Youtube/SBTV - BrodPortal

Odluka grčkih vlasti o zatvaranju granice za srpske turiste od ponedeljka u šest ujutru izazvala je pravi stampedo automobila iz Srbije na bugarsko-grčku granicu u satima pre nego što je ta mera zaživela. Rampu su spustile grčke vlasti zbog velikog skoka obolelih od korona virusa u Srbiji, odnosno kako su naveli, “iz zabrinutosti zbog nepovoljne epidemiološke situacije”.

Kolone na bugarskoj strani granice sa Grčkom, prema tvrdnjama onih koji su se na brzinu spakovali i krenuli ka moru, bile su nepregledne. Ipak, svi koji su se u ponedeljak rano ujutro zatekli na ulazu u Grčku, prema rečima Aleksandra Seničića, direktora Asocijacije turističkih agencija (JUTA), uspeli su da uđu u zemlju.

– Svi su prošli, pošto su oko 6.15 grčki carinici počeli da puštaju sve koji su se zatekli u redu. Primani su naši turisti sve do 11 sati prepodne, a nije ušlo samo nekoliko njih, koji su se koloni naših ljudi priključili kasnije – opisao je za “Vesti” Seničić situaciju, koja je prethodila zatvaranju grčke granice.

On je kazao da se svi koji su trenutno u Grčkoj preko agencija vraćaju po planu kada istekne njihov aranžman, a da je i onima koji su otišli u sopstvenoj režiji dozvoljeno da ostanu koliko su planirali.

Prema rečima našeg sagovornika, Atina će za 15 dana razmatrati ovu meru, odnosno na svake dve nedelje će odlučivati da li će, u zavisnosti od procene epidemiološke situacije, primati srpske turiste.

Granica je do daljeg zatvorena, a nadležni apeluju da se nikako ne kreće ka ovoj Grčkoj. Građanima Srbije dozvoljena su samo neophodna putovanja, za koja moraju da traže posebnu dozvolu.

Ništa zvanično

Na naše pitanje kako su meru zabrane ulaska građana Srbije obrazložile grčke vlasti, Aleksandar Seničić (na slici) je odgovorio da zvanično objašnjenje nije dato, već se samo nezvanično čuje da je epidemiološka situacija razlog što građani Srbije i Severne Makedonije ne mogu da ulaze u Grčku.

– Mi smo kao država 1. jula prošli provere, ali deluje donekle politizovano to da mi nismo ispunili kriterijume EU, a da jesu neke zemlje članice EU gde je situacija mnogo gora – rekao je Seničić.

Neprijatna odluka

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je da je odluka neprijatna i loša. On je dodao da neke druge zemlje imaju otvorene granice za građane Srbije.

– Odluka Grčke o zatvaranju granice za turiste iz Srbije mogla bi da bude preinačena prilikom nekog periodičnog razmatranja- kazao je Dačić, koji se nada da će prilikom sledećeg razmatranja biti uzete neke druge činjenice, jer je evidentno da Grčka ima interes da dolaze strani turisti.