H. M. Vujičić
VEČITI OPTIMISTA: Stevan Dika Stojanović u "Vestima"

Za ravno sedam meseci milioni Srba biće kao na iglama, budući da će 24. novembra na velelepnom stadionu Lusail u istoimenom predgrađu Dohe “orlovi” protiv moćnog Brazila igrati prvi meč u okviru B grupe na Svetskom prvenstvu. Petostruki osvajači “zlatne boginje”, krcati zvezdama fudbala nameriće se na granitnu četu selektora Dragana Stojkovića, koja je protutnjala kvalifikacijama i ispred odličnog Portugala izvadila vizu za Katar, gde nas čekaju lepe vesti i puno razloga za optimizam, uverava nas direktor A reprezentacije Srbije Stevan Stojanović. Popularni Dika bio je gost redakcije “Vesti” i do tančina nam ispričao sve ono što zanima navijače pred najveće planetarno takmičenje, uz jasnu poruku da ćemo u petrodolarima (pre)bogatoj azijskoj zemlji pomrsi račune favoritima, da Nejmar, Rodrigo, Markinjos, Alison i ostali asovi “selesaa” nisu bauk.

Za fudbalere Srbije strani novinari već decenijama govorili su da predstavljaju evropsku verziju Brazila, ali da im je uvek neko ili nešto nedostajalo da bi neosporan individualni kvalitet pretvorili u jak kolektiv, u ekipu koja zna šta hoće i koliko može. Gost “Vesti” nema nikakvu dilemu da je ključni faktor preporoda najpopularnijeg spota u nas upravo selektor, s kojim je Dika veliki prijatelj još od 1986, kada je rođeni Nišlija iz Radničkog stigao u Crvenu zvezdu. Ako za nekoga možemo da kažemo da poznaje Dragana Stojkovića u dušu, onda je to upravo Dika.

– Znaju dobro vaši verni čitaoci da smo i ranije imali odlične fudbalere u najvećim evropskim klubovima, ali su veliki rezultati na takmičenjima izostajali. Na funkciji direktora A reprezentacije sam tek nepunih 14 meseci, ali sam se naslušao raznih negativnih priča u vezi s nekim prošlim vremenima u nacionalnom timu. Pre svega, dobar deo igrača je dolazio na okupljanja da bi se video s porodicom i prijateljima, provodio se, a da su im same utamice bile u drugom planu. S Piksijem sve se okrenulo za 180 stepeni! On je promenio svet igračima, ulio im ogromno samopouzdanje, jer poseduje veliki autoritet. Imaju neverovatno poštovanje prema njemu i upijaju svaku njegovu reč. Stojković ništa ne radi na silu, nije diktator u svlačionici. Iako ne prisustvujem tim sastancima, znam da gaji drugarski i očinski odnos prema reprezentativcima i oni to vraćaju na pravi način – započinje intervju za “Vesti” Stevan Stojanović.

Operativac našeg nacionalnog tima pojašnjava šta se to konkretno promenilo:

– Verujte mi da sam redovno na telefonskoj vezi s igračima i da me stalno pitaju kada će sledeće okupljanje. Bukvalno jedva čekaju da treniraju zajedno, da u miru sportskog centra FSS u Staroj Pazovi dušu i telo daju za srpski grb i ni govora nema o tome da neko ostavlja trening, a kamoli utakmicu. Momci žive jedni za druge i to je odlika prve porodice, na čijem čelu je, naravno, selektor.

Možemo mnogo

Svetsko prvenstvo u Kataru trajaće od 21. novembra do 18. decembra i biće prvi put organizovano usred takmičarske sezone, i to krajem jeseni. Razlog za to su nesnosne vrućine u Kataru, koji je sa oko 2,9 miliona stanovnika najmanja država organizator Mundijala. Mnogo toga zaviće od date forme igrača, a direktor A reprezentacije Srbije moli se da nas povrede zaobiđu.

– Biće to specifičan Mundijal, nema šta, ali sam ubeđen da će Katar biti odličan domaćin. To što će se igrati usred sezone nije mana, naprotiv. Vidim to kao nešto pozitivno jer će fudbaleri biti u punom takmičarskom ritmu, orni i spremni da klupski dres zamene za reprezentativni. Trebalo bi da najkasnije 13. novembra imaju utakmice za timove, pa u tom smislu neće biti klasičnih priprema kao dosad u trajanju od tri do četiri sedmice. Moja jedina želja je da nemamo niti jednog povređenog igrača tada, a za ostalo se ne brinem. Bićemo još uigraniji, posebno jer nam početkom juna sledi Liga nacija, a znate svi da Piksi obožava takmičarske mečeve i to će biti odlična prilika da se kristališe i dodatno osnaži ekipa.

Grupa G u kojoj će rivali Srbiji, uz pomenuti Brazil biti i Švajcarska i Kamerun, spada među jače na Svetskom prvenstvu, ali Dika je uveren da su “orlovi” spremni za velika dela.

AUTORITET: Drag Stojković Piksi

– S Piksijem na klupi nebo je granica! Velika je čast i privilegija što ćemo igrati prvi meč protiv Brazila, ali ih se ne plašimo ni najmanje, jer strah je za nas zabranjen otkad je moj prijatelj i saradnik na klupi. Poštujemo ih, ali i mi smo ozbiljna ekipa. Nama skoro svi igrači nastupaju u najjačim evropskim ligama i jakim klubovima. Na stadionu na kom ćemo na megdan favoritu naše grupe igraće se 10 mečeva Mundijala, uključujući i finale, a kapacitet je 80.000 mesta. Uveren sam da će biti krcato, a ako pozitivno startujemo to će biti veliki zamah za Kamerun 28. novembra u Al Vakri i Švajcarsku 2. decembra u Dohi. Zanimljivo je da ćemo s njima igrati na stadionu koji je na 200 metara od našeg hotela i napravljen je od recikliranih materijala, od 974 kontejnera, što je pozivni broj za Katar. Posle Mundijala stadion će biti demontiran i poklonjen Tunisu, kao i još šest stadiona raznim državama. Sve u svemu, najudaljeniji stadion od naše baze je 45 minuta, tako da smo mislili o svim detaljima.

Opšti preporod

Nacionalni tim Srbije trenutno je na 25. mestu na FIFA

rang-listi, dok je naša Superliga došla do rekordne 11. pozicije na UEFA rang-listi, što će nam od leta 2023. doneti direktno mesto i jedno u kvalifikacijama Lige šampiona. Situacija koju smo doskoro mogli samo da sanjamo.

– Zaista je to sjajno za srpski fudbal i milina je uživati u plodovima dobrog rada. Reprezentacija je bila odlična u kvalifikacijama, ali svaka nova utakmica je prilika za dokazivanje, ma zapravo dokazuješ se kroz celu karijeru. Imamo zdravu grupu igrača, izrazito pozitivnu energiju, nema ni trunke sujete. Niko se ne žali što je na klupi i ta sloga i jedinstvo su nas odveli u Katar, ali tamo je najbolja moguća prilika za veliko dokazivanje. Nema šta, zainteresovao se narod za fudbal, kako reprezentativni, tako i klupski i smo zadovoljni. Vide ljudi da se igra pošteno, da je kvalitet sve viši, pre svega zahvaljujući odličnim rezultatima Crvene zvezde i Partizana u evropskim kupovima. Nije mala stvar da imamo dva kluba u osmini finala drugog i trećeg po rangu UEFA takmičenja.

Naš sagovornik očekuje uskoro i veću posetu na tribinama.

– Ranije su svi mislili da se domaća liga igra zbog kladionica, da će lako da se sviraju dva penala ako nekome zatreba. Mislim da toga više nema, uostalom Evropa je najbolje merilo, a tu su večiti rivali bili odlični, ne samo ove sezone, već i prethodnih. Sakupljali su vredno bodove, a nadam se da će im u tome pomoći i ostali naši predstavnici u Evropi. Pošten fudbal vraća publiku na stadione i mislim da su to navijači prepoznali, mada je potrebno vreme da sve dođe na svoje – zaključuje Stevan Stojanović.

Bari za sva vremena

Stevan Stojanović je kao talenat stigao u mlađe kategorije Crvene zvezde 1979, ali je pravi debi za prvi tim imao 1985. protiv Dinama iz Vinkovaca.

– Dragoslav Šekularac me je doveo iz Rudnika u pionire crveno-belih. Tamo sam branio šest meseci i ubrzo sam prekomandovan u starije omladince. Branko Stanković me je vodio 1980. na pripreme prvog tima u Kamerun u generaciji Pižona, Duleta Savića, mog prethodnika na golu Aleksandra Stojanovića. Sedeo sam na klupi protiv Barse kad nas je Barselona dobila 4:2 na krcatoj “Marakani” i sve do te 1985. sam bio rezerva. Godinu dana po dolasku iz vojske sam postao standardan. Debitovao sam s 21 godinom protiv Vinkovčana, a narednog vikenda sam branio u večitom derbiju na JNA. Partizan nas je dobio s 2:0, a ja dobio desetku u novinama i to me “zakucalo” među stative do odlaska u Rojal Antverpen 1991.

Od 1986. do 1990. Dika i Piksi su bili saigrači u crveno-belom, a onda je Nišlija prodat Olimpiku iz Marseja. Sudbina je htela da upravo prvak Francuske bude rival Zvezdi u finalu Kupa evropskih šampiona 29. juna u Bariju.

– U karantinu smo bili na vezi s njim i kada nam je Dragan rekao da neće biti u prvoj postavi, laknulo nam je. Ušao je u nastavku, a ostalo je istorija, pa sam kao kapiten postao prvak Evrope.

Dijaspora uvek uz “orlove”

Prvog dana kad je FIFA pokrenula proces trebovanja za ulaznice za Svetsko prvenstvo, prijavilo se čak 17 miliona navijača. Premda postoji bojazan oko toga kako će Katar organizovati Mundijal, Dika nam je objasnio da će sve biti pod konac.

– Na oko 25 kilometara od centra Dohe organizatori su napravili svojevrstan grad u gradu i u njemu već sada živi oko 20.000 ljudi. Ta lokacija spremna je da primi oko tri miliona navijača tokom Mundijala i verujem da će im domaćini obezbediti sav luksuz koji je neophodan za takav događaj. Jeste postojala bojazan u vezi s Katarom kao organizatorom, ali na licu mesta sam se uverio koliko su ozbiljno pristupili poslu.

Direktor A reprezentacije dodaje i da očekuje veliku podršku “orlovima”, pre svega od navijača iz dijaspore.

– Baš me je zvao nedavno fudbaler Sidneja Miloš Ninković da mi kaže da planira da iz Australije dođe organizovano s većom grupom zemljaka na Mundijal. Svesni smo da Katar nije baš najpristupačnija destinacija, ali uzdamo se u našu vernu dijasporu, a sam Brazil kao rival u grupi je veliki mamac za publiku.

Tim veče pred meč

Kao direktor A reprezentacije Stojanović je u obavezi da na dan utakmica Srbije nadležnima iz UEFA ili FIFA u tačno definisanom terminu prijavi početni sastav ekipe. Čitaocima “Vesti” otkriva jednu zanimljivost.

– Selektor Stojković mi veče pred utakmicu nacionalnog tima preda ceduljicu na kojoj je ispisana startna postava i ja je čuvam do sutra, kada je prijavljujem nadležnima iz evropske ili svetske kuće fudbala. Samo, ne daj bože, povreda nekog igrača u poslednji čas može da utiče na sastav tima i apsolutno ništa i niko drugi. Piksiju niko ne sme da se meša u sastav, niti će on to dozvoliti i zato ga svi igrači poštuju.

Kamp na sedam kilometara

Prilikom žreba za Svetsko prvenstvo u Dohi delegacija FS Srbije obišla je hotel i izabrala trening centar u kome će boraviti tokom takmičenja. Zanimljivo je da je luksuzni hotel Riksos galf još uvek u fazi izgradnje, koja će biti kompletirana tokom jula.

Trening kamp se nalazi na sedam kilometara od hotela i ima dva savršena terena s prirodnom travom, koja se redovno održavaju, tako da igrači uopšte neće imati utisak da su u pustinjskoj državi. Uz to, Srbija će najverovatnije 18. novembra imati prijateljski meč, jedini pred start Mundijala s Brazilom.