Lična arhiva
Deca su uživala: Štand Pokreta Tri plus

Na nedavnim Danima srpske kulture u Frankfurtu, tokom kojih je obeležen i Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, Pokret za decu Tri plus iz Čačka, imao je čast da ove godine prezentuje svoju već najavljenu ideju: otvaranje srpskih vrtića u dijaspori. Na štand Pokreta Tri plus, koji je bio najposećeniji i opremljen u stilu vrtića sa delom opreme edukativnog materijala u znaku srpske tradicije, sjatilo se mnogo porodica sa decom.

– Zainteresovanost roditelja koji su podržali ideju i interesovali se da odmah prijave svoju decu za boravak u srpskom vrtiću, podstakla nas je da na licu mesta sprovedemo anketu koja bi nam približila interesovanja i želje roditelja koje bi bile prioritet u osmišljavanju načina rada sa decom. Sa izuzetnim zadovoljstvom mogu da saopštim da se više od 100 porodica samo u jednom danu izjasnilo odgovorom na pitanja i svojim potpisom izjasnilo da bi voleli da Frankfurt bude prvi grad u dijaspori u kome bi zaživeo srpski vrtić i da bi voleli dvojezičnu nastavu (na srpskom i nemačkom) – kaže za “Vesti” Vladica Gavrilović, predsednik Pokreta za decu Tri plus.

Vladica Gavrilović 2019. SKC Ofenbah

On podseća da je ideju o srpskim vrtićima u Frankfurtu i okolini prvi put predstavio još 2019. godine na tribini koja je održana u prostorijama SKC Ofenbah.

Daliborka Nestorović, potpredsednica Pokreta, dodaje da se od ponuđena četiri načina boravka u vrtiću, većina roditelja izjasnila za celodnevni boravak dece sa punim radnim vremenom, a nekolicina za četvoročasovni boravak nekoliko puta nedeljno. Na pitanje u anketi: “Da li bi vas boravak deteta u srpskom vrtiću podstakao da se u porodici planira više dece?”, oko 90% roditelja je odgovorilo “da”.

Zanimljivi sadržaji privukli najmlađe

– S obzirom na to da je Srbija jedina zemlja u okruženju koja beleži porast više rođenih nego umrlih, ponosni smo i raduje nas da naši ljudi i u dijaspori prepoznaju dobrobit otvaranja srpskih vrtića kao jedan vid olakšice u planiranju potomstva. Srpski vrtići u Frankfurtu, po uzoru na nemačko-turske vrtiće, svakako bi dali pečat srpskom jedinstvu i nacionalnoj pripadnosti, osim što bi pružili i sigurnost roditeljima da će deca učiti kroz program rada koji je identičan predškolskom obrazovanju u Srbiji – ističe Nestorovićeva, koja je inače vaspitačica.

Ideju otvaranja srpskih vrtića podržali su i mnogi zvaničnici koji su predstavljali delegaciju Srbije u Frankfurtu. Pokret za decu Tri plus uskoro pokreće i zvaničnu inicijativu za otvaranje srpskih vrtića u dijaspori organima nadležnih ministarstava u Srbiji, kako bi se i napravili prvi koraci ka realizaciji ovog važnog projekta. Prikupljeni podaci sa terena u Frankfurtu biće od velikog značaja za planiranje rada vrtića.

Fabrika ideja

Daliborka Nestorović (crvena majica) sa mališanima u Frankfurtu

Projekti i rezultati udruženja Pokreta za decu Tri plus, srodna udruženja pomno prate na međunarodnim konferencijama na kojima su teme porast nataliteta i povećanje broja višedetnih porodica. Razlog za to je što su projekti inovativni i primenjivi u svakom društvu i u svakoj zemlji. Projekti koji su se pojavili u Srbiji i kao takvi bili su jedinstveni u svetu: mobilna aplikacija 3 plus, Dečja kuća 3+ i prvenstvo pregleda u zdravstvenim ustanovama.

Aplikacija namenjena roditeljima troje i više dece im omogućava brojne privilegije počev od popusta prilikom kupovine robe ili korišćena usluga, razmene stvari i udžbenika između porodica, besplatne sate za korišćenje parkinga, umanjenje računa za komunalne usluge, finansijske privilegije u bankarskom sistemu.

Dečja kuća 3+ je pomoć roditeljima sa troje i više dece u vidu igraonice u kojoj su zaposleni profesionalni vaspitači. Roditelji mogu da ostave decu na čuvanje u trajanju od dva sata kako bi u tom periodu obavili neke poslove. Menadžment u zdravstvenim ustanovama u lokalnim samoupravama odazvao se pozivu Pokreta za decu Tri plus i sproveo ideju da majke sa troje i više dece imaju prvenstvo prilikom prozivanja za preglede uz poštovanje trijaže.

“Srećkovići”

Pokret za decu Tri plus je osmislio crtani film “Srećkovići” gde se kroz likove sedmočlane srpske porodice razbijaju predrasude o višedetnim porodicama sa željom da se pokaže koliko je život lep kad se deli u srećnoj porodici u kojoj svi žive jedni za druge.

Kuća lepih vesti

Udruženje je pokrenulo i Tri plus televiziju sa serijalom Kuća lepih vesti, uz želju da se stigne do svake višedetne porodice i zabeleže lepe vesti: uspesi i želje mališana, lepša strana života u višedetnim porodicama koja upravo treba da bude inspiracija mladim bračnim parovima da imaju više dece. Fokus emisija je na tradiciji i porodičnim vestima.