EPA/Fehim Demir
Valentin Incko

Odluka odlazećeg Visokog predstavnika za BiH, Valentina Incka da se u dopuni Kaznenog zakona BiH nađe i odredba kojom se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida izazvala je nepodeljene, oštre reakcije u Republici Srpskoj zbog čega je u većini gradova Srpske počelo potpisivanje peticije.

Istovremeno, da je situacija više nego ozbiljna svedoči i odluka Nedeljka Čubrilovića, predsednika Narodne skupštine RS, koji je danas pozvao sve predsednike parlamentarnih stanaka na hitan sastanak oko zakazivanja vanredne sednice Skupštine sa jedinom tačkom dnevnog reda – razmatranje nametnute odluke odlazećeg Visokog predstavnika za BiH.

Tokom vikenda u većini gradova u RS, pod sloganom “Branimo istinu! Ne damo Srpsku!” započelo je potpisivanje peticije o neprihvatanju zakona o negiranju genocida.

Državno rukovodstvo Srpske ističe da je nedopustivo da se u 21. veku nameće uvođenje verbalnog delikta, ali i to da Srbi postanu jedini narod u svetu koji će biti okarakterisani kao genocidni.

Istovetne stavove ima i većina opozicionih stranaka u Srpskoj ističući da je apsurdno da se Srbima nameće “omča”, a istovremeno za 30.000 srpskih žrtava u poslednjem ratu skoro niko nije odgovarao.

Predsednik SDS Mirko Šarović ističe da je Inckova odluka “nepotrebna” i da predstavlja “korak unazad na putu napretka BiH”.

– Vraćanje “bonskih ovlašćenja” se javlja u najgorem mogućem trenutku, jer ovom nametnutom odlukom ulazimo u politički nestabilan period. Ako su ‘bonska ovlašćenja’ ponovo vraćena nametanjem ovog zakona to znači da postoji opravdana bojazan da će biti upotrebljena i u nekim budućim slučajevima što nije put kojim Bosna i Hercegovina treba da ide – istakao je Šarović.

Inckova odluka izazvala je oštre reakcije i u stručnoj javnosti, ali i nevladinom sektoru.

Dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, prof. dr Draga Mastilović izjavio je da je cilj zabrana svakog, pa i naučnog istraživanja i preispitivanja pojedinih ratnih događaja, da se stavi hipoteka genocidnosti celom srpskom narodu kako bi se našlo opravdanje za amnestiranje svih koji su Srbe uništavali tokom 20. veka.

Istoričar i profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, dr Miloš Ković ukazuje da će pokrenuta peticija o odbacivanju Inckove odluke “imati efekta”.

“Cilj Inckovog poslednjeg napada na Srbe u stvari je da se konačno žrtve proglase zločincima, a da se zločinci proglase žrtvama”, istakao je Ković.

“Zakon leži u sili”

Koalicija Zajedno za Srebrenicu, koju čine sve srpske partije iz ovog grada, poručila je da nikada neće prihvatiti nametanje zakona koji Srbi želi da prikaže kao genocidne.

Predsednik BORS, general Milomir Savčić je istakao da odluka Incka pokazuje da “zakon leži u sili”.

“Ovo je poruka izabranim predstavnicima srpskog naroda da Republiku Srpsku moraju štititi i da je zajedno moramo odbraniti”, istakao je Savčić.

Moramo da gledamo u budućnost

Budućnost u odnosima Srba i Bošnjaka je od ključnog značaja i zato ćemo morati da se poštujemo i da razgovaramo, a ne da gledamo kako da jedni drugima zabijamo nož u leđa, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić komentarišući odluku visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da kriminalizuje negiranje genocida.

Vučić je istakao da želi da iskaže pijetet prema srebreničkim žrtvama i istakne koliko je važno da gradimo prijateljske i bratske odnose sa Bošnjacima.

“Svi smo, ili neki pripadnici naših naroda, pravili stvari kojima ne možemo da se ponosimo”, rekao je Vučić i dodao da je teško sa Bošnjacima razgovarati kada pomenete Srebrenicu, “kao i kad nama pomenete neke druge teme”.

Stanivuković ipak u Mostaru

Organizatori tradicionalnih skokova sa Starog mosta u Mostaru, koji su održani u nedelju, povukli su ranije uručenu pozivnicu Drašku Stanivukoviću, gradonačelniku Banjaluke da prisustvuje tom događaju, zbog njegove reakcije na odluku Valentina Incka.

Stanivuković je ipak juče stigao u Mostar i posetio Sabornu crkvu. On je 23. jula izjavio da je Inckovo nametanje zakona o zabrani negiranja genocida “strahovito loš potez” nazvavši ga “kukavičkim”.

“Bilo koja vrsta prisiljavanja u BiH pokazala se kao veoma loša po celu BiH”, izjavio je on.