Lična arhiva
Nagrada od gradonačelnika: Toma Branković i Bernd Zomer sa folklorašima iz Minhena

U Valdzasenu blizu Tiršenrojta, u severnoj Bavarskoj, na nedavno održanom gradskom festu učestvovao je i KUD Jugos iz Minhena sa dve grupe folkloraša. Oni su se na otvorenoj sceni na gradskom trgu pojavili dva puta i odigrali ukupno četiri srpske narodne igre.

Za stanovnike ovog grada u blizini granice sa Češkom pojava srpskih folkloraša u živopisnim narodnim nošnjama i njihov program bili su pravo osveženje, ali i prijatno iznenađenje. Naši igrači su dobro uigranim nastupom, a kasnije i susretom s meštanima oduševili svoje domaćine.

Branko Pejić, umetnički rukovodilac izvođačkog ansambla Jugosa, kaže da su naišli na veoma topao prijem kod publike, ali i gradonačelnika i gradskih zvaničnika.

– Bilo nam je zaista lepo u ovoj sredini. Izvođački ansambl je izveo Igre iz Pčinje i Svadbarske igre iz Vranjskog polja, a pripremni ansambl, čiji je umetnički rukovodilac Bojana Manojlović, predstavio se sa Igrama iz Šumadije i Crne Trave. Naša nastupe pratilo je dosta naroda i dobili smo velike aplauze. Posle su nam prilazili mnogi od meštana želeći da saznaju nešto više o nama, igrama koje smo izvodili i našem radu – kaže Branko Pejić.

Do gostovanja KUD Jugos u ovom delu Bavarske došlo je zahvaljujući slikaru Tomi Brankoviću koji živi u obližnjem Vajdenu. On je na delu video KUD Jugos na smotri srpskog folklora u Minhenu ovog proleća i tada je dogovoreno ovo gostovanje.

– Igrači Jugosa bili su glavna atrakcija programa festa. Oduševili su svojim nastupom, ali i ponašanjem i razgovorom sa prisutnima na festu, među kojim je bio i gradonačelnik Bernd Zomer, koji je pozdravio i pohvalio naše društvo i nagradio ga za ovaj nastup. Izražena je obostrana želja i spremnost da se saradnja KUD Jugos i grada Valdzasena nastavi u ovom ili nekom drugom obliku – s ponosom govori Toma Branković.

Razgledali grad

Za folkloraše iz Minhena je bilo interesantno da razgledaju ovaj mali, ali vrlo zanimljivi gradić u okolini Tiršenrojta. Bili su u Gradskoj galeriji gde su razgledali izložbu likovnih radova učenika jedne ženske gimnazije s kojim je radio slikar Toma Branković. Posetili su i jednu od više starih crkava u ovom gradu. Sve u svemu, bilo je to uspešno gostovanje folkloraša KUD Jugos iz Minhena na gradskom festu u Valdzasenu.