Tanjug
Vojska Republike Srpske

Državni vrh RS razmatra mogućnost da povuče saglasnost RS na sporazume o Oružanim snagama BiH čime bi se već za nekoliko meseci opet formirala Vojska Republike Srpske!

Ova inicijativa usledila je kao reakcija na niz spornih odluka Ustavnog suda BiH i Visokog predstavnika za BiH kojima su u značajnoj meri oduzeta ovlašćenja Srpskoj: od vlasništva nad šumama u ovom entitetu, preko sporne odluke o Visokom sudskom i tužilačkom savetu, kao i više pojedinačnih odluka visokog predstavnika za BiH od kojih je ključna nametanje zakona o negiranju genocida u Srebrenici.

Rukovodstvo Srpske je pozivajući sve političke činioce u ovom entitetu na jedinstvo, objasnilo da odluku o formiranju svojih oružanih snaga bazira na Ustavu BiH.

Vojni stručnjaci ocenjuju za “Vesti” da odluka RS da formira Vojsku ima utemeljenje u Ustavu BiH, ali i Dejtonskom sporazumu. Međutim, skeptični su da bi Zapad na to blagonaklono gledao. Tako general Radovan Radinović, nekadašnji profesor strategije, navodi da je u Dejtonskom sporazumu, ali i Ustavu BiH, Republici Srpskoj ostavljena je mogućnost da ima svoje oružane snage, čega se RS kasnijim sporazumima odrekla u korist formiranja zajedničkih Oružanih snaga BiH. Radinović podseća i da u sklopu OS BiH postoji Puk sastavljen od kadrova i vojnika iz RS.

– Relativno je jednostavno da se iz te formacije uspostavi model za buduću Vojsku RS. Nažalost, ma koliko bi to bila dobra ideja, plašim se da Zapad to neće dozvoliti i da sve i da dođe do formiranja VRS, na osnovu Bečke konvencije, Visoki predstavnik za BiH bi tu odluku odmah suspendovao – ističe general Radovan Radinović.

Insistirati na Dejtonu

Ipak, prema njegovim rečima, za opstanak Republike Srpske je veoma važno da se “na stolu” nađe i takva opcija kako bi se zaustavilo ukidanje nadležnosti Srpske i grubo kršenje Dejtonskog sporazuma kroz razne odluke Ustavnog suda BiH i Visokog predstavnika za BiH.

– Za Republiku Srpsku je najvažnije da se u potpunosti insistira na primeni Dejtonskog sporazuma. Zbog toga Srpska mora da po svaku cenu insistira na tome, jer time čuva sebe od mogućnosti da bude ukinuta – ističe Radinović.

Povratak vojnog roka

General Petar Škrbić, ratni pomoćnik komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, ocenjuje da je ukidanjem VRS 2005. godine izgubljeno mnogo.

– Najznačajniji gubitak je nestanak rezervnog sastava koji se skoro ugasio starošću ili odumiranjem, a vojne obuke za koju sam se svojevremeno zalagao nije bilo ni u kakvom smislu. Oslonac je regrutni sastav kog Srpska nema u dovoljnom broju, a potrebno je i uvođenje obaveznog služenja vojnog roka koji zahteva posebnu analizu. Istovremeno, stvaranje Vojske koja će služiti za paradu i ceremonije po mom mišljenju nije potrebno, jer za to može poslužiti policija koja, doduše, nikada ne može zameniti Vojsku – ističe general Škrbić.

Težak zadatak

General Škrbić objašnjava da bi u slučaju formiranja svojih oružanih snaga Republika Srpska imala dva vida: kopnenu vojsku i RV i PVO.

– Međutim, stvaranje ova dva vida je težak zadatak, ali nikad ne treba odustati. Zato je veoma važno da taj proces prati sveobuhvatna analiza prostornih, ekonomskih i demografskih faktora i raspoloženje naroda, a to je dugotrajan proces. Istovremeno, činjenica je i da su se od 2005. do danas promenile mnoge okolnosti – naglašava Škrbić.

OS BiH pretnja Srbima

Dugogodišnji operativac KOS Ljuban Karan poručuje da je najava rukovodstva Srpske o formiranju svoje vojske “iznuđen potez i garant bezbednosti RS”.

– Postoji pravni osnov, ali i velika potreba za hitnim formiranjem Vojske RS. Kako je svoju nadležnost prenela na BiH, Republika Srpska tako može i da je povuče. Iz tog prenošenja nadležnosti svojevremeno se videla konkrektna namera da se organizuje efikasna zajednička država, ali to zbog bošnjačkog rukovodstva nije uspelo. Umesto da zajednička vojska štiti sve narode podjednako, ona je postala uz neke druge zajedničke institucije kao što je OBA (obaveštajna agencija) opasnost za RS i nešto što je zajedno sa stranim faktorom ugrožava do mere da dovodi njen opstanak u pitanje – objašnjava Karan.

Ultimatum i pobuna

Iz Sarajeva su, naravno, stigle negativne reakcije na najavu mogućnosti formiranja VRS. Prvi se po običaju oglasio predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić.

– Ne može Narodna skupština RS ništa povući, jer su sve te institucije formirane nakon što je većina u Parlamentu BiH to izglasala, uključujući i SNSD. Dakle, bez Parlamenta BiH te odluke nema. Osim toga, to je krivično delo pobune – kazao je Komšić, inače predstavnik hrvatskog naroda u Predsedništvu izabran muslimanskim glasovima.

Drugi član Predsedništva Šefik Džaferović poručio je da “ultimatum iz RS da se moraju ukinuti oružane snage, pravosuđe i druge institucije nikad neće biti prihvaćen”.

– Ni sada, ni za šest meseci, niti bilo kada. U Banjaluci mogu samo pokušati da jednostrano sruše Dejtonski mirovni sporazum i time naruše mir, ali ni tada RS neće postati nezavisna. Međunarodno pravo i evroatlantska zajednica imaju više nego dovoljno snage da to spreče – rekao je Džaferović.

Oglasio se i profesor prava iz Sarajeva Nurko Pobrić, koji smatra da je najava iz RS neustavna, međutim, on je istakao da BiH nema dovoljno jake institucije koje bi mogle prekinuti procese u Banjaluci. Pobrić je ocenio da je državni vrh RS za inicijativu o ponovnom formiranju vojske dobio prećutnu saglasnost nekih bitnih država međunarodne zajednice.

Sarajevski mediji insistirali su da se na ovu temu izjasni i američki komandant za specijalne operacije u Evropi general Dejvid Tejbor, koji je u poseti OS BiH.

– SAD i moje snage kao NATO saveznik nastavljaju da pružaju podršku jedinstvu Bosne i Hercegovine i održavanju stabilnosti i sigurnosti kao i do sada – rekao je general Tabor.

Odbranili otadžbinu

Vojska Republike Srpske formirana je 12. maja 1992. godine odlukom Narodne Skupštine, tadašnje Srpske Republike BiH (kasnije Republike Srpske), koju je odbranila u otadžbinskom ratu.

VRS je zvanično postojala do 1. januara 2006. kada je ušla u sastav novoformiranih Oružanih snaga BiH. To je bio rezultat odluke Narodne skupštine RS iz avgusta 2005. da se u BiH formiraju jedinstvene oružane snage i Ministarstvo odbrane BiH. Ukidanjem VRS, odnosno utapanjem u Oružane snage BiH, sva vojna skladišta su stavljena pod zajedničku kontrolu, a višak naoružanja je uništen.

Istovremeno, Zakonom o odbrani BiH, tradiciju Vojske Republike Srpske u zajedničkim oružanim snagama ubuduće predstavlja Treći pešadijski puk sa sedištem u glavnom gradu RS, Banjaluci.

Prema tom zakonu, komandant upravlja muzejem puka, kontroliše finansijski fond, priprema, istražuje i neguje istoriju puka, objavljuje biltene, čuva kulturno-istorijsko nasleđe… Takođe, u nadležnosti Trećeg puka je prema ovom zakonu isključivo učešće u svečanim funkcijama bez administrativnih ili operativnih nadležnosti.