Tanjug
Obnovili smo vojsku: Aleksandar Vučić na prikazu naoružanja

Srbija, Republika Srpska i dijaspora obeležili su zajednički praznik, Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave 15. septembar, jer je tog dana, 1918. godine, probijen Solunski front. Ovaj praznik proslavili smo ujedinjeni, ali i nikad jači, kako je to predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio prilikom obilaska prikaza vojne opreme u Beogradu, na ušću Save u Dunav.

Predsednik je istakao da je ogromna razlika u opremljenosti Vojske Srbije danas i pre 10 godina i pozvao građane da dođu i uvere se svojim očima. A predstavljeno je naoružanje domaće proizvodnje i iz uvoza.

– Ovo nismo mogli ni da sanjamo, helikoptere H145 i Mi-35, o migovima da ne govorim, videli ste koliko ih je dočekalo Angelu Merkel. Pogledajte sve što naša vojska ima i šta smo obnovili, a što je pre bilo uništavano. I biće još, evo, uskoro nam stižu savremene ruske protivoklopne rakete kornet. Mi smo samostalna i nezavisna, slobodna i slobodarska zemlja. A to je pitanje čvrstog stava. Sve smo resurse obnovili – rekao je Vučić.

On je ukazao da Vojska Srbije sada ima 25 helikoptera više nego pre neku godinu, avione lovce i bombardere. Istakao je da je povećanje moći vojske povezano sa ukupnim napretkom, ali da sve najviše zavisi od ljudskog faktora, zbog čega će biti nastavljeno povećavanje plata.

To je bio samo uvod za centralnu manifestaciju na Savskom trgu u Beogradu, kod spomenika utemeljivaču srpske srednjovekovne države, velikom županu Stefanu Nemanji. Sa Kalemegdana odjeknula je počasna artiljerijska paljba, a nakon intoniranja himne “Bože pravde”, okupljenima su se obratili predsednik Vučić i Njegova svetost, patrijarh srpski Porfirije. Oko spomenika su bili postrojeni gardisti s pukovskim zastavama pobedničke srpske vojske, a trg su nadletali helikopteri.

Svečane kolone

Do spomenika Stefanu Nemanji građani sa zastavama došli su u kolonama iz nekoliko pravaca. Prvo su na Trgu Republike imali priliku da vide defile “ustanika” i konjice i kulturno-umetnička društva. A ispred zgrade Vlade Srbije priređen je bogat kulturno-umetnički program, tokom kog je komandir konjičke jedinice “predao raport vojvodi Živojinu Mišiću”. Ostale kolone su krenule od spomenika Vojvode Vuka, Petra Petrovića Njegoša, kao i Karađorđa kod Hrama Svetog Save. Svi su se objedinili u veliku kolonu kod spomenika Knezu Mihailu.

Jači od zla

Svečano je bilo i u Banjaluci, gde je dan ranije održana akademija na kojoj je ukazano na zajedničke strateške privredne projekte Srbije i Srpske koji se sprovode uprkos besmislenim opstrukcijama iz Sarajeva, izgradnja aerodroma u Trebinju, četiri hidroelektrane od kojih je najveća Buk Bijela, kao i auto-puta od Banjaluke do Beograda.

Istaknuto je da Srbija i Srpska nikoga neće pitati u Sarajevu, ni bilo gde u svetu, da li sme dostojno da obeleži mesto najmasovnijeg stradanja našeg naroda u istoriji izgradnjom svetilišta i memorijalnog centra u Donjoj Gradini.

Gradovi i opštine u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji okićeni su zastavama Srbije, a direktor Kancelarije za KiM Petar Petković istakao je da ljudi s ponosom ističu svoju zastavu.

Radost dece

U svim gradovima, a posebno u Beogradu, velike zastave su bile istaknute na zgradama državnih ustanova, prometnim mestima, u parku Republike Srpske i nebrojenim terasama i prozorima. I budući akademci su na Studentskom trgu razvili ogromnu trobojku, koja se na radost dece vijorila i iz škola i dvorišta širom Srbije, pa i malinjaka porodice Maslar u Arilju.

– Ovaj barjak naši preci branili su životima u ratovima. Odličan je potez što je uveden ovaj praznik. Simbolično smo trobojku stavili u malinjak koji nas hrani – izjavio je domaćin Bane Maslar.

Srpska Sparta

Pozivu da obeleži dan srpskog jedinstva pridružio se i narod širom Crne Gore. Od Berana do mora, sa kuća i drveća, vrhova brda i u rukama kršnih momaka zavijorile su se trobojke Srbije, Kraljevine Crne Gore, SPC, pa one s nazivima plemena… U Herceg Novom, kod manastira Savina, služen je parastos rodoljubima iz Boke, koji su živote položili na oltar otadžbine u balkanskim i Prvom svetskom ratu.

Konzulat u tri boje

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković ugostio je đake iz Negotina i Mionice koji su stigli u Beograd na proslavu, a nacionalne trobojke istaknute su i na srpskim diplomatskim predstavništvima širom sveta i u udruženjima i klubovima naših dijasporaca. U generalnom konzulatu u Frankfurtu ovaj praznik obeležen je na veoma zanimljiv način.

– Uz pomoć pomoć naših dijasporaca uspeli smo da snažnim reflektorima obojimo zgradu koja pripada republici Srbiji i koja je ujedno i naša srpska kuća. Fasada je sinula u bojama srpske trobojke, a prolaznici koji su se u večernjim satima zatekli zastajali i fotografisali ovaj jedinstven i neobičan prizor – rekao nam je Branko Radovanović, generalni konzul Republike Srbije u Frankfurtu.

I u rezidenciji ambasadora Srbije u Vašingtonu, Marka Đurića podignuta je srpska zastava uz intoniranje himne.

Ćirilica nas spaja zauvek

U prazničnoj atmosferi obavljen je i jedan važan posao. Parlament Republike Srpske na posebnoj sednici usvojio je Zakon o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma. Tekst zakona gotovo je identičan onom Skupštine Srbije koji je takođe uveden u proceduru po hitnom postupku, a na inicijativu predsednika Aleksandra Vučića.

Kao što smo pisali, pored državnih organa i javnih preduzeća, ćirilica će uz pretnju visokim novčanim kaznama biti obavezna i u objavama organizacija i preduzeća koja imaju većinski javni kapital, strukovnih udruženja i javnih servisa, a kulturne manifestacije moraju imati logo na ćiriličkom pismu. Predviđene su i finansijske olakšice za privatne firme i izdavače koji odluče da koriste ćirilicu u svom poslovanju, što će biti uređeno poreskim zakonima.

Propisano je i osnivanje Saveta koji će biti nadležan da prati i analizira stanje u oblasti upotrebe srpskog jezika u javnom životu i sprovođenje mera predviđenih zakonom.

Dronovi samoubice strah i trepet

Poseban akcenat na prikazu na Ušću u Beogradu bio je na proizvodima srpske odbrambene industrije, poput artiljerijskih sistema nora i oganj, PVO sistema PASARS, borbenih oklopnih vozila ‘lazar’ i ‘miloš”, kao i na aktuelnim projektima modernizacije i razvoja naoružanja za potrebe daljeg opremanja Vojske Srbije.

Predsednika Vučića je posebno interesovao način na koji će raditi rojevi dronova samoubica, koje razvija državno preduzeće Jugoimport SDPR. On je pohvalio i kineski dron drona CH-92, na šta mu je rečeno da će iduće godine i naš Pegaz biti uveden u naoružanje.

Na štandu Vojne akademije posetioci su se oprobali u gađanju vazdušnom puškom, dok je Vojnotehnički institut predstavio projekte u domenu istraživanja i razvoja naoružanja koje realizuje ova eminentna ustanova. U okviru manifestacije prikazana je i tematska postavka Vojnog muzeja povodom proboja Solunskog fronta, kao i naoružanje i uniforme iz balkanskih i Prvog svetskog rata.