Lična arhiva
Nastavna grupa iz Kirhajma koju pohađaju Lazar i Valerija i nastavnice Tatjana i Nataša

Učenici dopunske škole na srpskom jeziku iz pokrajine Baden-Virtemberg ostvarili su zapažene uspehe i osvojili nagrade na dva konkursa.

Đaci Tatjane Popović, koordinatora dopunske nastave i nastavnika u Baden-Virtembergu učestvovali su na četvrtom literarnom konkursu Internet časopisa za podsticanje dečjeg stvaralaštva “Tabla”, čija je tema bila Božić. Đaci nastavnice Nataše Milenković ove godine su učestvovali na konkursu “Kraljevstvo bijelih rada” , koji organizuje Međunarodno udruženje stvaralaca Stihom govorim iz Bijelog Polja. Tema konkursa bila je slobodna što je dodatno motivisalo učenike da na krilima mašte pišu o čemu god žele.

Važno je pisati

Božić je jedan od najznačajnijih i najradosnijih hrišćanskih praznika čija je poruka istovetna za sve koji ga slave – poruka mira i ljubavi. Inspirisani tom radošću i ljubavi prema našoj bogatoj tradiciji učenici su napisali svoje radove. Na konkursu “Table” za literarni rad na temu Božića Mia Paležević, koja ide u 4. razred, osvojila je treću nagradu za svoju “Božićnu priču” u konkurenciji od 204 literarna rada širom Evrope. Ona pohađa nastavu u odeljenju Tatjane Popović koja ima časove u Generalnom konzulatu Srbije u Štutgartu. Dok prima čestitke Mia navodi da se mnogo obradovala što je dobila nagradu za rad na ovu temu.

– Za mene su Božić i vreme uoči Božića najlepši period u godini. Tada uglavnom idemo u Srbiju i radujem se kada mogu sa bakama, dekama i tetkama da provedem praznike, a naročito zbog toga što mnogo volim sneg i Staru planinu. Zato je ovaj konkurs, posvećen Božiću, za mene veoma poseban, i ovaj uspeh veoma bitan – kaže Mia.

DOBILA BROJNE NAGRADE: Valerija Stanisavljević

Njena nastavnica Tatjana Popović kaže da su učenici preneli na papir svu svoju radost Božića i božićnih praznika.

– Osvojenim nagradama i priznanjima učenici iz pokrajine Baden-Virtemberg još jednom su doneli radost i srpskoj školi i svojim nastavnicama, roditeljima i prijateljima naše škole, a mene kao nastavnika učinili ponosnom. Inače, radove smo započeli na času. Moram da pohvalim moje đake jer su se svi trudili da napišu poneki stih ili red priče, a oni najuporniji su radove završili kod kuće. Posebne pohvale uz Miu zaslužuju: Damjan Šljuka, Julijana Živadinović, Stefan Vuksanović i Nastasja Dier koji su i uzeli učešća na konkursu. Nadam se da će učenici i dalje razvijati ljubav ka pisanju na maternjem jeziku i nije bitno pobediti – važno je učestvovati! Jer i to je pobeda – ističe Tatjana Popović.

– Mia je mirna, tiha devojčica. Veoma je vredna i odgovorna i sa velikom ozbiljnošću prilazi zadacima koji joj se postavljaju. Puna ljubavi prema domovini ona često sve što vidi oko sebe prenese na papir. Čaroliju njenog literarnog rada žiri je prepoznao i nagradio i ovom prilikom i njoj i svim učenicima koji su učestvovali na konkursu upućujem srdačne čestitke – zaključuje Tatjana Popović.

ČASOVI U KONZULATU: Odeljenje koje pohađa Mia Paležević

Čizme od sedam milja

Na rezultate svojih učenika ponosna je i nastavnica Nataša Milenković.

– Oni rado učestvuju na književnim i likovnim konkursima. Raduju se diplomama, zahvalnicama, pohvalama i knjigama koje su dobili prethodnih godina. Ovo je treća godina kako učestvujemo na ovom konkursu “Kraljevstvo bijelih rada”. Ovaj put čak njih četrnaestoro poslalo je radove. Veoma sam ponosna na svoje učenike koji se ističu književnim stvaralaštvom. Na konkurs je pristiglo oko 700 radova, a čak troje učenika iz Nemačke je pohvaljeno. Mislim da je to izvanredan uspeh. Pohvaljena je učenica Valerija Stanisavljević iz Kirhajma koja je napisala pesmu “Kako stići do cilja u čizmama od sedam milja”. Valerija rado učestvuje na konkursima, inspirišu je domovina Srbija, porodica, drugarstvo, voli da se igra rečima i tako nastaju njena književna umeća. Nedavno je osvojila treće mesto na konkursu “Domovina se brani lepotom i znanjem”. Divno je raditi sa darovitom decom – ističe nastavnica Milenković.

Darovita Valerija s osmehom na licu istakla je koliko joj znače ovakvi uspesi:

– Beskrajno sam zahvalna žiriju jer sam dobila pohvalu. Veoma sam srećna zbog toga. Želim da zahvalim i učiteljici Nataši jer je i ona zaslužna za moj uspeh.

Pohvala i za Kseniju

Pohvalu je dobila i Ksenija Jevtić, učenica osmog razreda iz Sindelfingena. I ona se raduje uspehu koji je postigla.

– Veoma sam se obradovala kada sam saznala da sam pohvaljena. Mnogo sam srećna i ponosna.

Ksenija je i prethodnih godina dobijala brojne nagrade i pohvale za literarne radove o otadžbini Srbiji, drugarstvu, pisala je o proleću.

– Ksenija je odgovorna, vredna i predana učenica. Voli da učestvuje u svim nastavnim i vannastavnim aktivnostima. Srećna sam jer sam imala priliku da radim sa njom i nadam se da će posle završetka osmog razreda nastaviti da voli svoj maternji jezik i da ga neguje kao i do sada – ističe nastavica Nataša.

Svako ima neki talenat

– Nastavićemo i dalje da učestvujemo na konkursima. Nadam se i očekujem da će se i ostali učenici uključiti na nekom od narednih. Iskustvo pokazuje da u svakom učeniku leži neki dar, talenat ili veština, a na nama, nastavnicima i roditeljima je da ih otkrijemo i podstaknemo da ih razvijaju. Divan je osećaj ne samo za učenike, već i za roditelje kada se rad njihove dece istakne među mnogobrojnim. Posebno je to velika motivacija za nastavnika koji time dobija potvrdu da je uspeo da motiviše učenika da svoje misli, osećanja i razmišljanje pretoči u pesmu ili prozu. Uspeh čini vrednijim činjenica da je reč o deci koja odrastaju u sredini gde se srpski jezik govori samo u porodici i to ne svakodnevno – iznela je svoj zaključak učiteljica Nataša Milenković.

Lazareve čarolije

Na konkursu je pohvaljen i Lazar Jevtić, učenik četvrtog razreda iz Kirhajma koji je napisao pesmu “Božićne čarolije”.

– Drago mi je da sam učestvovao i radujem se pohvali – kaže skromno Lazar povodom svog uspeha.

Učiteljica Nataša kaže da je pravo zadovoljstvo raditi sa takvim učenikom.

– Lazar je veoma vredan učenik, redovan na nastavi i veoma dobro govori srpski jezik. Čita i piše ćirilicu, a rado i sam piše pesme i priče. Voli da piše o porodici, drugarstvu, praznicima i prazničnim običajima. Roditelji su takođe veoma ponosni na njegov uspeh.

Čuvari srpskog jezika i kulture

Povodom zapaženih rezultata i osvojenih nagrada na ovim konkursima Tatjana Popović, koja predvodi tim nastavnika pokrajini Baden-Virtemberg, u ulozi koordinatora ističe koliko je važno da se u novonastalim okolnostima kada nema neposredne nastave i dalje posvećuje pažnja vannastavnim aktivnostima u okviru kojih konkursi zauzimaju značajno mesto.

– Iako je ova školska godina potpuno drugačija od svih drugih, prilagođavajući se radu u novim uslovima, kao i uvek imamo veliki broj vannastavnih aktivnosti, u okviru kojih naše učenike motivišemo da kroz različite aktivnosti iskazuju svoje kreativne potencijale. Učestvovanje na konkursima, na kojima imaju pravo i deca iz dijaspore, čine veoma važan segment našeg obrazovno-vaspitnog procesa. Naši đaci i na tim konkursima sa ponosom neguju običaje, tradiciju, pokazuju da ne zaboravljaju korene i da su pravi čuvari srpskog jezika i kulture.