O: Đoković
SA PEHARIMA: Ruža, Goran, Zorica, Marijan

Od šaha preko prasetine do novog početka ili bi prema važnosti ishoda redosled, ipak, trebalo nabrajati obrnuto. Jer, u ovoj zbrkanoj sadašnjosti (korona, rat, kriza, nestašice, nesigurnost) jedan novi dijasporski start znači veoma mnogo, a upravo se desio na inicijativu našeg Parižanina Gorana Vukića kojem su se pridružili zemljaci, uz podršku i saradnju uglednih Francuza.

Dakle, osnovana je Srpska zajednica Sen-Deni 93, uz pretpostavku da će je svesrdno prihvatiti žitelji ovog pariskog predgrađa i da će posle dužeg perioda pasivnosti ili osipanja ovo proleće biti obeleženo “cvetanjem bašte” srpskih dijasporaca. Novoizabrani predsednik Goran Vukić, rodom iz Viteževa, u mladosti predsednik omladine Opštine Žabari, rukovodilac i fudbaler, a u rasejanju gde živi od 1988. takođe fudbaler, organizator i rukovodilac sportskih amaterskih nadmetanja, časova dopunske škole i drugih aktivnosti.

Sve je počelo Goranovim pozivom na takmičenje u šahu. Sala, metro stanica Strazbur.

Pred početak nadmetanja

U sali FSGT je poređao stolove, nanizao šahovske table, nadmetanje počelo. Za kontrolora turnira određen je Slavoljub Adamović. Posle nekoliko sati Goran objavljuje najuspešnije:

– Peti sam ja. Četvrta je Ruža Mijović, treća Zorica Dimitrijević, drugi je Slobodan Slavković, a pobednik turnira Marijan Čalaga zvani Bosanac, a pehari su poklon Komiteta Pariz FSGT.

PODRŠKA: Goran i bivša gradonačelnica Silvi Tomasan

Pobednik je dobio i posebnu nagradu od koje se svakom nozdrve šire i usta unapred otvore. Miriši prase, golemo je, ispružilo se na stolu, vruće, tek ispečeno, krcka rumena kožica, poklon je generalnog sponzora Goranovog kuma Rada iz prodavnice Eurosolej Bobinji, a pekao ga i nad njim majstorisao Sloba konobar, pravim imenom Slobodan Milošević.

Dobra prasetina. Jelo se, jelo, a za istim stolom, uređenim poput apoteke, počinje inicijativni sastanak.

Rade je poklonio prase

– Hoćemo Srpsku zajednicu regije 93 koja je razdeljena na 40 opština. Ili, pravimo novu podružnicu Saveza Srba Francuske. Ono što nas je ponukalo je što će se većina nadmetanja na Olimpijskim igrama 2024. godine održati upravo u departmanu 93. Olimpijski bazen se gradi u Bondiju, 500 metara od naše Crkve Svete Petke – priča Goran, oduševljen što će njegovo mesto stanovanja biti žiža najvećih svetskih sportskih dostignuća.

Prešlo se na biranje, ishod je: Goran Vukić predsednik, Marijan Čalaga prvi potpredsednik, Silvi Tomasan drugi potpredsednik (Francuskinja, donedavno gradonačelnica opštine Bondi, Srbe mnogo voli), Slobodan Slavković generalni sekretar, Jagoda Spasić prvi sekretar, Slavica Milić drugi sekretar (nastavnica u dopunskoj školi), Zorica Dimitrijević prvi blagajnik, Ruža Mijović drugi blagajnik.

Članska karta udruženja

Članovi od sedam do 77

– Učlanjujemo sve od sedam do 77 godina. Članarina je 20 evra, za klubove 30 evra, delegiraju po dva člana za Skupštinu zajednice koja će se održati u Bondiju 29. maja – navodi Goran Vukić i nagoveštava kupovinu Srpske kuće, što je džinovski zalogaj.

Članska karta FSGT

Sala je blistala

FSGT je udruženje, organizator i kontrolor amaterskih sportskih aktivnosti radnika. Pošto su srpskoj dijaspori na besplatnu upotrebu dali salu za šahovsko takmičenje, naši ljudi su po odlasku sve sredili, iza sebe ni prašku nisu ostavili, da bi sutradan, zauzvrat, primili pismenu pohvalu od strane FSGT.

Zorica Dimitrijević je na šahovsko takmičenje došla lepo obučena, damski doterana, ali je i ponela radno odelo, presvukla se, zasukala rukave i pre stavljanja ključa u bravu sve je blistalo.

Izlet 17. aprila

– Za 17. april ugovaramo posetu ruskom manastiru Žizor, posle liturgije je svečani ručak, a produžavamo u Živerni, mesto življenja impresioniste Kloda Monea. Posetićemo njegov muzej i park. Sve to da nahranimo dušu i oči i da proleće osetimo. Polazak je u sedam sati, povratak u 18, ukupna cena 15 evra – saopštava i poziva Goran Vukić, dajući svoj broj telefona 06 21 48 82 72.