Promo/Muzej Jugoslavije
Junaci iz stripa Alan Ford

Pored ekspanzije raznih onlajn igrica i virtuelne zabave, strip je danas skoro zaboravljena umetnost, ali ipak nekako egzistira, zahvaljujući grupi nepopravljivih strip-romantika, koji neguju kult devete umetnosti.

U bivšoj Jugoslaviji ne čitati strip i ne imati bar jednog omiljenog junaka bilo je kao anomalija. Nije bilo kuće u tadašnjoj državi na brdovitom Balkanu u kojoj nije bilo nekoliko svesaka s avanturama strip-junaka Zagora, Alana Forda, Komandanta Marka, Ripa Kirbija i drugih… Bivša Jugoslavija imala je razvijeno tržište stripa, a mnogi su tokom punoletstva kao najvrednije što imaju isticali kolekcije stripova.

Najpopularniji junak je svakako bio neustrašivi Zagor koji se borio u dubokim šumama Darkvud, imao mnogo neprijatelja, ali i isto toliko smešnih scena, koje su dovodile čitaoce do suza. Upravo ta kombinacija akcije i komedije i činjenica da se, iako je prošlo više od pola veka od prvog izdanja, ovaj strip još čita s istim, apetitom dovele su do odluke o broju jedan na našoj listi.

Zagor je proizvod italijanske strip-kuće “Bonelli”, a drži i rekord u prodaji – epizoda “Heroj šeste planete” prodata je u čak 280.000 primeraka. Strip su kreirali scenarista Gvido Nolita i crtač Galieno Feri, a prvi broj izašao je 1961. godine.

Živopisni likovi Broj Jedan, ser Oliver, Bob Rok, Grunf i drugi, okupljeni oko tajne grupe TNT, poznati su svakome ko je pročitao makar jednu epizodu “Alana Forda”. Strip dvojice italijanskih autora Lučana Sekija, poznatijeg po pseudonimu Maks Bunker, i Roberta Raviole – Magnusa, uživao je kultni status najviše među ljubiteljima devete umetnosti u bivšoj Jugoslaviji.

Svojevrsni fenomen popularnog stripa upravo je u tome što je bio čitan samo u bivšoj Jugoslaviji i Italiji, a iako je slavna cvećara smeštena u Njujork, nikad nije preveden na engleski. Na prostoru bivše Jugoslavije strip je doživeo veliki uspeh jer je i humor iz stripa dosta blizak našem mentalitetu, a prisutna je i kritika raznih društvenih pojava.

Kultni citati

Britka satira iz “Alana Forda” i dalje se redovno citira, čak i među onim retkim ljudima koji ne znaju ko je Grunf, ali ne mogu da se ne slože s njegovim mudrostima poput one: “Bolje ispasti budala nego iz voza.”