UP Sedmica
Članovi Sedmice u hramu Vaskrsenja Gospodnjeg

Članovi Udruženja pisaca Sedmica iz Frankfurta obeležili su svoju krsnu slavu Svetog Savu skromno i uz poštovanje posebnih epidemioloških mera. Rezanje slavskog kolača i simbolično posluženje obavljeno je u hramu Vaskrsenja Gospodnjeg na Galusu u Frankfurtu, a slavsku besedu u čast najvećeg srpskog svetitelja održao je otac Neđeljko Đokić.

– Zbog aktuelne situacije oko pandemije korona virusa nije bilo moguće, kao prethodnih godina, organizovati proslavu sa brojnim zvanicama, bogatom trpezom i kulturnim programom u kome po tradiciji učestvuju najmlađi recitatori, naši pesnici i pisci. Ove godine su pisci i pesnici okupljeni oko UP Sedmica i upravo na način kako dolikuje književnim stvaraocima, proslavili krsnu slavu, pesmama i pričama posvećenim prvom srpskom prosvetitelju, princu, arhiepiskopu i književniku. Pesme su postavljene na Fejsbuk stranicu Sedmice – kaže nam Ljubiša Simić, predsednik ovog kulturnog udruženja.

On navodi da su im uz čestitke pristigli i brojni književni prilozi iz mnogih krajeva Srbije i Nemačke.

– Između ostalih pisali su nam Vidosava Arsenijević iz Leposavića, Mirjana Marković iz Sremske Mitrovice, Slavica Mastikosa i Vanau Bulić iz Beograda. Zatim Dragica Šreder iz Hildena, Nada Rat iz Valdminhena, Kostadinka Koca Đorđevska iz Menhengladbaha, Marija Radivojević iz Minhena, dr Vladimir Umeljić iz Majnašafena kod Ašafenburga, Miloš Milojević iz Erlangena, Ljubica Perkman iz Rodgaua i mnogi drugi – nabraja Simić.

U Sedmici napominju da je važno održati tradiciju i nadaju se da će narednu slavu proslaviti kao što su to činili do ove godine.