Youtube/Aleksandar Vulin
Tenk М-84

Predstavljanje na batajničkom aerodromu kineskih bespilotnih letelica duga CH-92A koje su ušle u arsenal Vojske Srbije, opet je skrenulo pažnju na duboku modernizaciju naših oružanih snaga. U seriji novih obrazaca naoružanja svakako se izdvajaju novi helikopteri, avioni, raketni sistem protivvazdušne odbrane pancir S, ali i projekti koji će u budućnosti potpuno promeniti predstavu o odnosu snaga na celom Balkanu i obezbediti sigurnost Srbije, a među njima se svakako izdvaja i dugo iščekivana modernizacija tenka M-84 i borbenog vozila pešadije BVP M-80.

Srpski oklopnjaci svake godine pokazuju zavidnu veštinu na Tenkovskom biatlonu, na poligonu Alabino u Podmoskovlju, iako im je potrebno sjedinjavanje s modernizovanom ruskom tehnikom. Za očekivati je da će se taj jaz premostiti ruskim poklonom, celim bataljonom od 30 tenkova T-72 B3, ali još više modernizacijom M-84 do nivoa AS1 koja će se izvesti u Tehničkom remontnom zavodu “Čačak”.

Jaki kao Nemci

Ministar odbrane Aleksandar Vulin prisustvovao je prezentaciji s načelnikom generalštaba, generalom Milanom Mojsilovićem, i tom prilikom istakao da je Vojska Srbije sigurno jedna od najsnažnijih tenkovskih nacija u Evropi. Brojke mu svakako daju za pravo jer Nemačka, na primer, ima 244 tenka i sa naručenom novom serijom naredne godine raspolagaće sa 328 komada. U istoj ravni je i Srbija sa 232 raspoloživa tenka M-84, zatim 61 T-72 i očekuje se isporuka ruskom poklona od 30 T-72 B3. Međutim, u naoružanju Bundesvera su tenkovi Leopard 2, čiji tehnološki nivo mora da se sustigne modernizacijom srpskih M-84.

Naši tenkovi bili su među najsavremenijim kada su napravljeni, proslavili su se u prvom zalivskom ratu u naoružanju Kuvajta i potvrdili u sukobima za jugoslovensko nasleđe. Ali, prošlo je tri i po decenije i potrebna je modernizacija koju omogućavaju snažna konstrukcija, domaća pamet koja ume da usvaja i strane tehnologije i očuvana namenska industrija.

Kamera sve vidi

Imajući u vidu potencijale platforme tenka M-84, Vojska Srbije će u prvoj fazi ugraditi devet novih podsistema, a u drugoj još 12. Tenkiste će naročito obradovati dinamička zaštita, odnosno reaktivni oklop kojeg čine kasete s eksplozivom raspoređene na korpusu, a namena im je da uništavaju projektile koji pogode vozilo. To, naravno, povećava masu tenka i iskustva u svetu su pokazala da zahteva novi motor veće snage, tim pre što je specifična snaga od 14,5 kilovata po toni odavno prevaziđena i savremeni uslovni zahtevaju do 22 kilovata po toni. A uz to ide i novi menjač.

Međutim, pomoćnik ministra za materijalne resurse dr Nenad Miloradović ukazuje i na druga unapređenja.

– Značajno su unapređene mogućnosti posade, naročito komandira, njegovim sistemom za osmatranje 360 stepeni oko vozila i daljinski upravljanom borbenom stanicom s posebnim sistemom za upravljanje vatrom. Tu je i termovizijska kamera koja omogućava komandiru uspešno dejstvo i u zasedama, naseljenom mestu i drugo – rekao je Miloradović.

Sve domaća proizvodnja

Direktor TRZ Čačak pukovnik Vojkan Radonjić rekao je da je Zavod nosilac modernizacije tenka M-84.

– Na ovaj način Zavod upošljava svoje kapacitete i prenosi iskustva. Takođe osavremenjavamo svoje kapacitete i opremu i pomažemo Vojnotehničkom institutu. Na tenku su modernizovane oklopna i optoelektronska zaštita, nove gusenice i cev topa (lako se menja u poljskim uslovima), a urađena je potpuna digitalizacija mesta komandira, nišandžije i vozača – naglasio je pukovnik Radonjić.

“Teški” BVP

Pre M-84 AS1 predstavljena je i modernizovana verzija BVP M80 A, o čemu smo ranije pisali. Ovaj projekat izdvajaju pojačana oklopna zaštita, u skladu sa savremenim svetskim trendovima, i nova kupola sa znatno jačim automatskim topom kalibra 30 milimetara. Vozilo se zbog povećane mase odriče plovnosti, ali zadržava upečatljivu nisku čeonu siluetu male površine.

“Miloši” izlaze sa trake

Prošlog meseca otvoren je i pogon koji predstavlja prvu fazu izgradnje Fabrike za mašinsku obradu metala u sklopu preduzeća “Borbeni složeni sistemi D.O.O”, u mestu Pljakovo kod Kuršumlije.

Reč je o investiciji od 8,5 miliona evra koja je obuhvatila izgradnju objekta i opremu. Na oko tri hiljade kvadratnih metara zaposleno je 80, a u naredne dve godine očekuje se prijem još oko 300 radnika. Ovo je odgovor na potrebu proizvodnje većih serija oklopnog borbenog vozila “miloš”.

Jedna cev za sve rakete

Ova godina u Vojsci Srbije biće zapamćena i po fabričkom prijemu nulte serije modernizovanog raketnog lansera oganj i kontrolnim gađanjem u Centru Nikinci.

Ministar Aleksandar Vulin istakao je posle gađanja da je ovaj model dobio inercioni navigacioni sistem, brojne digitalizacije i usavršene sisteme veza i ostvario daleko veću brzinu upotrebe. Naime, od dolaska diviziona na vatreni položaj do ispaljivanja borbenog kompleta, digitalizovanom ognju je potrebno tri minuta umesto 26 minuta na starom sistemu. To omogućava posadi da ispali salvu na glavu neprijatelja i ode pre nego što se izloži kontrabaterijskoj vatri ili napadu iz vazduha.

Vojska Srbije odmah je dobila jednu i po bateriju, s novim sistemom za upravljanje vatrom, izviđačkim vozilom sa optoelektronikom i drugim uređajima i računarskim sistemom za upravljanje vatrom komandira baterije. Nosilac serijske modernizacije ognja je Prva petoletka iz Trstenika, a veliki deo radova obavlja TRZ Čačak. Za ovo oruđe se završava razvoj nove generacije municije, već je ugovorena je proizvodnja rakete M-18 s Krušikom.

Sledeća faza je modularni oganj sa mogućnostima naša raketna artiljerija nije imala: gađanje svim vrstama postojećih nevođenih raketa do 40 kilometara, a prejektuju se i oni do 50 kilometara sa korekcijom putanje. Reč je i o novim raketama alas koje se navode kamerom i optičkim kablom, pa neprijatelj ne može da ih ometa.

– U Vojnotehničkom institutu se razvijaju i rakete košava 1 i košava 2 i time će se domet naše raketne artiljerije podići na preko 50 kilometara i oni će imati bojevu glavu velike razorne moći, sposobne da unište utvrđene ciljeve – objasnio je dr Nenad Miloradović.

Boj biju srce i znanje

Da bi se savremeno oružje uspešno upotrebljavalo, potrebni su znalci. A da ih Vojska Srbije ima na pretek, pokazala je završna vežba kadeta Vojne akademije, Medicinskog fakulteta VMA i slušalaca Kursa za rezervne oficire “Diplomac 2020” na poligonu Pasuljanske livade.

Vojna akademija je realizovala kombinovano logorovanje čiji je cilj provera stepena osposobljenosti kadeta rodova Artiljerije, Pešadije i Oklopnih jedinica i slušalaca Kursa za rezervne oficire roda Pešadija u komandovanju artiljerijskom baterijom, streljačkim i tenkovskim vodom, kao i u rukovanju i upravljanju vatrom u odbrani i napadu. Izvedena je i provera osposobljenosti kadeta roda Avijacije, Vazduhoplovno-tehničke, Tehničkih i logističkih službi.

Načelnik Vojne akademije general-major Bojan Zrnić ocenio je da su kadeti imali veoma dobru podršku jedinica Vojske Srbije.