Tanjug
Parada pobede u Moskvi

Ponos Srbije i srpskog naroda prodefilovao je Crvenim trgom. Na kaldrmi s koje su divizije Crvene armije otišle u bitku za Moskvu, ešalon garde Vojske Srbije strojevim korakom i pod konac poravnatim “pozdravom nadesno” izazvao je divljenje na tribini kraj zidina Kremlja, a predsednik Aleksandar Vučić nekoliko puta je udario pesnicom u grudi pokazujući im koliko se gordi njima.

I na licu člana predsedništva BiH Milorada Dodika očitavala se gordost istovetna onoj koju je pokazao Aleksandar Vučić koji je od stranih prvi i nekoliko puta prikazan na prenosu ruske državne televizije čime je ukazana pažnja našem narodu jer Rusi dobro znaju i ne zaboravljaju ko je bio s njima u stroju slobodarskih naroda, a ko je hteo da uništi svet.

Voditelj parade, predstavio je naše vojnike i njihovog komandanta potpukovnika Dragana Jakovljevića rečima: “Na Crvenom trgu je paradni ešalon Garde Vojske Srbije. Srpski narod prvi u Evropi ustao je protiv fašističke agresije i zauvek će pamtiti pale borce!”

I predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin, ukazao je na ulogu evropskih naroda koji su se suprotstavili nacizmu.

Zahvalnost saveznicima

– Drugovi vojnici i mornari, strarešine i seržanti. Drugovi generali i admirali. Čestitam vam 75. godišnjicu pobede koja je opredelila budućnost planete na mnoge decenije. Slavimo je na dan kada je pod ovim zidinama 1945. godine održana Parada pobede u slavu trijumfa dobra nad zlom, a s prezirom bačene zarobljene u nacističke zastave. Naš dug je da pamtimo da je na sovjetski narod pao osnovni teret borbe s nacizmom. A danas će ovim trgom proći ešaloni bivših sovjetskih republika, Srbije, K, Indije, Mongolije. Zemalja koje su odale dužnu počast svima koji su spasli mir na planeti. Mi nikada nećemo zaboraviti doprinos naših saveznika. Poštujemo odvažne borce svih zemalja antihitlerovske koalicije. Podvig svih koji su bez straha dejstvovali u zemljama Evrope – poručio je Ruski predsednik.

On je istakao da na paradi svet saginje glavu pred sećanjem na one koji se nisu vratili i njihovih očeva, majki, žena, dece, saboraca…

Idu braća

Minut ćutanja koji je potom usledio odbraja sekundara časovnika sa kremaljskih kula u tišini koja ne može da se poredi ni sa jednom drugom. Malobrojni još živi veterani, u grčevitoj navali sećanja na pale drugove, u tom minutu uprli su poglede u daljine, ko zna gde, preko krovova i stepa, možda baš do kupole Rajhstaga na kojoj je kraj užasa označilo podizanje crvene zastave 150. pešadijske divizije.

Iznošenje te zastave, Znamenja pobede, označili su početak parade. U uniformama iz Drugog svetskog rata, kako dolikuje, za njim su marširali vojnici sa obeležjima deset sovjetskih frontova (grupa armija), a u toj koloni, gde joj je i mesto, bila je i srpska zastava. Nju je čvrsto nosio major Nenad Šćelović na čelu ešalona garde Vojske Srbije, predvođenog oficirima sa isukanim sabljama.

Sve je kod Srba za Moskovljane bilo lepo i neobično, što su nesebično pokazivali komentarima na internetu “Serbi krasavčiki”, “Serbi molodci” (lepotani i momčine). Upečatljive plave uniforme i strojevi korak različit od onog na koji su Rusi navikli isticali su naš ešalon u moru vojske 17 zemalja.

– To idu naša braća Srbi – komentarisali su Moskovljani, još zakovani uz televizore zbog pandemije.

Venci kod Večne vatre

Kod večne vatre u Aleksandrovskoj bašti pod zidinama Kremlja Vladimir Putin, Aleksandar Vučić, Milorad Dodik i ostali državnici položili su vence i cveće na spomenik Neznanom junaku. Ovo je sveto mesto za sve Ruse, a ceremonija se uvek održava posle defilea na Crvenom trgu.

Počasna mesta

Predsednik Vučić među prvima je stigao u Kremlj, gde ga je sačekao i predao mu raport ruski general koji ga je potom uveo kod predsednika Putina. Vučić je na svečanoj tribini sedeo levo od Putina, a u blizini su bili i Milorad Dodik, beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko i Žimar Tokajev, predsednik Kazahstana, s obzirom na to da su jedinice iz te zemlje stale u zaštitu prestonice 1941. godine, između ostalog i divizija generala Panfilova od koje je ostalo samo 28 boraca posle dvodnevne bitke u mestu koja je maršalu Georgiju Žukovu dala vreme da prikupi pojačanja za odbranu i pobedu u Bici za Moskvu.

Oko njih sedeli su veterani kojima je Putin po dolasku poručio da ne ustaju ni na himnu, s obzirom na njihove godine.

Dodik uz rame s Putinom

Zajedno sa Miloradom Dodikom paradu je sa svečane tribine pratio i svetski reditelj Emir Kusturica. Dodik je u Moskvi pozdravljen dan ranije uz najviše državne počasti, a na paradi ga je dočekao Putin, s kojim je razgovarao posle svečanosti. Moskovski mediji primetili su da mu Putin pri rukovanju nije ispuštao ruku do kraja razgovora, a o srdačnosti su svedočili i osmesi.

Dodik je i s ministrom odbrane Ruske Federacije Sergejem Šojguom, koji se pozdravio i s Aleksandrom Vučićem čvrstim zagrljajem. Dodik i Vučić potom su kratko u razgovoru prošetali s predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom, koji je prijateljstvo prema srpskom narodu pokazivao i u najtežim trenucima, kao kada je 1999. godine doleteo u Beograd uprkos NATO bombardovanju.

Emir Kusturica prisustvovao je na poziv Sergeja Šojgua.

On je izjavio da Parada pobede predstavlja simbol gordosti, a demonstracija ruske vojne sile ideja opstanka srpskog naroda.

– U pobedi Crvene armije svoj ulog dali su i srpski partizani koji za razliku od mnogih drugih nisu bili na strani nacista – rekao je Kusturica.

Noćna mora Zapada

Paradom je rukovodio komandant kopnene vojske general-pukovnik Oleg Saljukov. Pod njegovom komandom bio je i ešalon 75 srpskih gardista koji su se 45 dana pripremali za svečanost. Osim ešalona stranih vojski, defilovali su predstavnici svih rodova i vidova ruske armije, uključujući kadete vojnih učilišta.

Na čelu mehanizovane kolone bila je četa tenkova T34 iz Drugog svetskog rata. Pratili su ih savremeni tenkovi armata T14, T72B3, T90, višenamenska oklopna vozila, protivvazdušni sistemi tor, buk, S300 i pancir, kakav je Srbija kupila da štiti svoje nebo. Na paradi je prikazano 225 jedinica naoružanja, uljkučujući noćnu moru Zapada rakete iskander M, a u pokaznim vežbama avijacije učestvovalo je 75 aviona i helikoptera, uključujući nove SU-57 i MIG-31K.

Pohvala učesnicima

Predsednik Rusije Vladimir Putin održao je u Kremlju svečani prijem za šefove država i vlada stranih zemalja koji su prisustvovali na paradi.

On je održao zdravicu za veterane, prošle i buduće pobede i poručio da neće nestati sećanje na one koji se nisu vratili sa fronta.

– Položili smo vence kod večne vatre, na Grob neznanog junaka, simbola svih onih koji se nisu vratili s fronta… Uvek ćemo se sećati onih koji se nisu vratili iz rata i ponositi pokolenjem pobednika – poručio je Putin, koji je ocenio da je parada uspela i pohvalio jedinice svih gostujućih zemalja za muško držanje.