A. Čukić - Vesti
Đorđe Balašević

Legendarni kantautor Đorđe Balašević, koji je preminuo 19. februara u 67. godini, sahranjen je uz tamburaše u Novom Sadu u krugu porodice.

– Ugasili smo svetla na Gradskoj kući kako bismo iskazali bol i tugu sa porodicom. Ovo je težak momenat za porodicu Balašević, ali i za ceo grad, državu i region – poručio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Građani bivše Jugoslavije, od Vardara do Triglava, i dalje se opraštaju od Panonskog mornara, a Balaševićevi stihovi i snimci s nastupa i pesama dele se na društvenim mrežama. Bio je jedan od najpopularnijih muzičara sa ovih prostora, čuven po izuzetnom smislu da stihom ispriča priču o lokalnim herojima. Jedan je među prvima koji je posle ratova na prostoru bivše Jugoslavije počeo da nastupa po nekadašnjim republikama. Njegova smrt ponovo je ujedinila region. Plakalo se poslednjih dana, ali i pevalo širom bivše zajedničke države, a građani su na trgovima u Beogradu, gde je postavljen i transparent “Laku noć, dame i gospodo”, što je Balašević izgovarao po završetku svojih koncerata, Sarajevu, Zagrebu, Splitu, Puli, Rijeci, Šibeniku, Osijeku, Mariboru, Skoplju, Nišu, Čačku… ostavljali cveće, plišane bele zeke i palili sveće. Na Trgu slobode u Novom Sadu deca su svećama napravila srce sa inicijalima Đ. B. u njemu.

Bane Krstić, vođa Garavog sokaka, kaže da se nikad više u regionu nije plakalo nego kad je preminuo Đorđe Balašević. Oni su se, kako je rekao, mnogo poštovali, posećivali se i pazili, bili vrlo bliski prijatelji.

– Vest o odlasku Đoleta Balaševića izazvala je u meni veliki šok i duboku tugu. Ostali smo bez najznačajnijeg kulturnog stuba Vojvodine. Nestao je jedan godinama građen svet u svima nama. Kada je njegovo srce stalo, jedno je nebo sa nebesa palo – rekao je Bane Krstić.

Književnica Vedrana Rudan se u svojoj kolumni oprostila od Đorđa.

– Uzalud nam trud i cveće i suze i plišani zečevi i mandarine. Gotovo je. Nikad više nećemo otići na koncert, ni pevati o Vasi Ladačkom, ni izlaziti zagrljeni iz dvorane ili napuštati Arenu s rukom u nečijoj ruci. Možda će posle nas doći neki novi klinci koji će zagrljeni slušati mrtvog Đoleta i razumeti ga bolje nego smo ga razumeli mi kojima je godinama živ u gluve uši pevao o ljubavi. E, moj Đole!.

Umetnost ne poznaje granice

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić uputio je telegram saučešća porodici Đorđa Balaševića.

– Đorđe Balašević bio je umetnik koji je umeo da oslušne sve nas, a mi smo ga pratili, pevajući njegove pesme koje su ostale odane traganju za mogućnostima da naš jezik progovori na nov, suptilniji i izrazitiji način. Ostaće upamćen i kao izvrstan i provokativan pesnik, ikona grada Novog Sada i ljubav Beograda. Izvođač, pesnik i mudri mislilac čije smo pesme pevali prateći ga dušom i srcem. Srpska kulturna scena je izgubila još jednu mudru i samosvesnu glavu iz generacije 50-ih i 60-ih, koji su je održavali na evropskom i svetskom nivou, istovremeno svesnih na kom jeziku pevaju i kom jeziku služe – napisao je Dačić.

I predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić uputila je u ime Vlade i svoje lično ime saučešće porodici.

– Balaševiću dugujemo mnogo, a njegove pesme pamtićemo večno jer umetnost ne poznaje vreme, ne poznaje granice i nikada ne prestaje – istakla je Ana Brnabić.

Volim te tata

Ćerka Đorđa Balaševića Jovana oglasila se na društvenim mrežama potresnom porukom.

– Mislio sam da ću večeras moći da se iskradem. Kakav divan dan! Svako lice koje vidim je jedno sećanje. Možda sećanje nije savršeno. Ponekad imam uspone i padove. Ali svi smo zajedno, a večeras ste moji. Prekršiću običaj i reći ću šta sam poželeo dok sam gasio sveću: Da vam život bude srećan kao što je moj bio. Da se jednog jutra probudite i kažete: NIŠTA VIŠE NE ŽELIM. 67 godina. Zar nisu prošle u trenu?” Volim te, tata, podario si mi najlepši mogući život, vidimo se u dvorištu – napisala je Jovana, uz porodični snimak.

Hvala Splite!

Balašević je voleo sport, čak je i stihove posvetio jednom fudbaleru, a kao lokalpatriota navijao je za FK Vojvodina, koji se pismom naslovljenim s “I sa lokalne stanice, ponekad kreću vozovi za oblake…” oprostio od Balaševića.

“Srećno ti putovanje prema zvezdama. Hvala ti za stihove koji ostavljaju veliki trag u večnosti”, napisao je Đoković na Instagramu. Uz poruku je objavio i Balaševićev stih: “Ne vredi nam brinuti, deco. Sve je to zapisano tamo negde gore u zvezdama.”

On je zahvalio i Splićanima koji su pevali Balaševićeve pesme i skandirali “Đole, Đole” te stvorili sliku za pamćenje koja je ganula i najboljeg igrača planete.

“Kakva emocija, ovo je prelepo! Hvala, Splite, muzika leči dušu”, napisao je Novak uz snimak, ali i uplakani emotikon.