Youtube/PG Mreža
Operacija "Halijard"

U Univerzitetskoj biblioteci “Svetozar Marković” u Beogradu, u organizaciji Ambasade SAD i Fondacije Halijard u petak je otvorena izložba autentičnih fotografija i dokumenata iz Drugog svetskog rata “75. godišnjica spasilačke misije Halijard”.

Vazdušni most ili Operacija “Halijard” bila je najveća akcija spasavanja savezničkih snaga iza neprijateljskih linija u Drugom svetskom ratu, ali i u istoriji ratovanja uopšte.

Prema rečima Bojana Dimitrijevića, istoričara Instituta za savremenu istoriju, akcija je izvedena na ukupno tri lokacija na prostoru nekadašnje Jugoslaviji odakle je na kraju spaseno oko 700 pilota.

– Akcija spasavanja je direktno dogovorena između komande Jugoslovenske vojske u otadžbini i komande 15. vazdušnog korpusa američke vojske u Italiji pod komandom generala Natana Tvajninga. Tokom nekoliko meseci 1944. godine ukupno je bilo tri takve lokacije na području nekadašnje Jugoslavije. Prva su bili Pranjani odakle su piloti evakuisani u periodu od juna do avgusta 1944, zatim Badrovci na Drini u septembru 1994. i Boljanica kod Doboja u oktobru 1944. Ukupno je spaseno više od 700 pilota i osoblja američkih aviona koji su bili angažovani prevashodno u bombardovanju nemačkih ciljeva po Rumuniji – ističe Dimitrijević.

Sutra – Srpsko-američki odnosi nekad i sad (4): Moji vojnici vaši
ambasadori