo je samo nekoliko primera te saradnje, poput Udruženja Srba iz Edmontona, Kanade, Društva Sloga iz Vićence i Srpskog udruženja “Vuk Karadžić” iz Trsta. Ovo je i poziv našoj dijaspori da bude aktivnija i nikada ne zaboravi svoje zemljake na Kosmetu – poručuje Arlov.

Pravo na slobodu

Arlov kaže da je bilo mnogo situacija kada je zaplakao nad sudbinom srpskog naroda, a posebno dece na Kosovu.

– Obišao sam KiM mnogo puta i bio u mnogim porodicama, a sve povezuje velika skromnost i ljubav. Nije njima toliko važno da li sam nešto doneo, već im istinski znači ta pažnja da neko pređe 700 ili 800 kilometara da bi ih obišao. Kako da ne zaplačete kada vidite decu koja kad dođu u Republiku Srpsku kažu da su željna da se noću prošetaju. U svojim sredinama na Kosovu to i dalje ne smeju. Nažalost, Srbi i dalje nemaju pravu slobodu. Svi mi smo i pred krstom i pred Bogom dužni da im pomognemo, jer pomažemo svojoj braći u nevolji. Zato mi nikada nije bilo teško ili neprijatno da molim za njih – poručuje Milorad Arlov.