Tanjug
MISIJA "HALIJARD" DOKAZ PRIJATELJSTVA: Polaganje venaca na spomenik na Gorskom aerodromu aerodromu

Polaganjem venaca na spomenik na Gorskom aerodromu na Galovića brdu u selu Pranjani kod Gornjeg Milanovca obležena je 77. godišnjica čuvene spasilačke misije “Halijard” koja se smatra najvećom spasilačkom misijom izvedenom u toku Drugog svetskog rata iza neprijateljskih linija i u kojoj je spaseno više od 500 savezničkih avijatičara oborenih u to vreme nad nebom Srbije. U ime Vlade i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, venac je položila Maja Gojković, potpredsednica Vlade i ministarka kulture, u ime Ambasade SAD venac je položio ambasador Entoni Godfri, komandant američkih specijalnih jedinica u Evropi general Dejvid Tabor, predstavanici diplomatskog kora i Vojske Srbije.

Govoreći o značaju spasilačke misije “Halijard”, američki ambasador Entoni Godfri je istakao “da je veoma počastvovan što predstavlja svoju zemlju u zemlji koja je toliko učinila za američke vojnike i građane, na čemu su im SAD besrkajno zahvalne”. General-major Dejvid Tabor je dodao je mesto, s koga je spaseno više od 500 savezničkih avijatičara, među kojima je najviše bilo Amerikanaca – sveto mesto!

– Ništa ne govori o prijateljstvu Srba i Amerikanaca kao misija “Halijard”, u kojoj su meštani sela Pranjani spasavali savezničke pilote i pružili im topao dom i hranu onda kad je to bilo najpotrebnije. Postoje mnoge slične priče o herojstvu u Drugom svetskom ratu i kada pričamo o hrabrosti, često se ograničavamo na one koji nose uniformu. Ovo je, međutim, drugačija vrsta hrabrosti i govori o običnim Srbima čiji potomci i danas ovde žive. Kada su obaveštajci saznali da se posade vazduhoplova kriju u Srbiji, kancelarija za strateške poslove OŠ-a napravila je plan da izvuče svoje ljude iz okupiranje srpske države. Dok je narod Srbije skrivao oborene avijatičare, deleći ono malo hrane što su imali i zbrinjavajući njihove povrede, OŠ je krenuo na posao. Do početka avgusta 1944. godine uz pomoć lokalnog stanovništva započela je čišćenje terena i pravljenje tajne piste koja bi savezničkim posadama omogućila izvlačenje i povrat svojim kućama – kazao je general major Tejbor.

Operacija “Halijard” počela je u martu 1944. godine, kada je Dragoljub Mihailović naredio izgradnju piste s koje je obavljana vazdušna evakuacija savezničkih pilota i u čijoj su izgradnji učestvovali meštani Pranjana i okolnih sela.

– Kao što pokazuje operacija “Halijard”, svaki izazov možemo da rešimo ako radimo zajedno. Želim da se zahvalim našim domaćinima, narodu Pranjana, potomcima ovih hrabrih ljudi i neznanih heroja bez kojih ne bi bilo ni misije “Halijard”. Partnerstvo između Srbije i Ohaja traje do danas, to je biser našeg vojnog partnerstva sa Srbijom. Ove godine slavio i 140 godina diplomatskih odnosa naših država, naše partnerstvo sa Srbijom počiva na zajedničkim vrednostima i zajedničkoj viziji i budućnosti u prosperitetu, stabilnosti i slobodi – naglasio je ambasador Entoni Godfri.

Sa improvizovanih pista u Srbiji i BiH evakuisano je 500 savezničkih avijatičara, od čega 417 Amerikanaca. Svi avijatičari su od avgusta 1944. do februara 1945. godine prebacivani u američke baze u Italiji.

Pripadnici Garde Vojske Srbije

Uskoro i film

Godišnjica misije “Halijard” na Galovića polju obeležena je polaganjem venaca i intorniranjem himni SAD i Srbije.

– Hoćemo da od ovog mesta napravimo kompleks sa kojim će istorija biti ponosna. Poslednjih godina uložena su velika sredstva u pranjanski kraj i time je oživelo nekoliko hiljada domaćinstva, zahvaljujući državi Srbiji i predsedniku Aleksandru Vučiću. Galovića polje je sređeno, napravljen je Gorski aerodrom i memorijalni centar i nećemo stati na ovome. Najviše nas raduje što će o ovom mestu i misiji “Halijard” biti snimljen film koji će predstaviti naše pretke i heroje ovog kraja koji su pomogli u spasavanju američkih pilota – kazao je Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac.

Na strani pobednika

O veličini i doprinosu srpskog naroda u ovoj spasilačkoj misiji govorila je i Maja Gojković. Ona je naglasila “da je srpski narod uvek, pa i u Pranjanima, pokazao da je oduvek bio na pravoj strani i na strani pobednika”.