Tanjug
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da Beograd nema problem sa nezavisnošću i državnošću Crne Gore ali, kako je istakao, ima problem sa položajem srpskog naroda u toj zemlji, koji je “težak i užasan”.

– S pažnjom sam gledao nastup Mila Đukanovića na državnoj televiziji i pitao sam se hoće li postojati jedan segment u kojem se neće isključivo pričati o Srbiji, a posredno i o meni, i u kojem se srpski narod neće optuživati za pećinski nacionalizam, šovinizam i sve ostalo. Trudio sam se da ga dočekam, ali nisam – rekao je Vučić.

Verovao je, kaže, da u Crnoj Gori postoji neka važnija tema poput otvaranja novih fabrika, radnih mesta, bolnica i nabavke vakcina, ali je, gledajući emisiju, shvatio sam da je, ceneći po nastupu, Đukanoviću Srbija za sve kriva.

– Onda razumete da nešto u političkom smislu nije u redu sa onima koji takve tvrdnje iznose. Poštujemo njihovu nezavisnost i odluku da budu država. Nemam problem sa crnogorskom nezavisnošću, ali imam sa položajem srpskog naroda. Emisija sa Đukanovićem je pokazala i dokazala i, bez ijedne teške reči i našeg teškog komentara, potvrdila sve što govorimo mesecima i godinama o teškoj poziciji, užasnoj poziciji srpskog naroda u Crnoj Gori. Bolje od svih nas je o tome govorio on, i to su svi Srbi, a naročito oni u Crnoj Gori, mogli da osete – naglasio je Vučić.

Istakao je da Srbija želi najbolje odnose sa svima, ali da ne želi da ćuti o odnosu prema srpskom narodu.

– A što se tiče napada na Srbiju, samo neka nastave. Mi ćemo pričati o zajedničkom radu i budućnosti… Srbija želi najbolje moguće odnose sa Crnom Gorom i verujem da će u narednim danima premijerka Ana Brnabić obavestiti crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića o novoj tranši vakcina i za Crnu Goru – kazao je Vučić, naglasivši da Srbija neće ćutati na loš položaj srpskog naroda u Crnoj Gori, ali da će nastaviti da govori o zajedničkoj budućnosti, uprkos napadima prema Srbiji koji dolaze odsatle.

Vučić je kazao da do kraja godine očekuje posetu predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji, prema ranijem dogovoru, kao i potvrdu posete kineskog predsednika. Sve, međutim, kaže on, zavisi od pandemije korona virusa.

Ukazao je i da treba da se odluči na koji način će svetu biti predstavljen Hram Svetog Save, da li kroz posebne litije, osveštanje… O tome, kako je kazao, treba razgovarati i sa partrijarhom Porfirijem, kao i da li će to biti u prisustvu Vladimira Putina, budući da je Rusija donirala značajna sredstva za hram.

Predsednik Srbije istakao je da je apsolutno ponosan na Beograd na vodi, a da je, kada je u pitanju Savamala, na sudu presuđeno da nisu oštećeni oni čiji su objekti srušeni, jer nijedan nije bio legalan.

– Beograd na vodi je jedan od projekata, na koji ću biti doživotno ponosan. To je ponos Srbije i najlepša promenada, i sve je legalno – poručio je Vučić.

Odgovarajući na pitanje novinara povodom njegovih ranijih izjava da su oni koji su noću rušili po Savamali idioti, pojasnio je da ne razume zašto su to radili krišom i po mraku.

– Nisam to baš tako rekao, ali ko god da je to tako organizovao, mislim to stvarno. Ja bih to uradio usred dana. Došao bih bagerom i time bih se ponosio. Ne znam zašto bih radio nešto u pola noći – rekao je predsednik Srbije, ističući da se diči onim što je rađeno i izgrađeno.

Nisu nam potrebni tutori

Predsednik Srbije je najavio i da će uskoro otputovati u Brisel, gde očekuje važne razgovore. Ponovio je da je politika Srbije put u EU.

– Ali, nisu nam potrebni tutori i mentori, tate i mame, da nas uče kako da se ponašamo prema prijateljima. Zato ćemo da čuvamo odnose sa Rusijom i Kinom, jer se pokazalo da je to pametna politika i da donosi rezultate – poručio je Vučić.

Rezultati sve govore

Komentarišući izjavu profesorke Ekonomskog fakulteta Galjine Ognjanov da je on “produkt marketinga”, predsednik Srbije je zapitao “da li su svi auto-putevi koji su izgrađeni u prethodnom periodu, kao i veće plate i penzije produkt marketinga?”.

– Možda sam i hologram. Ali, na kraju se vide rezultati – zaključio je Vučić