R. Lukić
Stigli prvi: Ahim Raven, Jan Mihaelis, Dragica Šreder, Slavica Pilgrim i Anja Olig

Dragica Matejić Šreder naša poznata pesnikinja iz Hildena minulog utorka, zajedno s nemačkim piscem Ahimom Ravenom nastupila je na književnoj večeri održanoj u Centralnoj biblioteci u Diseldorfu. Književno veče pod nazivom “Mozaik ljubavne poezije i proze” nazvan po istoimenoj antologiji koju je ona pripremila, organizovao je Savez nemačkih pisaca (VS) Severne Rajne Vestfalije (NRNj), a podržali su ih i Ministarstvo za kulturu i sindikat javnih službi Verdi.

Dva književnika ponikla u različitim podnebljima – Jagodina i Diseldorf – oduševila su dvadesetak prisutnih , koji se uglavnom i sami bave književnim radom. Dragica je rođena u Miloševu kod Jagodine, a u Nemačkoj je od 1972. godine. Do sada je objavila 17 svojih knjiga, 34 dvojezična almanaha poezije, i prevela 20 knjiga drugih autora sa srpskog i makedonskog na nemački.

– Sa poezijom smo se družili u biblioteci i do završetka čitanja, a zbog obaveze nošenja maski druženje smo nastavili u obližnjem restoranu, gde je ta obaveza ukinuta. Prisutni su aplaudirali svim lepim stihovima i proznim odlomcima, a aplauz mojim pričama iz detinjstva i pesmama iz mladosti, kojim su me nagradili moji prijatelji Vladislav Radek, Slavica Pilgrim, Anja Olig, Petra Bork, Ana Rozmari Beker, Ralf Rolike i Momo Jovanović posebno su me obradovali – rekla je za “Vesti” Dragica Matejić Šreder. Ovo ugodno književno veče posvećeno proleću i ljubavi moderirao je nemački književnik Jan Mihaelis, višegodišnji saradnik naše pesnikinje.

Brojna priznanja

Dragica Šreder je nosilac mnogobrojnih književnih nagrada, zahvalnica i povelja koje je za svoj književni rad dobila u Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori i Nemačkoj, ali joj je posebno draga Fabricijusova medalja u bronzi, koju je 2020. dobila za svoj desetogodišnji rad u Savetu za integraciju grada Hildena. Član je Udruženja književnika Srbije i opunomoćenik za strance Udruženja pisaca Nemačke. Jedan je od osnivača Udruženja pisaca 7, popularne Sedmice iz Frankfurta na Majni, ali i poznatog jugoslovensko-nemačkog KUD-a Hilden, čiji je i višegodišnji predsednik.

Dragica na dve stranice

Ušla u ediciju “Ko je ko”

U ediciji “Ko je ko”, u kojoj se na 1.070 stranica nalaze poznata imena iz politike, kulture i umetnosti, ali i kraljeva koji žive u Nemačkoj, ime Dragice Šreder našlo se na stranama 847 i 848. Imena su poslagana po abecednom redu pa se ime Dragice Šreder našlo ispred imena bivšeg kancelara Gerharda Šredera.