D. Kocić/Telegraf.rs
Život u memljivoj sobici: Nađa ne zna za bolje

Priča o šestogodišnjoj Nađi iz Niša, koja živi u veoma lošim uslovima s bakom i dekom, rasplakala je Srbiju, ali i ujedinila u pomoći devojčici krhkog zdravlja koja svakodnevno pešači pet kilometara do škole.

Nišlije, ali i građani iz cele Srbije slali su novac, garderobu, hranu, pa će Mladenovići, zahvaljujući dobrim ljudima i njihovom novcu, obezbediti svojoj mezimici stan i srećno detinjstvo.

Nađu je majka ostavila ubrzo posle rođenja, a otac zasnovao novu porodicu u drugom gradu. Ostala je da živi s bakom i dekom od socijalne pomoći i minimalne penzije. Baka Slavica (69), koja je vodi na predškolsku nastavu prečicom kroz njive, pa preko auto-puta i onda kroz grad, teže se kreće zbog bolesti. Sa štapom u ruci, hodanje joj je nešto lakše, ali je to za nju i dalje teška misija.

Njih dve taj put prevale za pedesetak minuta, a njim se i vraćaju iz škole.

– Pričam Nađi bajke dok idemo, pa nam vreme brzo prođe. I kod kuće se nas dve igramo. Mi smo bolesni smo i stari ljudi, ali se trudimo i uspevamo da za Nađu imamo snage – priča Slavica.

O mukama, kaže, ne razmišlja jer samo želi da dete izvede na pravi put, kada njeni roditelji to nisu želeli. Ipak, trošna kuća puna vlage bez kupatila i tople vode ostavila je trag na zdravlje devojčice. Nađa je dobila astmu i mora da pije lekove i koristi pumpicu.

– Zimi je najgore jer ne mogu da se zagreju prostorije u kući na kojoj umesto prozora imamo najlone – svedoči baka Slavica o teškim uslovima života.

Mladenovići nisu nikada tražili pomoć, pa se i o uslovima u kojima žive saznalo tek kada je devojčica krenula u školu “Miroslav Antić”, što je primetila njena vaspitačica Milica Marinković.

– Nađa je 1. septembra u predškolsko došla u gumenim čizmicama, što je bilo čudno, ali nisam ni slutila u kakvim uslovima živi. Obavestila sam Savet roditelja i direktora kako bi joj pomogli – priča vaspitačica.

Milica Marinković je najzaslužnija i što će ova tročlana porodica uskoro imati mnogo bolje uslove života. Ona kaže da je akcija pomoći završena i ne krije sreću zbog uspeha svoje humane misije.

Grad Niš je ponudio Mladenovićima socijalni stan, ali to nije trajno rešenje, već samo privremeno, i to dok je živ deda Svetomir (78), koji je srčani bolesnik i asmatičar.

– Koliko znam, ljudi su se odazvali u velikom broju, skupljeno je dovoljno novca da baka Slavica kupi stan za unuku – otkriva nam njena vaspitačica, koju devojčica zove “kraljica sa neba”.

Nađa će uskoro proslaviti i rođendan sa drugarima iz predškoskog u igraonici. Za nju nije ni čula dok nije krenula u predškolsko. Tu je prvi put probala čokoladno mleko i kroasane s kremom i umalo se zadavila jer nije navikla na te poslastice. Njena baka kaže da je Nađa zbog oskudice u kojoj žive odrasla na hlebu i masti

Zahvalni do neba

Nađina baka Slavica kaže da su ona i njen muž Svetomir presrećni zbog toga što će njihova mezimica konačno imati dobre uslove za život.

– Hvala svim donatoroima koji su pomogli. Nemam reči kojima bih mogla da se zahvalim – kaže Slavica Mladenović.

Nađin tata je, prema informacijama iz Centra za socijalni rad “Sveti Sava” pristao da baka bude staratelj, pa će devojčica najverovatnije ostati u Nišu.

Mediji pokrenuli građane

Uspehu akcije za malu Nađu doprineli su niški i ostali mediji objavljivanjem priče o njenom životu. Urednica portala Niške vesti Violeta Milićević kaže da su tu redakciju o akciji pomoći za devojčicujavili građani.

– Drago nam je što smo doprineli da se čuje istina o teškim uslovima u kojima živi devojčica i poručili da joj je pomoć potrebna. Drago mi je da smo učinili dobro delo i zajedno sa drugim medijima i građanima joj obezbedili mnogo lepše detinjstvo – kaže Milićevićeva za “Vesti”.