KSZS
Koreografijom dočarana lepota trenutnog godišnjeg doba

Po tradiciji članovi Kulturno-sportske zajednice Srba u Salcburgu (KSZS) svake godine u oktobru organizuju folklornu priredbu pod nazivom “Jesen stiže, dunjo moja”.

Sala pored jezera Valerze i ovog puta bila je mesto okupljanja, gde su se domaćini svojski potrudili da ukrašenom dekoracijom dočaraju lepotu trenutnog godišnjeg doba.

Pored folklorne sekcije domaćina u programu su učestvovali i članovi KUD-a Zavičajno kolo.

Izvođački ansambli su zadivili publiku

Pozdravljajući prisutne predsednik KSZS-a Nenad Šulejić zahvalio se svima na doprinosu u organizaciji priredbe, sponzorima i prijateljima kluba…

– Naravno, najveća zahvalnost kao i do sada pripada deci i omladini folklorne sekcije i njihovim vrednim roditeljima – poručio je on.

Program je otvorila četvorogodišnja Petra Branković stihovima “Zlatna jesen”, a zatim su se smenjivale koreografije dečjih, omladinskih i izvođačkih ansambala oba društva.

Najmlađe članice KSZS
Petra Branković

Prisutni su uživali u prikazanom programu i šarenolikosti narodnih nošnji, a igrale su se igre iz Šumadije, Trstenika, Levač, Kobišnica, Crna trava, Niš…

Pun utisaka bio je i predstavnik sektora za narodnu kulturu Salcburga Roni Bičnau, koji je u svom obraćanju naglasio značaj i potrebu mladih da upravo oni budu čuvari svojih korena i tradicije.

Iskoristio je priliku da pohvali 23-godišnji rad i značaj postojanja KSZS-a, dobru saradnju sa ustanovama i redovno učešće u kulturnim organizacijama grada.

Posle nastupa folkloraša svi su igrali

– Vi ste deo narodne kulture Salcburga i podjednako bitni kao i sva naša udruženja – rekao je on.

U zabavnom delu programa prisutne je zabavljao poznati bend i igralo se i pevalo do kasnih sati.