EPA-EFE/JIM WATSON
Dobre vesti: Zasedanje američkih kongresmena

Odnosi Srbije i SAD su u konstantnom usponu, ocenio je ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić i najavio da bi se uskoro moglo očekivati pismo podrške o unapređenju odnosa dveju zemalja koje, kako kaže, potpisuje značajan broj članova američkog Kongresa.

– Srbija danas ima dvostruko više prijatelja u američkom Kongresu nego pre godinu dana kada se počelo sa intenzivnim pridobijanjem novih članova Kongresa i Senata za srpski Kokus – poručio je Đurić.

Ovo pismo adresirano na predsednika SAD Džozefa Bajdena koje je u poslednje vreme već pominjano u javnosti, nekadašnji ambasador u Meksiku Milisav Paić, vidi kao važan korak.

– Nesumnjivo je da u Kongresu SAD postoji jedna grupa mlađih kongresmena koji nisu opterećeni događanjima devedesetih godina prošlog veka na prostoru bivše Jugoslavije, a oni imaju realan odnos prema Srbiji – ukazuje Paić za “Vesti”.

Značaj je, kaže ovaj diplomata, što ovakva inicijativa o uravnoteženijoj politici prema zemljama Balkana dolazi iz Kongresa.

– Do sada je srpski Kokus bio u drugom planu u odnosu na albanski, bošnjački i hrvatski. Takav raspored snaga je sve do prošlih američkih izbora bio mnogo izraženiji. Odnosno njihov uticaj je bio mnogo jači od srpskog kokusa jer je predsednik Komiteta za spoljne odnose predstavničkog doma bio Eliot Engel koji je albanskog porekla. Znamo koliki je uticaj te pozicije, pa tako i mogućnost manipulacije sastancima i dnevnim redom – ukazuje Paić na ovu promenu u korist Srbije.

U tom smislu se, kaže naš sagovornik, neravnoteža u Kongresu SAD smanjuje i daje mogućnost Srbiji da se bolje pozicionira i da ne bude više proglašavana za “dežurnog krivca”.

– Pismo Džozefu Bajdenu, bez obzira na to što on ima pristrasnu političku poziciju prema problemu Kosova, doprineće da ta politika ne bude više toliko antisrpska i pristrasna – zaključio je ovaj diplomata.

Marko Đurić je još istakao i da do “kraja meseca očekuje pismo podrške o unapređenju odnosa sa Srbijom od strane značajno većeg broja članova Kongresa u odnosu na broj onih koji su potpisali prethodna dva pisma u kojima se kritikuju pozicije Srbije, a afirmišu pozicije nekih drugih strana”.

Podsetio je da i specijalni izaslanik SAD za Balkan Gabrijel Eskobar izneo plan za unapređenje odnosa sa Srbijom koji se odnosi na jačanje ekonomske saradnje kao temelja za buduću izgradnju političkih veza i odnosa, kao i jačanje poverenja u raznim oblastima, od ekonomije do kulture i saradnje u oblasti odbrane.

Novi odnos snaga: Milisav Paić

Za Otvoreni Balkan

Marko Đurić kaže da SAD žele da podstaknu Brisel da aktivnije rade na proširenju EU, kao i da pružaju snažnu podršku Otvorenom Balkanu.

– Imam uveravanja da će Vašington dati doprinos da i neke druge države regiona i pojedine teritorije, poput naše južne pokrajine, imaju drugačiji pristup prema Otvorenom Balkanu – rekao je Đurić, ukazavši da je za Srbiju značajno da sa SAD ima aktivan dijalog i o temi KiM, koja je jedna od retkih o kojoj dve zemlje nemaju saglasnost.