Lična arhiva
Osmesi uprkos nedaćama: Dimitrije, Lazar i Darinka

Redovne mesečne stipendije dobrotvora O. V. iz Sidneja i Baka-Ane iz Kanbere za učenike orahovačke Gimnazije, koje ovi dobrotvori već nekoliko godina šalju posredstvom “Vesti”, stigle su u ruke vrednih đaka pred sam raspust i donele radost ne samo đacima, već i njihovim skromnim porodicama. Dimitrije Radić, Darinka Ulamović, Ljubica Micić i Lazar Grković, dobili su po dve stipendije od po 120 dolara O. V. iz Sidneja, a sestre Katarina i Hristina Šavelić i braća Dušan i Nikola Čukarić dve stipendije po 200 dolara.

– Hvala u lično moje i u ime svih naših učenika koji dobijaju stipendiju zahvaljujući “Vestima”. Veliko i od srca hvala humanim i divnim dobrotvorima O. V. i Baka-Ani koji su godinama uz naše đake i ni jednog trena nisu posustali. Ne prođe ni dan, a da se ne setim njihove veličine i dobrote, kao i njihove žrtve, jer verujem da i oni teško dođu do svakog dolara, a opet ne zaboravljaju našu decu, decu na Kosovu i Metohiji, u Orahovcu, Velikoj Hoči. Neka ih Gospod dragi nagradi najlepšim darovima i da im godina čiji se početak bliži, bude bolja, lepša od ove na izmaku i da oni i njihove porodice budu srećniji i zdraviji u njoj – rekla je profesorka Olivera Radić, dodavši:

– Prvo polugodište smo, nažalost zbog korona virusa, opet završili van školskih klupa, jer se nastava odvijala na daljinu. Podeljene su i stipendije svima kojima su namenjene, ali zbog epidemiološke situacije, nismo smeli da okupimo đake na jednom mestu već su neki došli do mene, a drugima sam novac poslala. Ovom prilikom šaljem fotografije Dimitrija, Lazara i Darinke pošto su oni u mom komšiluku, pa sam ih zajedno fotografisala. Ljubici sam stipendiju poslala kao i stipendiju za njenog brata Miroslava koju mu šalje porodica Petrović iz Banjaluke, pa vam šaljemo zajedničku fotografiju iz njihovog doma. Oni su sada samo sa majkom, jer im se otac upokojio posle teške bolesti pre dva meseca. Stipendiju sam poslala i sestrama Šavelić i braći Čukarić.

Pored toplih reči profesorke Radić, stigla su nam i pisma zahvalnosti Baka-Ani iz Kanbere koje su Katarina i Hristina uputile, a u kome između ostalog piše:

“Draga Baka-Ana, neizmerno smo Vam zahvalne što nam svakog meseca pomažete tako što nam šaljete stipendije, jer nam to mnogo znači. Iz sveg srca Vam želimo da budete zdravi i srećni i u Novoj godini, koja je pred nama i u celom životu. Šaljemo vam iskrene pozdrave od nas i od naših roditelja i čekamo da jednog dana dođete kod nas i vidite lepote našeg sela. Veliki pozdrav od Katarine i Hristine iz Velike Hoče. Sve najbolje vam želimo!

Zahvalnost dobrotvoru O. V. iz Sidneja poslala je Darinka Ulamović putem pisma u kojem između ostalog piše:

“Dragi moji, hvala vam što me svaki mesec obradujete i što mislite na nas, decu u enklavi. Hvala vam na svemu što činite za nas i za naš opstanak na ovim prostorima gde je život jako težak. Vi uspevate da nam olakšate život u toku cele godine, jer šaljući nam novac vi pomažete i našim roditeljima da lakše izdrže finansijske poteškoće, a posebno u ovo vreme ove bolesti korone. Mi se trudimo da se sačuvamo od virusa i nadamo se da će nam u narednoj godini biti mnogo bolje. Hvala vam što činite da budemo srećniji za božićne i novogodišnje praznike. I ovom prilikom Vas u svoje ime i u ime svoje porodice pozdravljam najlepšim pozdravom: Hristos se rodi! I srećni vam božićni i novogodišnji praznici. Darinka i porodica Ulamović.”

Ljubica i Miroslav Micić

Zahvalnost svima

– Svima koji su pomogli naše učenike još jednom zahvaljujemo na dobroti, humanosti, rodoljublju i čovekoljublju uz želje da im Gospod uzvrati svakim dobrom. Među njima su čitaoci “Vesti”: dobrotvor iz Sidneja O. V, Ostoja Zarić iz Frankfurta, Milica Kostić iz Toronta, Baka-Ana iz Kanbere, Milena Lubinski iz Berlina, Slavka Stojanović iz Kanade i direktno preko škole: Zoran Stojnović iz Beograda, Otačastveni butik iz Beograda, HHZ, Radosti moja, HO Svi za Kosmet iz Beograda, NVO Pandurica iz Podgorice, Milutin Stančić iz Skoplja, porodica Petrović iz Banjaluke, Sanja Dir Dragićević iz Štutgarta, Srpsko sabranje Baštionik iz Banjaluke i M. P. iz Novog Sada. Srećni što vas imamo! Želimo vam srećne predstojeće praznike i srećnu Novu godinu – reči su zahvalnosti kolektiva Gimnazije Orahovac.

Sestre Šavelić

Ništa bez dobrog O. V.

Podsećanja radi, stipendiju O. V. iz Sidneja i njegove plemenite porodice prethodno je dobio i Stefan Pendić, đak pešak sa Golije, na čemu se srdačno zahvalio i uputio dobre želje svom dobročinitelju iz daleka zahvaljujući kome jedino i pohađa srednju školu u Novom Pazaru.