Youtube/IS art
Memorijalni centar u Potočarima

Retorika koja se mogla čuti u Memorijalnom centru Potočari, na obeležavanju 27 godina od zločina u Srebrenici, ne doprinosi normalizaciji odnosa među narodima u BiH, već joj je Zapad odredio ulogu “okidača i zalog” za nove muslimansko-srpske sukobe i budući rat, kaže za “Vesti” Dževad Galijašević, ekspert za bezbednost.

– Oni i dalje koriste Srebrenicu kao sredstvo pritiska na Srbiju i Republiku Srpsku, a SDA i Bošnjaci u celini, izbegavaju suočavanje sa srpskim žrtvama. Zato su i ove godine, kroz besprizorni marketing srebreničke tragedije, nastavljeni zahtevi za nasilnu promenu Dejtonskog sporazuma, ali i urušavanje Republike Srpske. Valjda je sada svima jasno kome zapravo ne odgovara mir u BiH i na koji način prolaze svi koji ponude ruku pomirenja – ističe Galijašević.

On podseća da je prošlo sedam godina od pokušaja ubistva tadašnjeg premijera Srbije, Aleksandra Vučića.

– Mada se sve odigralo pred očima svetske javnosti pravosuđe BiH još nije procesuiralo odgovorne. To nedvosmisleno govori da pravosuđe u BiH, koje je u rukama SDA, isključivo sledi agendu ove stranke i zapadnih mentora kojom želi da se sakrije činjenica da je na svetom mestu bošnjačkog stradanja vlast u Sarajevu pred očima sveta organizovala i pokrenula gomilu huligana sa ciljem da se ubije premijer susedne države. Na taj način se muslimanske vlasti skrivaju od istine, da Srbija želi saradnju, a da je SDA prava pretnja po mir i stabilnost ne samo BiH već i regiona – zaključuje Galijašević.

On objašnjava da je Zapad poslednjih 27 godina Srebrenicu koristio isključivo za ostvarenje svojih ciljeva, te da su im žrtve uvek bile u drugom planu.

– Zapadne zemlje višestruko koriste Srebrenicu. Ranije im je bila potrebna da umire islamsku javnost zbog agresivnog pohoda SAD i NATO na Bliski istok. Bosanski muslimani su prihvatili ulogu tog “trojanskog konja”, pa su pod plaštom brige za “napaćene muslimane” u BiH, razorene Sirija, Irak, Avganistan, Libija… Danas, kada ceo islamski svet podržava Rusiju u najvećoj globalnoj konfrontaciji, Zapad vadi iz naftalina Srebrenicu, koristi neodmerene, teške reči optužbe protiv Republike Srpske i Srbije i pucajući preko Bosne, nišani davno zamrle emocije islamskog sveta prema bosanskim muslimanima. Zato ovaj narativ predstavlja tek mafijašku manipulaciju koja se po ko zna koji put ponavlja ali više ne izaziva značajnije emocije niti može da proizvede neke značajne odluke – ističe Galijašević.

Pravda za naše žrtve

Govoreći o ovogodišnjoj komemoraciji u Potočarima, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je bila naglašenija i žešća kampanja, sa više mržnje usmerene prema srpskom narodu nego prošle i pretprošle godine. Prema njegovim rečima, datum obeležavanja Srebrenice je težak dan, dan jezivog zločina počinjenog nad Bošnjacima, i logično je da on ostavlja posledice i posle 27 godina.

– Imamo mnogo teških dana u godini. Tu sada ima mnogo problema i mnogo drugačijeg viđenja i mnogo toga što bismo morali da promenimo. Nisam otišao u Srebrenicu jer nisam dobrodošao, ćutao sam 11. jula jer šta god bih rekao Srbija bi bila izložena najbrutalnijim napadima zato što nisam izgovorio magičnu reč koju oni žele da čuju, jer neko ne želi od nas da vidi poštovanje žrtvama već pravnu formulaciju da bi mogao na tome da zasniva neke druge poteze u budućnosti, a to je ukidanje Republike Srpske – istakao je Vučić.

Kako kaže, Srbija ne sme da žmuri pred tuđim žrtvama, mora da ih prizna, prihvati i poštuje, ali mora i da govori o svojim žrtvama, da ih ne skriva, da ih se ne stidi, već da za njih traži pravdu.

Treba nam vek mira

Predsednik Srbije je kazao da, u uslovima gotovo svetskog rata, pošto ceo zapadni svet preko Ukrajinaca ratuje sa Rusima, dolazi do velikih pomeranja i da situacija u našem okruženju nije jednostavna. On je istakao da ne smemo da pređemo tananu granicu koja bi nas odvela u sukobe.

– Čini se da svi na Balkanu čekaju drugo poluvremene, sa mnogo strasti, emocija i mržnje. Mi smo ti koji moramo da to izbegnemo po svaku cenu – rekao je uz opasku da to moramo da izbegnemo, ali ne zato što smo slabiji od bilo koga.

Predsednik je istakao da nam je “potreban vek mira” i podsetio na sve što je Srbija prošla u 20. veku, od ubistva kralja Aleksandra Obrenovića i kraljice Drage Mašin, preko balkanskih ratova, Prvog svetskog rata, ubistva kralja Aleksandra 1934. godine, Drugog svetskog rata do sukoba devedesetih i NATO agresije 1999. godine.