Screenshot
Dobrovoljačka

Od poslednjeg ročišta pred Sudom Bosne i Hercegovine na suđenju za zločin u Dobrovoljačkoj ulici nad vojnicima JNA 1992. godine prošla su tri meseca. Poslednje ročište održano je 22. februara ove godine, a nastavak procesa je bio planiran za 22. mart, ali je zbog, kako je rečeno, bolesti jednog od optuženih, sve otkazano. Od tada pa do danas novo ročište nije je zakazano, niti Sud BiH raspolaže informacijama kada bi se to moglo dogoditi. Zbog ovakve situacije u Republici Srpskoj sve više jačaju sumnje da je na sceni nova opstrukcija u režiji političkih i pravodsudnih krugova u Sarajevu kako bi se proces protiv Ejupa Ganića i još devetorice optuženih otegao unedogled.

– Glavni pretres u predmetu “Ejup Ganić i drugi” se ne održava budući da se jedan od optuženih nalazi na lečenju – rečeno je u Sudu BiH.

Oni dodaju da po završetku tog lečenja Sud očekuje da bude dostavljena medicinska dokumentacija o optuženom da bi se moglo izvršiti veštačenje njegovog zdravstvenog stanja i odlučiti o predlogu branioca za razdvajanje krivičnog postupka.

– Sud će zakazati glavni pretres po okončanju opisane procesne situacije – saopštili su grubim pravosudnim rečnikom iz Suda BiH.

Sagovornik “Vesti” iz pravosudnih krugova kaže da je situacija u najmanju ruku čudna, ali i već viđena, imajući u vidu da je sličan scenario postojao u slučaju suđenja Atifu Dudakoviću za zločine na podrućju Krajine.

-Tada čak dve godine ročišta nisu održavana – priča on.

Podseća da je u slučaju “Dudaković” sve bilo prvo opravdavano pandemijom virusa korona, a zatim bolešću istog tog Dudakovića.

– Koliko je bio bolestan svedoče informacije da je za to vreme kao vozač bio učesnik jedne saobraćajne nesreće i da je dolazio na skupove veterana takozvane Armije BiH gde je držao zapaljive govore – ističe naš izvor.

Očigledno, smatra on, ne postoji volja u Sudu BiH da se proces ubrza.

– Jedno od rešenja je ekspresno razdvajanje procesa gde bi bilo nastavljeno suđenje Ganiću i ostalima, dok bi protiv pojedinca koji je trenutno bolestan bio vođen zaseban postupak- navodi naš sagovornik.

Najsloženiji predmet

U jednom od najsloženijih predmeta u istoriji Suda BiH Tužilaštvo BiH najavilo je saslušanje 277 svedoka, a do sada su saslušana samo četiri, dok je odbrana najavila saslušanje više svedoka od Tužilaštva.

Za napad na kolonu, ubistva, ranjavanje i zlostavljanje pripadnika JNA i civila optuženi su Ejup Ganić, Zaim Backović, Hasan Efendić, Hamid Bahto, Fikret Muslimović, Jusuf Pušina, Bakir Alispahić, Enes Bezdrob, Ismet Dahić i Mahir Žiško, koji su obavljali visoke političke, vojne i policijske dužnosti.