Z. Vicelarević
Ispunili sva očekivanja: Učesnici priredne "Ala je lep ovaj svet"

Tradicionalna dečja priredba “Ala je lep ovaj svet” priređena je i ove godine u okviru Majskih susreta dijaspore Udruženja pisaca Sedmica iz Frankfurta koji su održani proteklog vikenda. Priredba u kojoj su glavni akteri učenici Dopunske nastave na srpskom jeziku u Nemačkoj održana je u prostorijama Srpskog kulturnog centra u Ofenbahu. Ovogodišnja priredba je 15. po redu, a učestvovala su deca Dopunske nastave na srpskom jeziku iz Minhena (pokrajina Bavarska), Štutgarta i Manhajma (pokrajina Baden Virtemberg) i Frankfurta i Ofenbaha (pokrajina Hesen). Manifestaciji su prisustvovali Božidar Vučurović, generalni konzul Srbije u Minhenu, Dragan Dimitrijević, generalni konzul Srbije u Štutgartu, Vladimir Rajić, vicekonzul Generalnog konzulata Srbije u Frankfurtu i Biljana Bukinac, koordinator Dopunske nastave na srpskom jeziku u Evropi.

U okviru programa koji su otvorili najmlađi folkloraši, deca od tri do šest godina SKC iz Ofenbaha, priređeno je takmičenje u lepom recitovanju sa 90 učesnika koji su se u tri kategorije nadmetali za osvajanje nagrade Bambi Orfej. Prvo su recitovali najmlađi u kategoriji predškolskog uzrasta, druga kategorija je bila za učenike od prvog do četvrtog razreda, a u trećoj su se takmičili učenici od petog do osmog razreda.

Četvoročlani stručni žiri u sastavu Miloš Milojević Resavski, Vidak Maslovarić, Dragoslav Paunović i Branko Stevanović imao je vrlo težak zadatak da dodeli malo nagrada za veliki broj odlično pripremljenih recitacija.

Porodica Erceg: Dragana. Denis, Vasilije i Hana

– Zadatak je bio vrlo težak. Sva deca su ispunila sva naša očekivanja, a neki su zaista, kako to glumci znaju da kažu, prebacili rampu, što znači da su savršeno ostvarili kontakt sa publikom. Bambi pohvale u revijalnom delu dobili su Vladana Mišović i Mina Tadić. Pohvale za mlađe kategorije do četvrtog razreda dobili su Milica Bubnjević iz Minhena, Jan Karić i Mia Vasiljević iz Ulma, a nagrade u toj kategoriji dobili su za prvo mesto Georgije Lav Popović, za drugo mesto Lana Nikodijević, oboje iz Štutgarta, i za treće mesto Ivona Koturović iz Minhena. Pohvale za najstariju kategoriju dobile su Lena Simić, Marija Tomić i Aleksandra Dragađi, sve iz Frankfurta. Prvu nagradu i Bambi Orfej dobila je Jelena Maleš iz Manhajma, drugu nagradu osvojio je Marko Čanadi iz Frankfurta, a treću Leontina Damjanović – saopštio nam je predsednik žirija Branko Stevanović, pisac za decu i odrasle.

Pobednica takmičenja Jelena Maleš iz Manhajma nije krila sreću.

– Veoma sam se iznenadila i vrlo sam počastvovana što sam osvojila prvo mesto i dobila Bambi Orfej nagradu. Recitovala sam pesmu “Plava grobnica” koju sam pripremala sa nastavnicom Ksenijom Gaćinović. U osmom razredu sam i već nekoliko godina pohađam srpsku školu u Manhajmu. Srećna sam zbog dobijene nagrade, ali i malo žalosna jer iduće godine nisam više u srpskoj školi i neću moći da učestvujem u recitovanju.

Otvorili program: Mali folkoraši SKC

Sestre Mia i Angelina Palezević iz Štutgarta su takođe učestvovale u programu:

– Idem u Dopunsku školu kod učiteljice Valentine, a moja sestra Angelina kod učiteljice Tatjane. Škola nam se sviđa i puno je zabavno. I ovde nam je baš dobro. Prvi put smo ovde i sviđa nam se što ima puno dece. Recitovala sam pesmu “Šta znače imena”, a Angelina je recitovala pesmu “Šta je obraz” i bilo je lepo – kaže nam Mia.

Sve je najlepše

– Zovem se Natalija Vesić i ja sam iz Štutgarta, a moj stric Marko je iz Minhena. Došao je da me gleda kako recitujem i onda će me voziti kući u Štutgart. Idem u treći razred srpske škole kod učiteljice Valentine Damjanović. Ovde mi se sve najviše sviđalo. Zbog korone nismo mogli da recitujemo prošle godine, a sada opet možemo i to je baš lepo. Upoznala sam novu drugaricu Miu i baš je dobra – kaže nam Natalija.

Pobednica: Jelena Maleš sa nastavnicom Ksenijom Gaćinović

Odlična ideja

– Čitava ideja da se organizuje ovakav događa UP Sedmica je odlična i kao domaćini su bili veoma dobri. Deca su se odlično pripremila i mogli smo da vidimo da vladaju odlično srpskim jezikom. Kroz ovakve manifestacije se podstiče dalji rad na održavanju maternjeg jezika – rekao nam je Dušan Radović, imenjak poznatog srpskog pesnik.

Njegova ćerka Jana Radović nam se pohvalila da je i ona recitovala:

– Recitovala sam pesmu “Šta je na kraju” Duška Radovića. Bilo je sve u redu i veoma sam se radovala što sam dobila veliki aplauz i jela kolače i pila sokiće.

Angelina i Mia Palezević

Sjajni nastupi

– Veoma sam zadovoljna brojem učesnika i kvalitetom recitovanja koje je bilo na visokom nivou. Hvala nastavnicama koje su se baš potrudile da se deca ovako dobro pripreme za nastupe, a zadovoljni smo i brojem roditelja koji su pratili priredbu. Želim da zahvalim sponzorima ove manifestacije, firmi Industra iz Hojzeštama i njihovom direktoru Patriku Planeru. Oni su pripremili slatke paketiće za sve učesnike u programu, zatim Izdavačkoj kući Vulkan iz Beograda koja nam je obezbedila sve knjige za nagrade i 100 bojanica koje su dobila sva deca, Ministarstvu inostranih poslova Srbije, Upravi za dijasporu, SKC iz Ofenbaha i dnevnom listu “Vesti” – rekla nam je Zlata Ikanović, odgovorni urednik dečje manifestacije “Ala je lep ovaj svet”.

Ne umemo da odrastemo

Jedan od najzaslužnijih što veliki broj dece pohađa Dopunsku nastavu je i Božidar Vučurović, koji je u prethodnom mandatu bio generalni konzul u Štutgartu, a sada je na istoj poziciji u Minhenu.

– U vreme moga rada u Štutgartu uspeli smo da podignemo broj učenika Dopunske nastave sa 150 na 1.000, a sada smo u Minhenu za period od godinu dana sa broja od 120 učenika došli do 330, a verujem da će u narednoj školskoj godini biti 500 đaka. Velika je zasluga roditelja i nastavnika, a ja sam samo jedan deo tog projekta. Ne bih umeo da objasnim kako smo sve to postigli, ali bih citirao pisca za decu Branka Stevanovića koji je rekao da ne umemo da odrastemo. Družim se sa decom, pišem za decu i veoma sam srećan što su danas deca recitovala i moje pesme. Radujem se kada neko dete pročita moje pesme jer sam jedini pisac za decu koji nije objavio nijednu knjigu do sada.

Ljubiša Simić i konzuli Vučurović, Dimitrijević i Rajić

Dolazimo i dogodine

Porodica Erceg iz Štutgarta, mama Dragana, tata Denis, sin Vasilije (8) i ćerka Hana (14).

– Priredba je vrlo lepa i prijatno sam iznenađena velikim brojem kako dece učesnika, tako i roditelja. Posebno su me obradovala deca predivnim recitovanjem. Hana je recitovala pesmu “Krvava bajka” i veoma smo ponosni kako je to izvela – kaže nam mama Dragana, a Hana dodaje:

– Nije mi bilo teško da naučim, ali sam bila malo nesigurna i imala malo treme da li ću lepo da izrecitujem. Srećom, sve je prošlo odlično i lakše nego što sam mislila. Sviđa mi se što ima puno naše dece na ovom takmičenju. Doći ću i sledeće godine sigurno i povešću celu porodicu da me bodri.