Jovica u Sokobanji

Jovica Stanojević je rođen u Urovici kod Negotina, već decenijama živi u Beču, a letnji odmor tradicionalno provodi u Srbiji, u skladu sa stihovima vanvremenskog hita “Selo moje lepše od Pariza”, odnosno po motu “srpska banja lepša od svakog mora”.

Čim dođe leto, zna se da Stanojevići prvo dolaze u svoju Urovicu. Selo na istoku Srbije im je “baza” tokom boravka u otadžbini, a odatle odlaze u obilaske mesta po svojoj zemlji.

Uvek radije biraju da ostanu u Srbiji nego da odu na bilo koje more.

– Volim da obiđem Srbiju. Posećujemo planine, banje, jezera po zemlji… Veštačkog luksuza ima svuda po svetu, ali smo samo u Srbiji domaćini sa dušom. Zato više volim da odmaram u otadžbini – kaže Stanojević.

Tako je bilo i ovog leta, a posebno ističe boravak u Sokobanji, biseru banjskog turizma Srbije, koja pruža sve uslove za pravi odmor. Izdvaja i posetu etno-centru na Rtnju, gde su on i supruga Katica uživali u prirodnim lepotama koje nudi ova planina.

– Od sledeće godine smo penzioneri i ja i supruga Katica, pa ćemo imati mogućnost da obiđemo još više destinacija – dodaje Stanojević.

Inače, ovo leto prvo je “normalno” posle dve godine straha i opreza zbog epidemije korona virusa, pa se svi postepeno vraćaju redovnom životu. Zato je Jovica ovaj odmor u rodnom kraju proveo u druženju sa prijateljima, čini se, više nego ranije.

– Zbog korone su bila odložena sva veselja planirana još pre godinu ili dve. U prethodne dve nedelje, skoro svaki dan smo imali neko veselje, što je odmor učinilo lepšim – sa osmehom kaže Stanojević.

Sve je ukusno: Sa prijateljima u restoranu na Rtnju
Veselja ulepšavaju odmor: Sa suprugom Katicom na jednoj od svadbi

Pomaže rodni kraj

Iako bi u rodno selo, nedaleko od Negotina, dolazio i češće, kad god mu to obaveze dozvole, dok planira kako će provoditi svoju pezniju, Stanojević i te kako pomaže svoj kraj.

Potpredsednik je Evropskog udruženja prijatelja Urovice, čiji je cilj učvršćivanje veza matice i dijaspore, odnosno unapređenje saradnje i sprovođenje zajedničkih akcija Mesne zajednice Urovica i meštana koji su na radu u svim delovima Evrope i sveta, čemu i Stanojević daje svoj značajan doprinos.

Stanojević na Danima dijaspore