Z. M.
Sprečiti asimilaciju: Učenici, roditelji i tim škole na kraju jedne od prethodnih školskih godina

Odbor SPKD Prosvjeta u Austriji poziva roditelje da upišu decu u Prosvjetinu školu srpskog jezika. Osim postojećih razreda, otvaraju se novi kako bi naša deca mogla da nauče svoj jezik, pismo, istoriju i kulturu, da znaju svoje korene, ko su i odakle su i budu s pravom ponosni na to. I zbog druženja, igre, znanja, kreativnosti i mnogo drugih dobrih razloga, navodi se u pozivu našim ljudima.

Rad nastavljaju razredi u prostorijama hrama Vaskrsenja Hristovog u Drugom okrugu (Engerthstrasse 158, 1020 Wien), hramu Rođenja Presvete Bogorodice u 16. okrugu (Neulerssenfelderstrasse 47, 1160 Wien), hramu Svetog Save u Trećem bečkom okrugu (Veithgasse 3, 1030 Wien).

Pored toga, otvaraju se razredi u Lincu u prostorijama hrama Svetog Vasilija (Posthofstrasse 41, 4020 Linz), Sankt Peltenu u prostorijama hrama Sv. Apostola Tome (Hanussplatz 5, 3100 St. Polten), u Ensu, hram Prenosa moštiju Svetog Save (Stelzhamerstrasse 16, 4470 Enns), u Gmundenu hram Svetog Georgija (Miller-von-Aissholzstr. 36a/20, 4810 Gmunden), u Braunauu, Parohija Svetoga apostola i jevanđelista Marka ( Ringstrasse 39, 5280 Braunau am Inn).

Dva nova razreda biće i u Beču, nastava će se održavati u prostorijama Udruženja Srba u Austriji (Thaliastrasse 87, 1160 Wien) i prostorijama Srpskog centra u Beču ( Lindengasse 61-63, 1070, 1160 Wien).

U pozivu Prosvjete se ističe da će naša deca, znajući dobro svoj jezik, bolje naučiti nemački i bolje se obrazovati. Imaće priliku da postanu bolji građani ove zemlje i da njima i njihovim porodicama bude bolje. Učenjem srpskog mogu da se spreče ubrzana asimilacija, gubitak identiteta i negativna integracija naše dece. To znači da sutra mogu u svojoj zemlji da se druže i upoznaju sa vršnjacima i da se ne stide ako svoj maternji jezik ne znaju dovoljno. Takođe, da sutra, sa bakama i dekama, prijateljima i rođacima u otadžbini govore na svom jeziku i s razumevanjem. Ako sada ne nauče da pravilno govore, pišu, čitaju i shvataju svoj jezik, prekosutra će biti kasno, navodi se u pozivu Prosvjete roditeljima koji imaju decu školskog i predškolskog uzrasta.

Podrška SPC i države

Škola radi s blagoslovom episkopa austrijsko-švajcarskog Andreja, a veliku pomoć pruža Eparhija austrijsko-švajcarska i Crkvena opština Svetog Save.

Projekt je podržan i sufinansiran od strane Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu koja je izdvojila oko 35.000 evra.

Učenici u Sabornom hramu Svetog Save

Časovi nedeljom

Upis, prvi susret i upoznavanje počinju 25. i 26. septembra, a nastavljaju se tokom oktobra. O pojedinostima zainteresovani mogu da se informišu na punktovima na kojima radi škola.

Škola je predviđena za decu od 7 do 14 godina: nastava srpskog jezika, učenje ćirilice, kulture i istorije srpskog naroda.

Inače, časovi će se održavati svake nedelje od 12 do 14 časova.

Mali hor Prosvjete na jednoj od priredbi

Audicija za Mali hor

Dopunsku školu čine i predškolska grupa Mala pričaonica i vrlo uspešni Mali hor Prosvjete

U subotu, 25. septembra u 17.00 sati biće organizovana audiciju za Prosvjetin mali hor.

Deca od 5 do 11 godina su dobrodošla sa svojim roditeljima ili bakama i dekama u Saborni hram Svetog Save (Veithgasse 3), suturen, Prosvjeta poziva sve glasne i kreativne klinceze i klince, koji vole muziku, pesmu i druženje, a žele da nauče sve i svašta o tome. Pozovite i vaše drugare, rođake i komšije! Čekaju vas teta Vera Simić i Jelana Krstić, muzički pedagozi i divne dame!