Prosveta
POBEDILA NA KONKURSU: Vesna Špirić

U organizaciji SPKD Prosvjeta u Austriji u Beču je održana promocija knjige “Još uvek sanjam” mlade talentovane autorke Vesne Špirić. Knjiga je zbirka pesama koje je autorka napisala u prethodnih desetak godina.

– Zbirka predstavlja snove jedne devojčice koja nikad nije odrasla, jer odrasli prestaju da sanjaju. Samo oni koji i dalje čuvaju dečju radost u sebi mogu da lete i dotaknu zvezde – istakla je autorka na početku, a potom su stihovi slivali kao bujica snova i dotakli srca svih u bečkom kafiću Kotor, gde je promocija održana.

Zbirka takođe izražava nadu u bolje sutra, puna je vedrine i optimističnih stavova o prijateljstvu, veri, životu i ljubavi. Objavljena na osnovu konkursa o štampanju prvih knjiga mladih autora koji je raspisao Banatski kulturni centar za 2021. godinu, a autorka iz Beča je dobila tu nagradu.

– Veoma sam srećna jer trenutno živim svoje snove. Pišem poeziju celog života, ali kada sam napokon uzela svoju knjigu u ruke, to je bilo ostvarenje sna koji sam dugo priželjkivala. Neko mi je večeras poželeo da se moja poezija nađe u čitankama, i to je vrhunac kome svi pesnici teže – navela je Vesna Špirić.

Srđan Mijalković, osnivač bečke Prosvjete, pohvalio je autorku i zahvalio joj se na zavidnom angažmanu u Društvu.

Takođe je kao profesor srpskog jezika i književnosti pohvalio kvalitet njene poezije, kao i odličnu saradnju bečke Prosvjete i Banatskog kulturnog centra.

Program su ulepšali muzičari Tanja Paucanović i Ognjen Suka, a u ulozi moderatora se našla novinarka Katarina Stanisavljević.

Svi zainteresovani, koji nisu mogli da dođi na književno veče, delo Vesne Špirić mogu kupiti onlajn na veb-stranici Banatskog kulturnog centra.

Recitovao i otac

Vesna Špirić vodi Klub mladih umetnika Prosvjete i već pet godina, inspiriše i predvodi mlade ljude u Beču da izraze svoj talenat. Nekoliko članova Kluba mladih umetnika je na promociji čitalo stihove. Publika je uživala u nastupima Peđe Vrcelja, Nikole Prerada i Marije Živanović, ali je najviše bila oduševljena kada je Vesnin otac Nenad Špirić sa savršenom dikcijom pročitao jednu od pesama.

Publika je bila ganuta tim emotivnim trenutkom, što dokazuje da se porodične vrednosti još uvek najviše cene u društvu.