RTRS
Narodna skupština Republike Srpske

Svečanom akademijom u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci juče je obeleženo 30 godina postojanja i rada Narodne skupštine Republike Srpske.

Uz kompletan državni vrh RS, akademiji su prisustvovali i predsednik Narodne skupštine Srbije Ivica Dačić, predsednik Skupštine AP Vojvodina Ištvan Pastor, ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov, episkop banjalučki Jefrem, kao i zvanice iz političkog, javnog i društvenog života Srpske i Srbije.

– Potrebno je srpsko jedinstvo kao i pre 30 godina. Nećemo podleći pritiscima, ne dovodeći u pitanja prava svih drugih u dejtonskoj BiH – poručio je Nedeljko Čubrilović, predsednik Skupštine Republike Srpske.

Narodna skupština RS formirana je 24. oktobra 1991. godine kao Skupština srpskog naroda u BiH, 10 dana nakon što su srpski poslanici preglasani u tadašnjoj Skupštini SR BiH. Među prvim, ključnim dokumentima koje je donelo ovo zakonodavno telo, bilo je usvajanje Deklaracije o proglašenju Republike srpskog naroda BiH, 9. januara 1992, i taj dan se u Republici Srpskoj obeležava kao Dan republike.

Već sledećeg meseca Narodna skupština je 28. februara 1992. godine donela Ustav, kao utemeljenje pravne moći, sigurnosti, legaliteta i legitimiteta Republike Srpske.

Sonja Karadžić Jovičević, potpredsednica Narodne skupštine RS, kćerka Radovana Karadžića, prvog predsednika Republike Srpske, kaže za “Vesti” da je formiranje Narodne skupštine i Srpske bila odluka “hrabrih” da “ustavnim odgovorom zaštite Srbe od neustavnog nasilja”.

– Hvala svim našim neprijateljima što su iznudili ovaj potez. Nama samima, naivnim i verujućim u bratstvo i jedinstvo, ne bi drugačije ni palo na pamet. Ovako, proterani uza zid, preglasavani i sa istorijskim sećanjima, imali smo poznati instinkt preživljavanja – brani se ili beži. Većina je izabrala odbranu od majorizacije i tako je stvorena Skupština srpskog naroda. Neka joj je srećan rođendan, a slava i hvala svima onima koji su odlučili da ne beže i da ustavnim odgovorom zaštite Srbe od neustavnog nasilja – ističe Sonja Karadžić Jovičević.

Ona je povodom značajnog jubileja prenela i poruku svog oca, u kojoj on ističe da “srpski narod može da bude ponosan na jedinstvo koje je postigao i na svoju Skupštinu, čije je zajedničko čedo Republika Srpska”.

Radovan Karadžić je u poruci podsetio na početke stvaranja RS.

“Dugo je trajala naša borba za očuvanje mira u Bosni, cele 1990. i 1991. godine, a onda je Skupština BiH srušila i poslednje nade preglasavanjem na pitanjima iz Ustava, na kojima nigde u svetu nema preglasavanja. Jedini nenasilan odgovor na to ustavno nasilje bilo je formiranje parlamenta Srba u BiH. Potez su opravdali, osim dva-tri izuzetka, svi srpski poslanici iz svih partija i svima njima pripada zasluga i zahvalnost, jer su ostali verni narodu po svaku cenu. Ovaj narod to zaslužuje”, poručio je Karadžić

Jedan od poslanika prvog saziva Narodne skupštine Republike Srpske bio je i Slobodan Bijelić.

On ističe da je jedinstvo svih političkih stranaka u Skupštini i danas “ključ” na sve pritiske.

– Današnji parlamentarci moraju pronaći način da budu jedinstveni, jer samo tako možemo odgovoriti na pritiske izvana da sačuvamo svoju slobodu. I u ratu su nam vezali jednu ruku iza leđa, a tako rade i u miru. Ovde su stvari jednake, kao što su bile i pre 6. aprila 1992. godine – naglasio je Bijelić.

Jednakost i sloboda

Radovan Karadžić je u poruci dodao da srpski narod može da bude ponosan na jedinstvo koje je postigao i na svoju Skupštinu, čije je zajedničko čedo Republika Srpska.

“U toj Skupštini je od prvog dana uspostavljena jednakost i sloboda, odnegovan kulturan i gospodstven odnos prema sebi i prema drugima, a dostojanstven nastup i argumenti postali slika naroda koji predstavlja i za čije dobro deluje. Ona uvek mora biti mesto očuvanja tih vrednosti. Samo tako je ona neosvojiva tvrđava, a naše čedo, Republika Srpska, zaštićena i voljena”, naglasio je Karadžić.

Sačuvan identitet

Predsednik Narodne skupštine Srbije Ivica Dačić, koji je prisustvovao svečanoj akademiji u Banjaluci, izjavio je da je Srpska sačuvala svoj identitet, a da će narednog meseca u Beogradu biti održana zajednička sednica ovog parlamenta.

– Mnogi nemaju predstavu koliko su ti datumi značajni. Možda 30 godina ne predstavlja veliku vremensku distancu, ali za Srbiju i RS bile su prekretnica za budućnost – naglasio je Dačić i dodao da u BiH svaka promena mora imati saglasnost dva entiteta i tri naroda.

– Nikakva sila ne dolazi u obzir – istakao je Dačić i poručio da specijalne veze između Srpske i Srbije jesu “živa veza” između istog naroda i tu ne postoje nikakve granice.