Youtube/Drakreyo

Narodna skupština Republike Srpske čvrsto je stala uz srpski narod na Kosovu i Metohiji.

Poslanici su razmotrili predlog rezolucije kojom se podržavaju Srbi na Kosmetu i odluke vlasti u Beogradu, a dokument bi trebalo da bude usvojen danas i da posle usvajanja bude poslat u Ujedinjene nacije i evropske institucije.

Zajedničko delovanje

Ključna poruka leži u stavu da se sporovi između srpskog i albanskog naroda moraju rešavati mirnim putem, uz poštovanje dostojanstva svakog naroda, uz istovremenu podršku napora Srbije da očuva teritorijalni integritet i suverenitet koji je zagarantovan međunarodnim pravom i Rezolucijom SB UN 1244, usvojenom 10. juna 1999.

Osuđuje se konstantno kršenje ljudskih prava Srba i drugog nealbanskog stanovništva na KiM, posebno prava na život i prava na imovinu koje krše kosovski Albanci i njihove vlasti.

Predsednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić potvrdio je da će rezolucija, nakon što bude usvojena, biti poslata u UN. On smatra da je dokument vrlo dobro izbalansiran i da je tekst u skladu sa dokumentima koji su u vezi sa Briselskim sporazumom i formiranjem ZSO, na čemu će Srbija i svi njeni prijatelji insistirati.

– Mi ćemo zato ovaj dokument poslati u UN, u Savet Evrope, kao i u Parlamentarnu skupštinu SE, i na sve relevantne adrese. Nadamo se da smo poslali primer kako Srbi mogu saborno da deluju na temama koje su nadstranačke – rekao je predlagač rezolucije.

Svedoci golgote

Istakao je da očekuje da će svi poslanici glasati za predloženu rezoluciju.

Naveo je i da su poslednja dešavanja na KiM i pokušaj nametanja upravljačke strukture Albanaca u opštinama sa apsolutnom srpskom većinom doveli do najteže pozicije Srba u bližoj istoriji.

– Bili smo svedoci napada na naš narod, stavljanja bodljikave žice, upotrebe specijalnih jedinica protiv golorukih ljudi koji, tražeći svoja prava, žele da istraju i pošalju poruku da neće odustati – kaže on.

Ukazao je i da se prvi put čula kritička ocena ponašanja kosovskih Albanaca i “terorističkog režima premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija” od međunarodnih predstavnika.

– Danas se bodljikava žica na nekim mestima već uklanja, Srbija je poslala jasne poruke gde je crvena linija, a prvi put čujemo i zahteve za uklanjanje specijalnih jedinica kosovske policije sa severa Kosova – rekao je predsednik parlamenta.

Opredeljenje i temelj

Tokom skupštinske rasprave moglo se naslutiti da će predloženi dokument dobiti jednoglasnu podršku srpskih poslanika. Neki su imali i amandmane, pre svih Srpska demokratska stranka koja je zatražila da u tekst bude ubačen i deo u kojem se konstatuje da je KiM jedno od uporišnih tačaka celog srpskog naroda, bez obzira na to gde je živeo i predstavlja identitet i duhovnost naroda u celini.

– KiM je srpsko opredeljenje i temelj svih dosadašnjih i budućih generacija i za Republiku Srpsku predstavlja vrednosti na kojima gradimo i čuvamo našu društvenu zajednicu – poručili su iz SDS-a.

Inicijativa i za BiH

Klubovi poslanika vladajuće većine u republičkom parlamentu predložili su i zaključak koji glasi da Republika Srpska poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije u skladu sa Poveljom UN i Rezolucijom SB UN 1244 i ne prihvata jednostrano proglašenu nezavisnost KiM. Zatraženo je od svih predstavnika Republike Srpske u institucijama BiH da iniciraju postupke donošenja odluka kojima će se osuditi kršenje ljudskih prava i sloboda, kao i nastavak etničkog čišćenja Kosova i Metohije od strane kosovskih Albanaca i njihove vlasti.

Poziv međunarodnoj zajednici

U dokumentu su pozvani predstavnici međunarodne zajednice da osude kršenje ljudskih prava Srba i nealbanskog stanovništva na KiM, uključujući i osudu nedavne prekomerne upotrebe sile kosovske policije pri nasilnom ulasku u opštinske prostorije u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, usled čega je povređeno više Srba. Da spreče prisvajanje i uništavanje srpske kulturne baštine na KiM. Apeluje se da diplomatski predstavnici EU i SAD izvrše veći pritisak na kosovske Albance da se primeni Briselski sporazum u kojem se predviđa uspostavljanje zajednice opština u kojima su Srbi većina.