Lična arhiva
Sloga: Zajednička fotografija svih predstavnika srpske zajednice

Opština Trst pridaje veliki značaj integraciji stranaca, ali istovremeno i očuvanju tradicije i kulture koje su poneli iz svojih domovina. Dokaz toga je i nedavni Festival kultura koji je održan u prestižnom Teatru “Đuzepe Verdi”, kojem je značajan doprinos dala i srpska zajednica.

Lidija Radovanović je vodila program u kom su nastupili i folklorni ansambli SKUD Pontes-Mostovi. Svojim prisustvom festival su uveličali Ivana Stojiljković, generalni konzul Srbije u Trstu, protojerej stavrofor Raško Radović, paroh tršćanski, Zlatimir Selaković i Rade Milivojević, predsednik i potpredsednik Srpske pravoslavne crkvene opštine Trst, Dragana Antonijević, predsednica SKUD Pontes-mostovi.

Ovo je prvi put u istoriji grada da je u Teatru “Verdi” održana ova veličanstvena multikulturna manifestacija, koja je pre dve godine nastala na inicijativu rusko-ukrajinskog kulturnog udruženja Rodnik. Sada je organizovana u saradnji sa srpskom, jevrejskom, grčkom, jermenskom zajednicom i gradskim vlastima Trsta.

Dragana Antonijević sa mališanima na galeriji

Lidija Radovanović navodi da je čuveno pozorište koje ima više od 1.000 mesta bilo puno do poslednje galerije.

– Priredba je trajala skoro tri sata u, mogu slobodno da kažem, magičnoj atmosferi. U ovom trenutku kada vlada nepoverenje među ljudima i svetski rat preti našoj planeti, svima su zaigrala srca kada su videli i dalje ujedinjene tršćanske Ruse i Ukrajince, koji su sa toliko ljubavi zajedno predstavljali na sceni obe kulture, pevajući i igrajući ruske i ukrajinske pesme, a na kraju je veče završeno delom programa koji je posvećen jedinstvenoj kozačkoj kulturi – prenosi svoje utiske Radovanovićeva.

Vodila program: Lidija Radovanović

Izuzetno zapažen nastup imali su i članovi udruženja Pontes-mostovi. Predstavili su se Igrama iz Gruže, pesmama “Tamo daleko”, “Gde si bio jare moje ” i “Da sam izvor vode ladne” i za kraj koreografijom “Igre iz Kačara”.

– Mi smo otpočetka, kada je pre dve godine prvi put organizovan festival, prihvatili da učestvujemo i damo svoj doprinos. Ovaj festival je posvećen Serđu Zuki, saobraćajnom policajcu i osobi zlatnog srca. Serđo, koji je preminuo pre dve godine, voleo je i poštovao sve dobre ljude, ne gledajući koje su nacije i pripadnosti. Bio je veliki prijatelj srpske i jevrejske zajednice u Trstu i član rusko-ukrajinskog udruženja Rodnik, ali saradnik svih zajednica. Mi smo zbog njega prihvatili da predstavimo celokupnu srpsku zajednicu grada Trsta, a ne samo naše udruženje – kaže za “Vesti” Dragana Antonijević, predsednica SKUD Pontes-mostovi.

Igre iz Gruže: Folklorni ansambl SKUD Pontes-Mostovi

Iz publike su kulturno-umetnički program pomno pratili najviši zvaničnici grada Trsta, predstavnici jevrejske opštine, grčke i jermenske zajednice.

Dobrovoljni prilog

Koliko je srpska zajednica imala značaja u organizaciji festivala govori i činjenica da su posetioci karte morali da preuzmu 24 sata pre priredbe. Ulaznice su mogle da se podignu u sali valdenske i metodističke protestantske zajednice u Trstu i u prostorijama Srpske pravoslavne crkvene opštine. Inače, ulaznice nisu imale cenu nego se davao dobrovoljni prilog koji će biti prosleđen izbeglicama iz Ukrajine i Rusije.

Bratska pomoć

Ansambl udruženja Rodnik

Ksenija Krivoručko, predsednica udruženja Rodnik, ističe prijateljstvo sa Srbima u Trstu.

– Naši najveći prijatelji, koji su nas uvek podržavali od početka, članovi su Srpske pravoslavne crkvene opštine u Trstu. U ovom teškom vremenu za sve nas, prva pomoć za ukrajinske i ruske porodice izbegle od rata stigla je iz Srpske pravoslavne crkvene opštine u Trstu i iz grčke zajednice, i na tome im od srca zahvaljujemo – kaže Ksenija.

Ona je zahvalila i jermenskom udruženju Arevik, koje je prvi put nastupilo na festivalu i gradonačelniku Robertu Dipijaci, koji je predložio održavanje manifestacije u hramu umetnosti – Teatru i operi “Verdi”.