B. Đorđević
OČEKUJU SE DOBRI UGOVORI: Štand Srbije izuzetno posećen

Svetski sajam hrane, Fruit Logistika je održan u Berlinu, a to je bila prilika da Srbija pokaže svetu najbolje što ima od svežeg voća i povrća.

Ovoga puta, dominirala je jabuka, i napravljeni su krupni koraci u probijanju na zahtevnom svetskom tržištu. Srbiju su ponovo predstavile Razvojna agencija Srbije (RAS) i Razvojna agencija Vojvodine (RAV). Brižljivo su odabrale firme koje nude najbolje proizvode i imaju mogućnost da ostvare veliki domet na ovom sajmu.

Promocija poljoprivrede

Olivera Kovačević, rukovodilac Sektora promocije RAV-a kaže da je ova agencija četvrti put na ovom sajmu, uz jedan izostanak zbog korone.

– Cilj nam je da promovišemo poljoprivredu i predstavimo porodična gazdinstava i kompanije sa našeg područja. Ovo je izuzetna prilika da se predstavimo međunarodnoj publici, jer je Fruit Logistika jedan od najvećih svetskih sajmova. Pažljivo osluškujemo potrebe naših privrednika, i trudimo se da im izađemo u susret, da ostvarimo što bolje mogućnosti prezentacije, a uslov za naše kompanije je da su 100 odsto u srpskom vlasništvu. Proizvodi koji su nam ove godine u prvom planu su, jabuka, borovnica, kajsija, a zatim i šargarepa, luk, lubenica i krompir. Našu jabuku inače karakteriše visok standard i kvalitet, tako da smo konkurentni na zahtevnim tržištima – objašnjava Olivera Kovačević.

Milana Borišev, savetnik u sektoru za promociju i marketing RAV-a ukazuje koliko je važna priprema i izbor dobre lokacije na sajmu.

– Kako i proizvođači ističu, ove godine, u odnosu na prethodne dve, sajam je mnogo posećeniji. Imamo i odličnu poziciju u hali koja je na dosta prometnom mestu – rekla je Borišev.

Velika potražnja

Glavni posao je, kaže, priprema koja traje i do pet meseci, a kada stignu na sajam, već je 95 odsto posla završeno, i na proizvođačima je da što bolje iskoriste tri dana sajma. Na štandu Srbije je, voće, sadnice i sokove, predstavila firma Agro Korp Duo Lazarevca kod Kruševca. Generalni menadžer, Jelena Petrović kaže da proizvode voće, voćne sadnice i hladno ceđene sokove.

– Zadovoljni smo nastupom sa sajmu, ima puno potražnje i za sveže voće, sokove i za sadnice. Nadam se da ćemo sklopiti veće poslove. Sadnice već izvozimo u Evropu, Aziju, Afriku, a cilj je da nađemo kupce za sveže voće i sokove. Voćke odgajamo na plodnom tlu blizu Morave. Sokove smo proizvodimo tek nekih godinu dana, tako da smo još novi i na domaćem tržištu, a nadamo se uspehu i na stranom. Do sada nam se javilo puno zainteresovanih. Imamo sokove od jabuke, šargarepe, cvekle, kruške, kajsije, maline. Porodično gazdinstvo je preraslo u firmu 2019. Suprug Aleksandar je direktor, bavi se sadnicama, ja sokovima, a zajedno proizvodimo sveže voće. Sin Andrej koji ima 11 godina pomaže. Leti radi u voćnjaku, vozi traktor, a četvorogodišnja ćerka Sofija pere jabuke i dodaje flaše u proizvodnji. Mlađa ćerka Mia je beba – kaže ona.

O nastupu naših proizvođača, opširnije u sutrašnjem broju “Vesti”

Džem za Emirate

Srđan Dakić je predstavni firme Svit bluberi iz Novog Sada koja se bavi proizvodnjom sveže borovnice i džemova od borovnice, na 6,5 hektara u Ratkovu kod Novog Sada.

– Na sajmu je mnogo bolje nego 2023, naš štand je na boljoj poziciji, posećenost mnogo veća i uspevamo da stupimo u kontakt sa mnogo više ljudi. I do sada smo izvozili samostalno u zemlje EU. Sklopili smo nove ugovore sa partnerima iz Holandije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, obnovili stare kontakte, a interesovanje je veliko – kaže on.

Odlična organizacija

Dejan Zečević navodi da proizvode oko 800 tona jabuka godišnje, na 14 hektara, u mestu Kopljare kod Orašca, već desetak godina.

– Došli smo da vidimo kako da se pozicioniramo u svetu, prvi put smo u Berlinu, i uopšte na nekom sajmu. Ovo je dobra prilika da vidimo šta Evropa zahteva od standarda i kvaliteta. Sajam je odlično organizovan, a uverili smo se da su za dostizanje standarda neophodna dodatna ulaganja. Sarađivao sam sa veletrgovcima koji su izvozili, a ovde nastojim da uspostavim nove kontakte i oprobam se u direktnom izvozu. Nije dovoljno samo čekati ovde na našem štandu, treba malo proći i razmeniti iskustva sa raznim drugim proizvođačima.

Pogled na istok

– Olivera Kovačević kaže da se pregovara sa klijentima, a rezultati mogu da se sumiraju za nekoliko meseci, kada krene realizacija sklopljenih poslov. Smatra da se učešće na sajmu pokazalo se kao uspešno. Proizvođači jabuka intenzivno traže nova tržišta, od kako su događaji u Rusiji i Ukrajini doveli do izmena u trgovinskim tokovima. Okrećemo se više ka Dalekom i Bliskom istoku, gde su kriterijumi oštri – priča ona.