Lična arhiva
Učesnici i organizatori kviza sa patrijarhom Porfirijem

Susretom sa patrijarhom srpskim Porfirijem, a zatim i posetom Redakciji “Vesti” u Beogradu nekoliko učesnika iz dijaspore, završen je međunarodni kviz “Nemanjići” u kome je ove godine učestvovalo 900 mališana, u 205 ekipa iz 11 zemalja. Finalno takmičenje održano je od 3. do 7. aprila u Čačku, a laskavu titulu najboljih poznavalaca znamenitih Srba poneli su mališani iz Kruševca.

Čast da u finalu timova iz dijaspore pokažu šta znaju dobile su dve ekipe iz Italije i po jedna iz Slovenije i Hrvatske. U takmičenju u kome se “namerio junak na junaka”, a mališani pokazali neverovatno znanje o znamenitim Srbima u prethodna dva veka, prvo mesto osvojila je ekipa “Stefanova deca” iz Osnovne škole “Siniša Glavašević” iz Borova naselja kod Vukovara. Drugi su bili “Božuri” iz Basano del Grapa, a odmah iza njih “Srpski radoznalci” iz Skija. Interesantno je da su ekipe iz Italije imale isti broj bodova, pa je usledilo dodatno pitanje i “Božuri” su bili nešto spretniji. Četvrto mesto pripalo je ekipi “Sokolovi” iz Slovenije.

Knjiga na poklon: Aleksandar Vidaković sa gostima “Vesti”

Mnogo više od osvojenih medalja, deca iz matice, a posebno dijaspore ovo takmičenje će pamtiti po prelepom druženju i obilasku najlepših delova otadžbine.

– Deca su prezadovoljna posetom matici, ali i prilikom da u samo nekoliko dana obiđu neke od najvažnijih kulturno-istorijskih spomenika naše zemlje. Prvog dana smo posetili Tršić, rodnu kuću Vuka Karadžića i manastir Tronošu, gde je Vuk stekao prva znanja. Već sledećeg dana bili smo u Studenici i uverili se zbog čega je to jedan najlepših manastira, posebno zato što su monasi deci ispričali predivne priče o rodonačelniku loze Nemanjića. Zatim smo obišli rodnu kuću naše poznate slikarke Nadežde Petrović u Čačku, etno-selo Sirogojno i tamo videli kako se živelo i radilo tokom 19. veka. Mnoga deca su prvi put uživo videla ambar i vajat. Obišli smo i spomen-kompleks Kadinjača na kome je, braneći svoju zemlju, poginuo čitav radnički bataljon – priča u dahu Dragica M. Doderović, vođa ekipe mališana iz italijanskog grada Skija i nastavnica u dopunskoj školi na srpskom u Vićenci.

Medalje su podeljene: Završnica takmičenja u Čačku

Ona je prezadovoljna činjenicom što su deca iz dijaspore imala priliku toliko toga da vide. Sa dvoje učenika iz Skija i Slovenije oduševljeno je prihvatila poziv da poseti našu redakciju jer su “Vesti” već godinama jedina srpska novina koju mogu da čitaju u Italiji. Mališani su s pažnjom pratili kako se to novine izrađuju od onog dela kada novinari sastave tekst, a zatim tehnički urednici naprave stranice koje čitaoci imaju pred sobom. Nisu krili zadovoljstvo ni kada im je Aleksandar Vidaković, direktor naše kompanije, podelio po primerak knjige “Učimo ćirilicu” koju su “Vesti” namenile upravo najmlađoj generaciji srpske dijaspore, a ispostavilo se da je odlično primljena i u Srbiji i u Republici Srpskoj.

Mališani iz Italije s oduševljenjem pričaju ne samo o takmičenju već i o svemu onome što su videli tokom kratkog, ali slatkog boravka u otadžbini.

Pred Vukovom rodnom kućom

– Manastir Studenica je nešto najlepše što sam do sada videla. Sve te divne freske i ikone su me vratile desetak vekova unazad, u ono vreme kada su Srbijom vladali Nemanjići – priča Sara Mladenović (12), koja je sa Zorom Voćkić (13) i Vojnom Vukelić osvojila treće mesto.

– Učili smo od oktobra i zaista smo se ozbiljno pripremali, ali u nekim igrama se nismo najbolje snašli. Obećavamo da ćemo sledeće godine biti bolji – poručuje Zora Voćkić koja je došla sa sestrom Petrom (10), koja je bila prva zamena u slučaju da se dogodi nešto neplanirano.

Svi ostali bez daha: Poseta Studenici

Mada je i druga ekipa iz Italije, “Božuri” iz Basano del Grapa, izrazila želju da poseti našu redakciju, zbog poslovnih obaveza roditelja morali su odmah da krenu u Italiju. Međutim, bilo je taman toliko vremena da nam Mikele Beltameno, Italijan oženjen Anom Stamenković na odličnom srpskom objasni kako je zavoleo Srbiju, ali kako je od petoro dece, njih dvoje učestovalo u kvizu i ostvarilo značajan rezultat.

– Svaki slobodan trenutak koristimo da dođemo u Srbiju ne samo zbog supruge već zato što sam i ja zavoleo vaš narod i zemlju. Uostalom, na svečanom proglašenju pobednika moja supruga je otpevala staru srpsku pesmu, a ja sam je pratio na gajdama – priča Mikele.

Srcem uz Srbiju: Mikele i Ana sa decom

Njegova deca, osmogodišnji Stefan i 14-godišnja kćerka Marija su se takmičili, a trogodišnja Ana Marija je uglavnom bila u njegovom naručju i s velikom pažnjom posmatrala šta to rade njeni malo stariji drugari.

Zdravko Močević

Nadmetanje trajalo pet meseci

– Sva deca, učesnici takmičenja su oduševljena kvizom, ali i druženjem i uspostavljanjem novih prijateljstava među mladima iz otadžbine i dijaspore, a to je i najvažnije. Ove godine je učestvovalo ukupno 900 mališana iz 11 zemalja, a takmičenja su do ove, završne faze trajala pet meseci. Već smo krenuli u pripremu narednog kviza i dogovorili da se finale održi u Višegradu, a plan je da svake godine to bude drugi grad i druga zemlja. Pokazalo se da su mladi, ma gde živeli, željni i voljni da uče o svojoj nacionalnoj istoriji i kulturi i posebno me raduje što je sve više dece iz dijaspore koja i te kako znaju da cene i svoje korene i prošlost svog naroda. Raduje me što su ovu ideju odmah prepoznale i vlasti u Srbiji i Republici Srpskoj, ali i što je naša Srpska pravoslavna crkva od početka stala uz nas i podržava nas – ističe Zdravko Močević ispred Fondacije Mir Božiji iz Banjaluke, organizatora ovog takmičenja

Kviz “Nemanjići” se održava pod blagoslovom Svetog arhijerejskog Sinoda SPC, ovo takmičenje se odvija i uz pomoć i podršku Uprave za saradnju sa dijasporom Ministarstva spoljnih poslova Srbije, Ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske i Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.

Ljubav, znanje i drugarstvo

Za gotovo sve mališane iz otadžbine i dijaspore poseban doživljaj bio je susret sa patrijarhom srpskim Porfirijem koji je upriličen posle arhijerejske liturgije povodom praznika Blagovesti u Hramu Svetog Save u Beogradu.

– Posebna je radost da su sa nama i naša deca iz svih krajeva. Oni su u ljubavi i drugarskom raspoloženju prednjačili i u znanju i pokazali izuzetnost u poznavanju znamenitih ličnosti Srbije. To pokazuje ne samo da su zainteresovani za vezu sa sobom, sa svojim identitetom nego i da se istinski angažuju na realizovanju svog identiteta koji uvek podrazumeva ne samo samopoštovanje nego istinsko i puno poštovanje drugih, onih koji pripadaju drugačijem identitetu, drugom narodu i žive u drugoj državi jer samo onaj koji zna sebe i zna svoj identitet zna i reč Hristovu da su svi ljudi braća i da su svi pozvani da služe ne samo sebi nego u istoj meri da služe potrebama drugih i drugačijih – poručio je patrijarh Porfirije.

On je razgovarao sa mališanima i u znak zahvalnosti im poklonio ikonice.

Učiteljica Dragica sa ekipom Srpski radoznalci

Junačko delo

Dragica M. Doderović ističe važnost organizovanja ovakvih manifestacija, posebno kada je reč o deci koja odrastaju van otadžbine i uglavnom svi pohađaju i srpske dopunske škole.

– Svi oni su srcem vezani za maticu i svi su želeli da ih trud, rad i znanje dovedu do finalnog dela. Sigurna si da će, rame uz rame sa vršnjacima iz Srbije, pamtiti ko su bili i za šta su zaslužni slavni preci, ali će im ostati i nezaboravni izleti, druženja, nova prijateljstava i saznanje da je za to zaslužna radost učenja. Kao učiteljica sam srećna zbog toga što smo svi svesni koliko je težak sadržaj ovog kviza i da su učenici iz dijaspore stali rame uz rame sa decom iz Srbije, a znamo da u zemljama gde odrastaju srpski nije dominantan jezik i kolika je razlika u nivoima poznavanja jezike, pa su utoliko ova deca napravila junačko delo osvojivši drugo, treće i četvrto mesto. Ponosna sam zajedno sa koleginicama Svetlanom Todorović i Jelenom Jovanović. Ovaj uspeh i dečja motivacija pokazatelji su da učitelji i država, Ministarstvo prosvete Srbije ulažu u srećne i ostvarene ljude koji znaju svoj jezik, istoriju i kulturu – Čuvare Srbije van granica. Još jednom želim da se zahvalim i udruženju Kruna iz Skija koja je platila troškove putovanja i dala moralnu podršku i svim roditeljima učenika koji su zajedno sa nama bodrili decu i navijali za njih.

Duhovnik i it stručnjak: Jeromonah Vitalij

Da nas bude još više

Idejni tvorac takmičenja “Nemanjići” je jeromonah Vitalij iz manastira Studenica.

– Dok nismo zajedno došli na ideju da organizujemo ovo takmičenje ja sam napravio nekoliko sajtova na kojima su mladi mogli da se upoznaju sa srpskom istorijom u meri u kojoj je to primereno tom uzrastu. U godini kada smo obeležavali 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, zajedno sa Fondacijom Mir Božiji iz Banjaluke, došli smo na ideju da organizujemo takmičenje, a zapravo saberemo decu iz matice i dijaspore koja bi se takmičila u poznavanju naše istorije, a zapravo preko toga im omogućili da se upoznaju i da se druže – priča jeromonah i dodaje da je ove godine bilo manje učesnika iz dijaspore pre svega zbog pandemijskih mera koje su bile na snazi u Zapadnoj Evropi.

– Pokazalo se da su deca željna znanja o istoriji svoje zemlje i zato ova manifestacija ima budućnost. Na nama je da je omasovimo i uključimo što više mladih iz dijaspore i matice, koji će uspostaviti prijateljstva za ceo život – poručuje jeromonah Vitalij koji je ne samo veliki duhovnik već i odličan IT stručnjak zahvaljujući čijoj sposobnosti je i bilo moguće da se prve faze takmičenja odvijaju onlajn.

Ekipa “Stefanova deca” sa učiteljicom

Pobednici

Ubedljivi pobednici u konkurenciji ekipa iz dijaspore bili su “Stefanova deca”, mališani iz Osnovne škole “Siniša Glavašević” iz Borova naselja kod Vukovara. Tatjana Lipovac iz SKD “Prosvjeta” bila je vođa ekipe, a pobednici Vanja Nikolić (12), Milica Vukosavljević (13) i Đorđe Vukajlović (13) nisu skidali osmeh s lica. Ponosno su pokazivali osvojene zlatne medalje.

– Kao nagradu je svako od nas dobio i električni trotinet i diplomu, ali je mnogo važnije što smo upoznali nove drugare, kako iz Srbije, tako i iz Slovenije, Italije… Takmičenje uopšte nije bilo lako, ali mi smo se već mesecima ozbiljno pripremali i verovali da možemo da ostvarimo dobar rezultat. Bilo je nekih igara kao što je lavirint, u kojima se nismo baš najbolje snašli, ali šta da se radi – priča Vanja Nikolić.

Njegovi drugari kažu da im je u učenju o znamenitim Srbima najteže bilo da popamte sva mesta gde su se usavršavali po svetu, ali da je, na sreću, tih pitanja bilo najmanje.

Na naše pitanje kakav je život u Vukovaru i da li “odrasli” prenose tenzije i na decu, ovi mališani odlično znaju šta ih pitamo.

– Ima stalno tih provokacija, ali mi ne želimo u njima da učestvujemo. Na sreću, malo je takve dece koja prave probleme – objašnjavaju naši sagovornici.

Uspeh dece iz Srpske

Na takmičenju mališana u poznavanju srpske istorije, deca iz Republike Srpske su pokazala zavidno znanje. Ekipa “Dvorovi” iz Bijeljine je zamalo bila prva, ali odlično su se pokazali i predstavnici osnovnih škola iz Banjaluke koji su po plasmanu u prvih osam.

– Na početku je bilo teško dok naviknemo to da naučimo sve i ponavljamo, ali kasnije je bilo veoma lako. Ovde nam je prelepo bilo. Obišli smo mnoge srpske znamenitosti i stekli nove prijatelje – priča Nevena Stevanović, učenica OŠ Dvorovi iz Dvorova kod Bijeljine.

Milanka Stanišić, nastavnica u OŠ “Dvorovi” istakla je da se odgovorno pristupalo zadatku i da su očekivali plasman u vrh.