Tanjug
Aleksandar Vučić sa Metjuom Palmerom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić veruje da će za dva, najkasnije tri meseca biti stvoreni uslovi za nastavak dijaloga sa Prištinom.

Vučić je to izjavio nakon jučerašnjeg razgovora sa specijalnim izaslanikom Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom, koji je u Beograd doputovao u okviru svoje balkanske turneje, a posle susreta sa predstavnicima vlasti u Skoplju i u Prištini.

Vučić je razgovore opisao kao “konstruktivne i iskrene”, dodajući da je još jednom potvrđeno da Beograd i Vašington imaju različite stavove o Kosovu.

– Srbija je spremna za kompromis, ali nije i nikada neće biti spremna za sopstveno unižavanje i ponižavanje svog naroda na Kosovu i Metohiji i naroda u celini i svoje države – ponovio je srpski predsednik nakon razgovora na Andrićevom vencu.

Vučić i Palmer su prvo imali sastanak u četiri oka, a kasnije su im se pridružili ambasador SAD Entoni Godfri i direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić. Američki diplomata svom domaćinu je rekao sve što se SAD ne sviđa u srpskoj politici. Mnoge stvari su razjasnili, ali srpski predsednik o tome, kako kaže, ne voli da govori javno.

Za razliku od nedavnog nastupa u Prištini, kada je bio precizan i oštar u stavu da Srbija neće postati članica EU ukoliko ne prizna Kosovo, Palmer je pred srpskim medijima zvučao više prijateljski i manje direktan. Kritikovao je EU što kao posrednik u dijalogu Beograda i Prištine nije uspela da dovede do kompromisnog rešenja, kao i stav Brisela da zaustavi evropske integracije zemalja Zapadnog Balkana.

– Postoji prostor na Kosovu da se poštuju rezultati demokratskih izbora i sasvim je jasno da je Srpska lista dobila podršku kosovskih Srba i da ima pravo da bude predstavljena u Vladi Kosova – odgovorio je Palmer na novinarsku molbu da prokomentariše nameru budućeg kosovskog mandatara Aljbina Kurtija da u vladu pozove Srbe koji nisu deo Srpske liste.

Analitičari očekuju da će sastanak Vučića i Palmera dovesti do određenih razjašnjenja.

– Možda će u krajnjoj liniji biti ponuđeno da Srbija prestane sa kampanjom za povlačenje priznanja Kosova, a da zauzvrat Albanci ukinu takse da bi se selo za pregovarački sto – kaže Slobodan Zečević sa Instituta za evropske studije.

Palmer sa Natalijinom ramondom

I Vučić i Palmer na reverima su nosili Natalijinu ramondu, endemsku vrstu cveta koja i kada se u potpunosti osuši može da oživi posle nekoliko kapi, baš kao što je Srbija vaskrsla posle golgote u Prvom svetskom ratu. Srpski predsednik se zbog toga posebno zahvalio Palmeru, ističući da je pradeda Palmerove supruge, inače Srpkinje, bio borac na Solunskom frontu.

Cvet Natalijina ramonda, nazvan po kraljici Nataliji Obrenović, uzet je za simbol Dana primirja u Prvom svetskom ratu, koji se u Srbiji 11. novembra obeležava kao državni praznik.