Youtube/celica4age
Moćni udar: Rakete G2000

Srpske kompanije koje se bave proizvodnjom i razvojem naoružanja i vazduhoplovnih sistema, EDePro i Green Power Turbine Systems, uspešno su nastupile na najvećem ovogodišnjem sajmu naoružanja i vojne opreme u jugoistočnoj Evropi DEFEA 2021, u Atini. Grčka armija postala je novi korisnik srpske rakete rakete G2000, a količina prodatih projektila ostala je poslovna i vojna tajna.

Međutim, poznato je da se Grčka za ovu kupovinu odlučila nakon uspešnog testiranja rakete G2000 na poligonu NAMFI na Kritu u maju ove godine. Atinski profesor geopolitike i odbrambenih tehnologija Kostas Grivas naveo je da će se srpske rakete G2000, kalibra 122 milimetara, koristiti za grčke višecevne raketne bacače RM-70. On je objasnio da je reč zapravo o ozbiljnoj modernizaciji, jer će korišćenjem srpskih raketa domet RM-70 (čehoslovački višecevni lanser) biti gotovo udvostručen, sa 22 na 40 kilometara.

Ovi raketni sistemi koriste se za odbranu grčkih ostrva u u Egejskom moru koja su uz morsku granicu sa Turskom. Profesor Grivas upozorio je da će ova modernizacija grčke armije srpskim raketama biti trn u oku Turske čiji predsednik Redžep Tajip Erdogan i vlada stalno zahtevaju demilitarizaciju egejskih ostrva. Pri tom, Turci svoje zahteve obrazlažu kao opasnost po sopstveni suverenitet uz objavljivanje satelitskih fotografija iz grčkih ostrvskih vojnih baza.

Našim turistima dobro su poznata grčka ostrva poput Hiosa, Samosa, Kosa i Rodosa, kao i turska letovališta Bodrum, Marmaris ili Kušadasi. Ali dok se sunčaju ili plivaju preko plaža njihovih glava nišane se Grci i Turci.

Kontrola trgovine

Dobro je poznato da dve zemlje ne krase dobri odnosi, pre svega zbog turske okupacije severnog dela Kipra, još od 1974. godine. Međutim, za Ankaru je još ozbiljniji izazov namera Atine da proširi svoje teritorijalne vode sa šest na 12 morskih milja (oko 22 kilometra) čime bi Grčka stavila pod kontrolu pomorsku trgovinu i sve plovne puteve koji iz Istanbula, Bosfora, Dardanela i luka s turske egejske obale vode u Sredozemlje. Time bi bio obesmišljen i Erdoganov 15 milijardi dolara vredan projekat prokopavanja kanala paralelno s Bosforom. Naime, Grci bi mogli da parališu turski pomorski saobraćaj uz bezazlena obrazloženja da je, na primer, iscurela negde nafta ili da održavaju vojne vežbe.

Luke na nišanu

Da bi kontrolisala plovne puteve, Grčka mora i da ih zaštiti, a jednostavan i jeftin način je raspoređivanje višecevnih bacača raketa na ostrvima. Njihov zadatak je i da štite ostrva na kojima su stacionirani, pa i tako što bi u slučaju sukoba gađali turske trupe na obali koje se spremaju za desant. Sva ova ostrva su na dva do 16 kilometara udaljena od Turske obale. Grčka armija sa srpskim raketama može dosegne i do 38 kilometara duboko u tursko kopno, kao i da stavi pod kontrolu luke i skrivene uvale.

Velika ponuda

Vest da je jedna članica NATO kupila srpske rakete sigurno će doprineti ugledu srpske namenske industrije i većoj potražnji. Tim pre, što Grčka ima najveći vojni budžet u regionu, pa samim tim i mogućnost većeg izbora. Grci su se pohvalili u medijima da su kupili srpske rakete G2000 s dometom od 40,1 kilometar, koje lete 1.100 metara u sekundi i sadrže eksplozivnu bojnu glavu mase 19 kilograma. Međutim, u Srbiji je već razvijena i raketa G2000/52 s dometom od 52 kilometra.

Mlazni motori za ceo svet

Zajedničkim nastupom dve kompanije na grčkom DEFEA prikazana su najnovija dostignuća iz oblasti raketne tehnike, vođenja i upravljanja projektilima, ali i turbomlaznog pogona. Naime, kompanija Green Ponjer Sdžstems
jedini je proizvođač motora ove vrste na prostoru bivše Jugoslavije.

Kao što smo pisali, u februaru su na najvećem bliskoistočnom sajmu naoružanja IDEX-u premijerno predstavljeni turbomlazni i turboprop motor, čime je prikazana sposobnost Srbije da napravi najkompleksnije mašine koja po karakteristikama staju rame uz rame s malobrojnim svetskim proizvođačima.

Turbodžet motori se koriste za pogon dronova i krstarećih raketa dok turboprop ima glavnu upotrebu kod bespilotnih letelica i helikoptera. Izuzev pet najjačih svetskih sila ne postoji država koja proizvodi turbo motore sopstvenim originalnim dizajnom.

Šumadija bije na 280 kilometara

Jedan od ozbiljnijih aduta srpske namenske industrije za koji će se nuditi velike sume je raketa klase zemlja-zemlja nazvana šumadija koju razvija EdePro.
Ona je pre tri godine predstavljena na sajmu u Abu Dabiju.

Suvlasnik kompanije Milivoje Popović tada je pojasnio da je plan da se rakete šumadija lansiraju iz kontejnera, a da sistem bude postavljen na vozilo sa četiri do šest kontejnera.

– Šumadija je vođena raketa dometa preko 280 km, a njena startna masa iznosi 1.600 kilograma. Od toga goriva skoro 900 dok je masa bojeve glave 200 kilograma. Na prednjem delu rakete se nalaze upravljivi kanari dok se na zadnjem nalaze slobodnorotirajuća polučena krila za stabilizaciju valjanja. Sistem ima inercijalno vođenje – ispričao je Popović.

Za lansirni kontejner predviđeno je da bude napravljen od kombinacije kompozitnih materijala i čelika.