Z. Vicelarević
Učesnici Oktobarskog književnog salona

U organizaciji Udruženja pisaca Sedmica iz Frankfurta održan je Oktobarski književni salon na kome su se okupili članovi i gosti ovog uglednog udruženja.

Vladimir Rajić, vicekonzul Srbije

Da svoje stihove govore i priče kazuju, a ponajviše da čuju najnovija ostvarenja kolega po peru i lepoj reči okupili su se pesnici iz svih krajeva Evrope. Ponajviše Srba, a behu tu i pisci iz Makedonije i Nemačke. Književnom salonu i programu održanom u Saalbau Bornhajm prisustvovali su Vladimir Rajić, vicekonzul Srbije u Frankfurtu koji je pozdravio književnike i Miodrag Stojković, predsednik Centralnog saveta Srba Hesen.

Među prisutnima bili su Aleksandar Čotrić, aforističar i narodni poslanik, Senka Pavlović, pesnik, Slavica Mastikosa, pisac, svi iz Beograda, zatim, Violeta Jović, književnik, Milorad Doderović, književnik, Milica Radulović, direktor Niškog lutkarskog pozorišta i Srđan Aleksić, advokat iz Niša. Iz Bitolja je stigla Mirjana Stojanovska, profesorka makedonske književnosti, a bile su ti i Ana Žežovska, profesor germanistike i prevodilac, Milica Paulus, makedonska književnica koja živi u Minhenu i Kostadinaka Koca Đorđevska koja živi u Menhengladbahu. Iz Štutgarta su došli članovi odbora Prosvjete na čelu sa Desom Burazor, predsednicom. Uz nju su bili Borice Đekanović, pesnikinja, Rade Nešić, pisac i najmlađi član Prosvjete, Anice Kočić (9) koja je izvela dve muzičke numere. Pisac Ljubica Perkman je došla iz Rodgaoa, Gordana Pirel Zejnilagić iz Vircburga, Ibrahim Džemail iz Ratingena, Miloš Milojević, pesnik iz Erlangena, Milorad – Miki Milenković iz Ofenbaha, Petra Borg, nemačka književnica iz Diseldorfa, Benedik Dirlih, lužički pisac, Zagorka Bundhornzade, pesnik, Zorka Čordašević, pisac, Zlata Ikanović, pesnik i Ljubiša Simić svi iz Frankfurta.

Pre književnog salona, članovi Sedmice su na Sajmu knjiga promovisali svoja dela nastala između dva sajma i to na nacionalnom štandu Srbije. Posetioci našeg nacionalnog štanda su imali priliki i da prelistaju dvojezični “Zbornik sećanja” (srpsko-nemački) u kome su sadržana dela 49 pisaca raznih nacionalnosti koji je priredila Dragica Šreder.

Najmlađa: Anica Kočić

– Sajam knjiga u Frankfurtu ili bolje reći period između dva sajma je za UP Sedmica bio je vrlo uspešan. Ostvarili smo nekoliko projekata sa našim saradnicima, Izdavačkom kućom Svici iz Niša i Udruženjem Nova iz Bitolja. To su prevodi nekoliko naslova sa makedonskog jezika na srpski i sa srpskog na makedonski, kao i prevodi na nemački jezik. Naši autori su objavili 15 novih knjiga što je za svaku pohvalu. Oktobarskim književnim salonom smo zaokružili period tog književnog rada koji je ostvaren ove godine i bili su prisutni gotovo svi autori sa svojim delima. To je veliki uspeh za naše udruženje – pohvalio nam se na kraju Ljubiša Simić, predsednik UP Sedmica.

Pisci su na Sajmu knjiga posetili i zajednički štand Sedmice i “Vesti”.

Pisci na zajedničkom štandu Sedmice i “Vesti”

Uranijum i dalje ubija

AUTOR FILMA: Dejan Aleksić

Učesnici Oktobarskog književnog salona su imali priliku da vide dokumentarni film “Uran 238” Dejana Aleksića, advokata iz Niša.

– Film govori o posledicama bombardovanja juga Srbije, Vranja i četiri sela pored Vranja osiromašenim uranijumom. Bombardovano je i selo u kom sam rođen a od posledica su preminuli moja majka, mnogi rođaci i prijatelji. Ovaj film je posvećen njima, a opomena svetu i zemljama koje su nas bombardovale. Od posledica te agresije nam jedno dete dnevno oboli od kancera, a do sada je preminulo više od 15.000 ljudi i od kancera obolelo više od 30. 000 ljudi. Kod nas je procenat obolelih 2,4%, dok je u Evropi do 0,5%. To nas tera da se zapitamo o štetnim posledicama i pokušamo kroz međunarodnu medijaciju da zemlje koje su to učinile privolimo da pomognu u lečenju obolelih, čišćenju zaostale municije i dekontaminacije područja. Trenutno još radimo na prikupljanju dokaza i planiramo da u toku sledeće godine podignemo tužbu protiv tih zemalja koje su nanele toliku štetu našoj zemlji – rekao je Dejan Aleksić.

Novi članovi

UP Sedmica je postala bogatija za tri nova člana, Milicu Radulović, Savu Bukinca i Dragicu Zauer. Njima je članske karte svečano predao Ljubiša Simić, predsednik Sedmice.