B. Đorđević
Zabavni park Belantis

Učenici Dopunske škole na srpskom jeziku iz oba naša berlinska kluba, Srpsko-nemačke zajednice Mladost i Srpskog kluba Berlin, zajedno su posetili zabavni park Belantis kod Lajpciga. To je jedan od nekoliko velikih zabavnih parkova u Nemačkoj, a jedini u bivšem DDR-u, koji deci pruža mogućnost da uživaju u avanturama koje viđaju samo u crtanim filmovima.

Prema programu Dopunske škole na srpskom jeziku predviđeno je da se svake godine organizuje jednodnevni izlet izvan Berlina. Kako navodi Nevena Ljubinković, sekretarica SNZ Mladost, više su puta posećivali prirodne rezervate ili parkove prirode, ali već nekoliko godina se radije ide u zabavne parkove, od kojih se samo neki iz Berlina mogu posetiti u okviru jednodnevnog izleta.

Tokom leta sličnih ponuda bude i u samom Berlinu, ali posebnu draž i za decu i za roditelje čini zajedničko putovanje autobusom. Učiteljica dopunske škole Mirjana Stefanović već treći put sa decom posećuje Belantis.

– Putovanje autobusom za decu je nešto posebno. Tu bude i pesme i nekih igara koje je teško izvesti ako deca nisu stalno na okupu ili ako mogu slobodno da se kreću – naglašava učiteljica Mirjana.

Ove godine, na samom startu, u sedam sati ujutru, roditelji i deca doživeli su veliku neprijatnost jer je na autobusu pukla guma. Nemačka firma koja je bila dužna da obezbedi autobus nije korektno odradila svoj posao. Ceo izlet je doveden u pitanje, a pomisao da je tako nešto moglo da se desi u toku vožnje nije bila nimalo prijatna. Neki od roditelja su odmah odustali, ali Miladin Gavrilović i Milan Petković, predsednik Srpskog kluba Berlin, nisu se našli zatečeni i uz puno snalažljivosti uspeli su da sa roditeljima organizuju odlazak kolima i otklone pometnju koja je nastala zbog već rezervisanih ulaznica.

Kada su se svi okupili na ulazu u Belantis, usledio je stampedo dece koja su se raštrkala po raznim delovima parka sa različitim ponudama za zabavu. Grupna poseta omogućila je jeftinije ulaznice, posle čega je korišćenje brodića, ringišpila i tobogana bilo besplatno, pa su deca obično trčala od punkta do punkta da ne propuste neku od zabava. Stariji su se kretali u grupama, dok su mlađi bili u pratnji roditelja. Imali su priliku da nakratko postanu pirati, Indijanci, da se spuštaju čamcem niz piramidu ili voze toboganima.

Deca su prezadovoljna doživljajima i već se raduju da će sledeće godine opet moći da posete ovaj isti park.

Novi izlet

Milan Petković, predsednik SKB, veoma žali što su neke porodice morale da odustanu i već najavljuje još jedan izlet za članove kluba koji će se organizovati do kraja godine, a koji će za decu biti besplatan.

Uživali i roditelji

Miladin Gavrilović, predsednik Srpsko-nemačke zajednice Mladost, dodaje da gotovo obavezno neko na put ponese i harmoniku, pa se i roditelji prisete svojih đačkih ekskurzija u zavičaju.

Roditelji su, inače, posle neizvesnog dolaska uspeli da se opuste u baštama restorana, dok je rukovodstvo SNZ Mladost, posle organizatorskih izazova, sebi priuštilo i ugodnu vožnju čamcem.