Tanjug
Impuls za Srbiju: Ričard Grenel i Aleksandar Vučić

Nove investicije, jeftini krediti za razvoj malih i srednjih preduzeća, infrastrukturna ulaganja, jednom rečju, slivanje novca na zapadni Balkan, stiže s otvaranjem prve regionalne kancelarije Međunarodne razvojne finansijske korporacije DFC, čija delegacija boravi u Beogradu.

Njihov cilj je, kako se čulo, pospešivanje napretka srpske i ekonomije čitavog regiona, a dolazak predstavnika korporacije, predvođenih izvršnim direktorom Adamom Bolerom, početak je realizacije sporazuma potpisanog 4. septembra u Beloj kući, kojim je predviđeno otvaranje prve regionalne kancelarije DFC-a u Beogradu.

Projekti o kojima se govori su, osim infrastrukturnih, smanjenje srpske zavisnosti od ruskog gasa, modernizacija agrara, osposobljavanje plovnog toka Dunava kroz Srbiju u punom kapacitetu, kao i posao za mlade i žensku populaciju.

Poseta delegacije SAD je, kako kaže ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, deo implementacije sporazuma iz Bele kuće.

– Vrednost sporazuma je otvaranje mogućnosti za ekonomski razvoj Srbije i regiona – ukazao je Dačić, uz ocenu da otvaranje kancelarije u Beogradu, a ne u drugom gradu u regionu, pokazuje poštovanje Srbije kao motora političke i ekonomske stabilnosti.

Uspostavljanje stalnog prisustva agencije u Beogradu o kojem će se razgovarati, prema Dačićevim rečima, imaće pozitivne posledice po dolazak investitora i podizanje BDP.

– Sama činjenica da dolaze tako brzo posle potpisivanja sporazuma govori o tome da oni ozbiljno misle da se bave onim što je dogovoreno – istakao je Dačić.

Slično misli i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, koji je ocenio da je dolazak delegacije iz SAD pokazatalj da se ekonomski sporazum iz Vašingtona sprovodi munjevitom brzinom i da se otvaraju vrata za novo poglavlje američko-srpskih odnosa, pre svega u ekonomiji.

Podstrek za Srbiju: Ivicu Dačić

– Kancelarija DFC otvara prostor za dolazak američkih investitora. SAD će uvek štititi stabilnost prostora na kom ulažu – kazao je Đurić, naglasivši da su sporazumom otvorena vrata Bele kuće posle 20 godina i stvoreni preduslovi da se Srbija sa SAD vrati na istorijske staze prijateljstva kakvo je bilo tokom Prvog i Drugog svetskog rata.

Sporazum je u delu novih investicija vredan blizu četiri milijarde dolara, a kako je ranije rekla potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović, investicioni je bum za ceo region.

Taj ekonomski momenat ministar finansija Siniša Mali nedavno je ocenio kao vrlo važan za građane jer predstavlja snažan zamajac za razvoj srpske i ekonomije regiona. Dodao je i da se DFC obavezao da će obezbediti jeftine kredite za podršku malih i srednjih preduzeća.

Adam Boler, koji slovi za jednog od dvojice najuticajnijih ljudi u DFC-u, napisao je na Tviteru da će oni aktivno podržati “ekonomsku normalizaciju između Srbije i Kosova putem američke Eksport-import banke i korporacije Milenijum čelendž”, kao i da će beogradskom kancelarijom podržati ekonomski napredak.

Grenel vodi 13 zvaničnika

Specijalni izaslanik predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel obilazi Prištinu i Beograd zbog vašingtonskog sporazuma koji, između ostalog, predviđa i otvaranje kancelarije DFC. Iza kulisa se čulo da je Grenelova poseta i u pravcu zalaganja da sve tačke sporazuma budu što pre sprovedene. Inače, Grenel je turneju započeo u ponedeljak u Prištini, a u utorak stiže u Beograd. Prištinski mediji objavili su da Trampov specijalni izaslanik stiže sa 13 zvaničnika. Uoči njegovog dolaska blokirana je ulica Bila Klintona zbog dojave o sumnjivom koferu, koji je primećen u tom delu Prištine.

Budžet 60 milijardi $

DFC je američka federalna agencija, osnovana 2018. na inicijativu američkog predsednika Donalda Trampa, a cilj je da se ulaganjima u druge zemlje ograniči kineski uticaj. Budžet te korporacije je 60 milijardi dolara, a ona učestvuje u skoro 100 država sveta.

Priština “izvisila”

Marko Đurić rekao je da je prištinska delegacija insistirala da u sporazumu bude predviđeno otvaranje kancelarije DFC u Prištini, ali da je ostalo da će iz kancelarije u Beogradu biti “pokrivan” čitav region.

– Izuzetno je značajno što se i s Prištinom radi na sprovođenju ovih dogovora. Ako treba da dobijemo izlaz na još jednu jadransku luku, najverovatnije u Draču, to treba da se potrvdi i da se sa Prištinom radi na sprovođenju – rekao je Đurić.