facebook.com/Združena akcija Krov nad glavom
Otimačina pod zaštitom države: Izvršiteljka okružena policijom

Rad javnih izvršitelja biće pod strožom kontrolom, a položaj dužnika “dosta povoljniji nego do sada” rekla je ministarka pravde Nela Kuburović, iz čijeg resora stiže i vest da će novi beležnički tarifnik usluga pojeftiniti.

Ove promene donose izmene i dopune Zakona o izvršenju i obezbeđenju, koje na snagu stupaju prvog dana 2020. godine.

Izvršitelji će, prema novoj regulativi, dobijati 60 odsto manju naknadu ako građanin izmiri dugove za osam dana od prijema rešenja, a ako se zbog duga iseli dobrovoljno u roku od 30 dana ostaju bez ikakve naknade. Uz to, izvršitelj više neće moći da tarifira pribavljanje podataka koji su dostupni elektronskim putem, niti održavanje elektronske prodaje nepokretnosti i pokretnih stvari.

Od 2020. godine oni neće moći da uzimaju dužnicima dve trećine plate i penzije zbog duga, kao ni polovinu minimalca, a izuzeta je i dodatna finansijska podrška porodiljama i deci. Dužnicima će, kako su “Vesti” pisale, biti onemogućeno da im se dugovi gomilaju, a ako njihova neplaćena dažbina za komunalne usluge iznosi do 5.000 evra, neće kao do sada biti prodat jedini dom koji poseduju.

U udruženju Krov nad glavom su nezadovoljni. Aktivista te organizacije Vladimir Logos ocenjuje da su to kozmetičke izmene, koje ništa neće značiti sve dok ne bude potpuno od oduzimanja stana zaštićen “jedini krov nad glavom” građanina dužnika.

– Mi smatramo da zbog duga ne sme da dolazi do iseljenja iz jedine nekretnine koju neko ima i da mora da se uvede zakonska zaštita njegovog doma koja bi podrazumevala da ni zbog čega ne sme da bude izbačen na ulicu – iznosi Logos predlog svoje organizacije.

Izmene Zakona propisuju i da se dužnicima umanjuje dosadašnje plaćanje troškova postupka izvršenja, koje je išlo od blizu 2.000 dinara, pa do pola miliona (od 17 do 4.200 evra). Ministarka pravde Nela Kuburović najavila je da će od marta biti uvedena aukcija kao “novi, transparentan i fer način” javne prodaje nepokretnosti dužnika kako bi se izbegle moguće malverzacije, ali i da izvršitelji, njihovi zamenici i pomoćnici, kao ni drugi zaposleni kod izvršitelja ali ni njihovi srodnici, neće moći da učestvuju u javnoj prodaji bez obzira na to da li postupaju u konkretnom predmetu ili ne.

Rampa za malverzacije

Puno priče je bilo o malverzacijama oko učešća izvršitelja u javnoj prodaji stanova u slučajevima na kojima su radili. U javnosti su optuživani da kupuju te stanove na aukciji po znatno nižoj ceni od realne. Novi zakon zabranio je učešće izvršitelja, njihovih zamenika i pomoćnika i drugih zaposlenih u javnoj prodaji stanova dužnika. U kupovini stanova aukcijom neće moći da učestvuju ni njihovi srodnici bez obzira na to da li su postupali u konkretnom predmetu ili ne.

Krov za beskućnike

Vladimir Logos kaže da Udruženje Krov nad glavom” predlaže politiku izgradnje stanova za najsiromašnije i najugroženije građane beskućnike.

– Tim ljudima treba obezbediti stanovanje i pomoći da pronađu neki posao da bi mogli redovno da izmiruju dažbine za stan. Takođe, postoji nekih 100.000 stanova iz privatnih izvora koji su dugo prazni, pa bi i na taj način moglo da se pomogne ljudima koji nemaju krov nad glavom – predlaže Logos.