M. Milanović
Posetioci su uživali u raznim ukusima kakaa i čokolade

Čokolada je nesumnjivo najomiljeniji slatkiš na svetu. Poznato je da ovaj slatkiš izaziva lučenje endorfina, poznatog i kao hormon sreće, zbog čega se ponekad kaže da sreća ima ukus čokolade. Kockice ovog slatikaša mogli su da probaju posetioci pariskog Salona čokolade, najprestižnijeg događaju na svetu koji je u potpunosti posvećen kakau i čokoladi.

25. jubilarni Sajam čokolade zatvoren je 3. novembra u Parizu. Ove godine bilo je više od 500 izlagača iz čak 60 država, a prisutne su bile i zemlje koje proizvode kakao, pre svega Obala slonovače i Gana, gde su najveće plantaže ovog crnog zlata u čokoladnoj industriji.

Revija čokoladnih haljina

Vrhunac svakog Sajma čokolade, pa i ovogodišnjeg, jeste parada čokoladnih haljina koje su nosile manekenke, među kojima je posebno zapažena mis Francuske Vaimalama Čaves.

Sajam je posetilo više od 100.000 posetilaca koji su imali priliku da probaju najbolja kakao zrna iz celog sveta i otkriju najnovije inovacije i kreacije čokoladnih ukusa od strane profesionalaca. Bile su organizovane i radionice za izradu dečjih peciva. Svakodnevno su vrhunski kuvari demonstrirali svoja umeća, a potom su sledile degustacije.