B.M.
Put u Arzinjano je nagrada za vredan rad

Svake godine članovi Kluba Jugoslovena iz Hercogenauraha učestvuju na Starogradskom festu i to tako traje 42 godine.

I ovog leta su se predstavili na tradicionalan i prepoznatljiv način – prodavali su ćevape, kolače, kafu i piće i tokom trajanja festa dosta se radilo, ali i dobro zaradilo. Posetioci festa su u redu čekali da isprobaju ono što su im članovi kluba pripremili. Momir Jakovljević predsednik Kluba Jugoslovena kaže da im je zarada na Starogradskom festu obezbedila finansijska sredstva za redovne aktivnosti i plaćanje zakupa klupskih prostorija na duže vreme.

– Mi smo prošle godine sredstvima iz naše kase kupili imbis-kućicu sa kompletnom opremom i dobrim uslovima za rad. Tu imamo sve na jednom mestu, lako je to spremiti i raspremiti, ali i prevesti na neku lokaciju u gradu ili okolini. Pokazalo se da je to dobar potez, koji nam je omogućio da ekipe naših članova koje su radile na festu imaju mnogo bolje uslove nego ranije. Tokom trajanja Starogradskog festa, a kasnije i crkvenog festa u gradu, gde takođe redovno učestvujemo, radilo je od 25 do 30 naših članova podeljenih u grupe od po pet- šest. Mi smo zadovoljni kako smo finansijski prošli i stvaramo uslove da izmirujemo sve obaveze, ali i da ulažemo zarađeni novac – kaže Jakovljević.

U sastavu Kluba Jugoslovena deluje i folklorna sekcija „Nikola Tesla“ u kojoj su deca različitog uzrasta. Ima ih 15, a sa njima kao umetnički rukovodilac radi Milenko Arsić iz Nirnberga. Folklor je nedavno učestvovao na Saboru narodne umetnosti Svilen konac koji su zajednički organizovali Srpska kulturna zajednica Arzinjano i KUD Jelek iz ovog italijanskog grada.

Sabor je ove godine održan drugi put i na njemu su učestvovala kulturno-umetnička društva iz Srbije, iz Malog Crnića i Petrovca na Mlavi, tri društva iz Italije- KUD Homolje iz mesta Kreaco i SKZ „Sveti Sava“ iz Valdanja i KUD Jelek iz Arzinjana.

Za članove dečjeg folklora iz Hercogenauraha ovaj nastup znači mnogo. S jedne strane, to je nagrada deci za vredno vežbanje i probe, a s druge strane prilika da se vide i druga naša društva iz Italije, ali i Srbije. Za nastup na Smotri igrači iz Hercogenauraha su nagrađeni burnim aplauzom i zahvalnicom a u slobodnom vremenu imali su mogućnost da razgledaju Arzinjano.

Okupljanje u septembru

Kako je završila školska godina u nemačkim školama, započeli su školski raspust i godišnji odmori za cele porodice. Tako će mnogi putovati u zavičaj i koristiti odmor širom Evrope, pa je okupljanje članova folklora i Kluba Jugoslovena zakazano za 15. septembar kada započinju nove aktivnosti.