Lična arhiva
Sofija sa ocem Bojanom pre naglog pogoršavanja bolesti

Zdravstveno stanje mlade Sofije Nakić (16) iz Žitkovca kod Aleksinca obolele od sarkoma vezivnog tkiva u sinusnoj šupljini i na mekom nepcu, poznatijem kao dečji rak, postaje sve alarmantnije.

Budući da Sofija više nije mogla da jede, guta i da je u velikim bolovima, lekari su morali da joj urade trahistomiju, a potom i plasiraju sondu u želudac – PEG (perkutana endoskopska gastrostoma).

– Kad me pitate kako sam, više ni sam ne znam. Samo znam da su me prebacivali od čoveka do čoveka, a dete mi je bilo u strašnim bolovima. Zbog toga su morali da joj urade trahistomiju i plasiraju PEG. Mnogo puta sam bio ljut i razočaran. Nisam imao volju ni za šta, a opet sam morao da se borim, da joj omogućim da nastavi lečenje u inostranstvu, da spasemo njen život. Za mnoge bolnice gde sam aplicirao za Sofijino lečenje, njena situacija je bila već previše rizična. Neke bolnice koje bi mogle da je leče tražile su da sa njima kontaktiraju lekari koji su je lečili zbog medicinskih informacija, a s druge strane naši lekari tražili su mišljenje stranih bolnica kako bi doneli odluku u koju ustanovu bi mogli da je pošalju. Začarani krug problema, a za Sofiju je vremena sve manje – ogorčeno će otac Bojan, dodavši:

– Jedini pozitivan odgovor dobili smo od grčke klinike Iatropolis. Njihov uslov, da bi je uopšte primili na lečenje, bio je da joj se u Srbiji uradi trahistomija čime bi se disanje olakšalo, ali i PEG kojim bi joj obezbedili unos hrane, jer nije pojela ništa više od mesec dana. To su dva rutinska zahvata čak i u situaciji kakva je Sofijina. Iako smo i tu u početku došli do prepreke, u smislu da to niko nije hteo da prihvati da uradi, lekari su na kraju Sofiji uradili oba zahvata i sada opet čekamo. Trudim se već neko vreme da ne izgubim razum. Situacija je alarmantna. Stalno se pitam hoće li se konačno sve te kockice poklopiti, a to mora biti što pre.

Saznavši za Sofijinu situaciju posredstvom lokalnih medija, akcija se sve više proširuje i sve veći broj sugrađana i ljudi dobre volje se priključuje akciji za pomoć Sofiji. Koliko će, međutim, novca biti potrebno za njeno lečenje, još ostaje nepoznanica.

– Sofija je i nakon oba zahvata u Nišu na odeljenju Dečje hematologije. Trahistomija je urađena prošle nedelje, i sad diše preko kanile na vratu, nakon nekoliko dana i PEG, pa se sad hrani preko tog creva koje joj je prikačeno za želudac. Jelena Karleuša nam je pronašla bolnicu i doktora u Grčkoj koji su voljni da nastave Sofijino lečenje. I čim Sofija bude u stanju da putuje, a nadam se da će to biti u toku sledeće nedelje, idemo za Atinu. Napokon je dobila i konzilijarnu odluku i sad pokušavam da obezbedim transport. Jedna privatna klinika, koja vrši uslugu transporta pacijenata avionom, traži za tu uslugu čak 10.000 evra za put do Atine. Iskreno mnogo je, pa ću pokušati da obezbedim transport preko RFZO ili preko Budžetskog fonda u Ministarstvu zdravlja, kao i ostatak novca za lečenje – rekao je za “Vesti” otac Bojan Nakić.

Što pre u Grčku!

U nastavku razgovora sa zabrinutim ocem, potvrđuje da tačan iznos lečenja još nije poznat.

– Tačnu cifru za lečenje i dalje ne znam, jer doktor u Grčkoj pokušava da nam obezbedi što manju cenu, a što bolje uslove. Samo jedan tretman na sajber nožu, kojim treba da se tretira Sofijina bolest, košta 17.000 evra, a Sofiji bi trebalo više takvih tretmana. Naravno, nije tu samo tretman tom vrstom radio-terapije, već je tu i stacionarno lečenje, apartman u kome će odsesti, razni pregledi, analize i šta sve ne.

Novac se i dalje sakuplja i stiže sa svih strana. Neizmerno sam zahvalan svim dobrim ljudima što pomažu! Cifra je i dalje mala u odnosu na to koliko sve to može da košta, ali to ne sme da nam bude prepreka u borbi. Naći ću novac kako znam i umem, a Sofija mora što pre u Grčku. Svaki trenutak je bitan, jer je stanje alarmantno, budući da je Sofijin život ugrožen progresijom bolesti. Hvala vam najlepše što nam i dalje pomažete i sa nama ste od samog početka – poruka je oca Bojana Nakića.

Računi za pomoć

Budući da će Sofija lečenje morati da nastavi u inostranstvu, ko želi da pomogne, može stupiti u kontakt sa ocem Bojanom Nakićem putem telefona na broj: +381 66 05 77 75 i dogovoriti se oko načina dostave pomoći.

Odskoro, za Sofiju je otvoren i SMS broj i račun u Fondaciji Budi human, putem koje se može pomoći na sledeće načine:

Slanjem SMS poruke: Upišimo 710 i pošaljimo SMS na 3030
Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human710 i pošaljimo SMS na 455
Uplatom na dinarski račun: 160-552155-80
Uplatom na devizni račun: 00-540-0004256.3
IBAN: RS35160005400004256360
SWIFT/BIC: DBDBRSBG

POZIV DONATORIMA:

Ako želite da se uključite u neku od akcija HUMANITARNOG MOSTA, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara HUMANITARNOG MOSTA na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.