Lična arhiva
Gužva pred zaključavanje

Policija u Austriji svakodnevno, od uvođenja takozvanog 2G pravila i lokdauna za nevakcinisane, vrši sveobuhvatne kontrole poštovanja tih epidemioloških mera, u koje je u Beču povela i dopisnike “Vesti”.

Dva dana pred lokdaun, u centru Beča, na trgu Štefansplac, ispred katedrale Svetog Stefana, sprovedena je kontrola posetioca božićne pijace. Policajci su od građana, Bečlija, ali i brojnih turista, zatražili dokaz o vakcinaciji ili preležanom COVID-19, ne stariji od 180 dana, bez kojeg nije moguć pristup božićnim pijacama.

Većina je dokaz imala na mobilnom telefonu, a policija skeniranjem utvrđuje da li je sertifikat važeći i ispravan. Manji broj onih koji su se zatekli na trgu dokument je imao “na papiru”, što ne predstavlja problem policiji za proveru.

Dimitrije Rakić, turista iz Niša isprobao je te večeri novi sertifikat o vakcinaciji iz Srbije sa QR kodom prilagođenom za EU. Dimitrije, koji boravi u kraćoj poseti Beču, kaže da je u petak, čim je izašao novi digitalni sertifikat isti naručio elektronski preko e-Uprave, i odmah ga isprobao.

– Nisam imao nikakav problem da uđem na sva mesta. Sertifikat su prepoznali i očitali svi uređaji koje koriste austrijske vlasti – kaže vidno zadovoljni Dimitrije.

Nije imao problema: Dimitrije Rakić

Tokom kontrole u centru Beča, a kontrolisano je više stotina ljudi, nije bilo nijednog građanina koji nije imao potrebna dokumenta. Portparolka bečke poli cije Barbara Gas kaže da Bečlije uglavnom poštuju sve epidemiološke mere.

– Pre nekoliko dana stupio je na snagu lokdaun za nevakcinisane i policija, u skladu sa zakonom, učestvuje u kontroli tih mera. Tu kontrolu sprovodimo sveobuhvatno, tako prilikom runtinskih provera tražimo i 2G dokaz, ali imamo i posebne patrole koje vrše kontrolu na javnim mestima sa velikom frekvencijom građana – objasnila je ona. U centru Beča proteklog vikenda, poslednjeg pred zaključavanje, vladala je velika gužva, jer su Bečlije, ali i brojni turisti želeli da iskoriste još malo preostale “slobode kretanja”.

Mere se poštuju

Barbara Gas navodi da policija od početka pandemije kontroliše poštovanje svih mera i da su Bečlije do sada dale veliki doprinos u borbi protiv pandemije.

– Mere se uglavnom poštuju. I sada, sa lokdaunom nevakcinisanih naše je iskustvo da većina građana poštuje mere. One koji kod sebe nemaju 2G dokument pokušavamo najpre da informišemo o potrebi da ga nose sa sobom, jer policija je pre svega partner građana.Ako se radi o nerazumnim osobama onda kanjavamo ili pišemo prijave – dodala je Gas. Kada je reč o lokdaunu kazala je da će policija nastaviti kontrole.

Pojačan šoping pred lokdaun

Subota, poslednji radni dan pred lokdaun u Austriji, doneo je trgovini povećan obrt u pro seku za 15 odsto. Frekvencija kupaca bila je povećana za oko 10 odsto u poređenju sa istim danom 2019. godine, saopštilo je Udruženje trgovaca Austrije.

Povećan broj kupaca bio je prime tan u svim prodavnicama, ali je bio veći na zapadu nego na istoku Austrije. Na zapadu zemqe je, na mnogim mestima, bilo i redova is pred prodavnica, posebno zbog veli kih popusta i ponuda pred predstojeći Crni petak.

U Beču su protesti protiv korona mera uticali su na po slovanje u centru grada i upoznatoj tr govinskoj ulici Mariahilferštrase.

– Poslednji dan rada prodavnica pred lokdaun bio je za mnoge dobar. Međutim, on ne može ni na koji način da nadokna di gubitke tokom perioda zaključavanja – istakao je Rajner Vil, predsednik Udru- ženja trgovaca Austrije. U novembru je poslovanje trgovaca u Au striji, zbog lokdauna za nevakcinisane, umanjeno za 25 odsto