Lična arhiva
Radost: Uverenja i poklone dobilo više od 50 učenika

U Vajningenu kod Ciriha maturantima srpske dopunske škole svečano su dodeljena uverenja o završenom posebnom programu obrazovanja i vaspitanja u inostranstvu. Svečanost su organizovali Generalni konzulat Srbije u Cirihu i Srpska dopunska škola u Švajcarskoj. Više od 50 učenika srpske dopunske škole iz kantona koji su u nadležnosti Diplomatsko-konzularnog predstavništva Cirih primili su uverenja o završenoj školi od svojih nastavnika.

Sala je bila prepuna, došli su roditelji prijatelji i rodbina, đaka koji u život kreću bogatiji za znanje srpskog jezike i ćirilice i stečena prijateljstva koja će, kako su istakli, trajati ceo život.

Pozdravna reč: Mihajlo Šaulić

Prisutnima su se obratili Mihajlo Šaulić, generalni konzul Srbije u Cirihu i Biljana Bukinac, koordinatorka Dopunske škole na srpskom jeziku u inostranstvu.

– Osam godina koje ste proveli ovde ostaće vam u sećanju kao jedan od najlepših, a svakako najbezbrižniji period života. Siguran sam da ćete ih se sećati sa velikom radošću. Sa druge strane, činjenica da ste odabrali da učite u srpskoj dopunskoj školi treba da vas danas i svakoga dana ubuduće ispuni i ponosom. Jer, niste zaboravili ko ste i odakle su vam koreni. Upravo ta zajednička otadžbina i drugarstvo koje sada negujete, treba da vas u životu stalno više povezuju i čine da jedni druge volite, podržavate i pomažete. Želim vam da ovo bude tek početak svega lepog što vam život nosi – istakao je generalni konzul obraćajući se maturantima.

Maturanti su izveli i prigodan program

Usledila je priredba koju su otvorili nastupi učenika 8. razreda. Oni su izveli kratak prigodni program, a potom su nastupili mlađi članovi Kulturno-umetničkog društva “Abrašević” iz Ciriha.

Uz nadahnute i podsticajne govore nastavnika i ispraćeni aplauzom roditelja i svih prisutnih u publici, učenici 8. razreda primili su svedočanstva i prigodne poklone u veoma lepoj i svečanoj atmosferi. Fotografisanje i druženje nastavljeno je još dugo posle završetka programa.

Puna sala: Priredbi prisustvovali roditelji, rodbina i prijatelji

Ostalo je mnogo lepih utisaka posle svečanosti, a preovladava taj da ovakva priredba sa uručenjem uverenja treba da postane tradicija. Srpska dopunska škola naglašava veliku ulogu Generalnog konzulata u pripremanju svečanosti i računa na njihovu podršku i u budućnosti. Takođe, proslava ne bi bila moguća bez podrške restorana Fohrewaldli, jer je sve upriličeno u svečanoj sali tog ugostiteljskog objekta.